Slavernij en discriminatie op de Westplas

Chella is gehandicapt. Ze mist een arm. Tijdens een sollicitatie wordt ze afgewezen vanwege haar handicap. Hoe kijken de tweedeklassers van het Wellantcollege locatie Westplas daar tegenaan? Deze schoolweken staan in het teken van discriminatie en slavernij. De lessen bij dit thema worden verzorgd door het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MDRA). Met dit project probeert Westplas Mavo haar leerlingen bewust te maken van het feit dat zij als wereldburger ook een eigen verantwoordelijkheid hebben.

 
Tijdens de mentorlessen wordt met de leerlingen besproken wat nu discriminatie is. Leerlingen gaan met elkaar de discussie aan of de afwijzing van Chella die bij een visboer solliciteert nu wel of niet terecht is. Veel Westplassers begrijpen de visboer, want er zullen klanten zijn die inderdaad schrikken van iemand met één arm. Maar er zijn ook leerlingen die een tegengeluid laten horen. Volgens één van de leerlingen zou de visboer Chella juist aan moeten nemen omdat ze ‘reclame’ zou kunnen zijn voor de zaak. Alle leerlingen begrijpen wel dat de opmerking van de visboer kwetsend is voor Chella. In het verlengde hiervan wordt er in de klas gesproken over ander kwetsend gedrag zoals pesten en negeren.
 
Sinterklaasfeest
De geschiedenisles staat in het teken van slavernij. Met een quiz wordt uitgezocht wat leerlingen over deze periode weten. Hen wordt zo het besef bij gebracht dat deze geschiedenis voor een aantal mensen in Nederland nog steeds een rol speelt in hun dagelijks leven. Het MDRA legt het verband uit tussen het slavernijverleden en huidige discriminatie-ervaringen. Opvallend hierbij is dat leerlingen veel begrip hebben voor de verhalen van de melders maar dat hun mening over het woord ‘neger’ en het sinterklaasfeest hierdoor niet anders wordt. Wel vinden zij dat je moet oppassen tegen wie je het zegt.
 
Foto: 'Chela'
(Foto MDRA)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin