Schrijfster debuteert met fantasyboek zonder magie

Gisterenavond presenteerde de 26-jarige Natascha van Limpt haar boek 'Luotisade, Schaduwen der Verdoemenis’. Het boek waaraan ze vijf jaar aan heeft gewerkt, vertelt het verhaal van hoofdpersoon Eleanor die op het sterfbed van haar moeder te horen krijgt dat ze ergens in het land Luotisade nog een broer heeft. De zoektocht die daarop volgt, brengt haar langs allerlei avonturen. De presentatie vond plaats in De Bron naast de Lijnbaankerk.
 
Dat Natascha van Limpt debuteert als schrijfster zat er misschien vanaf jonge leeftijd al in. “Als kind was ik erg fantasierijk en in mijn tussenuren zat ik altijd al verhalen te schrijven.” Na een mislukt Pabo-avontuur en een geslaagde studie archeologie met specialisme Midden- en Zuid-Amerika, werkt ze nu als redacteur bij uitgeverij Zilverbron en is ze mede-eigenaar van uitgeverij Ambilicious. Dicht bij het vuur dus. “Dat er nauwelijks werk in de archeologie te vinden is, wist ik. Toch zijn het geen verloren jaren geweest. Ik gebruik die ervaring in het schrijven,” aldus de in Kudelstaart geboren, en nu in Rijsenhout woonachtige Van Limpt.
 
Prullenmand
Net als veel beginnende schrijvers had Van Limpt het ook lastig om een geïnteresseerde uitgever voor haar manuscript te vinden: “Het is een kwestie van volhouden. Zeven keer ben ik afgewezen. Maar bij J.K. Rowling gebeurde dat twintig keer…” De uitgever hielp haar met redactie en het fijn slijpen van personages. Schrijven is schrappen, leerde ze hier. Er verdween maar liefst een derde van haar aanvankelijke verhaal in de prullenmand.
 
Het 433 bladzijden tellende boek is de eerste van een trilogie en eentje uit de categorie ‘High Fantasy’, waarin de schrijver een eigen wereld creëert. Vergelijkbaar met ‘Lord of the Rings’ of de Harry Potter-reeks. Met dat verschil dat er geen magie in voor komt. En dat is iets bijzonders volgens de schrijfster.
 
Afkeurend oog
“Vrijwel alle fantasy verhalen bevatten magie,” zegt Natascha, “ik wilde een verhaal schrijven waarin geen magie voorkomt. Bewijzen dat het mogelijk is. Dat ook mijn moeder het zonder problemen kan lezen.”
 
De kerk kijkt nogal eens met een schuin en vaak afkeurend oog naar de boeken van Tolkien en Rowling. Vooral vanwege het aspect ‘magie’ dat volgens christenen van duivelse zijde afkomstig is. Natascha, zelf christen, en fan van Tolkien, erkent dat de magie in het genre best een struikelblok kan zijn in kerkelijke kringen. “Er is altijd wel discussie over of het nu wel of niet mag. Het was mijn missie om te laten zien dat er wel degelijk een goed fantasy verhaal mogelijk was zonder tovenarij,” aldus Natascha die aan de lezer overlaat of ze geslaagd is in haar eerstgenoemde opzet. “Mijn moeder heeft er nog niks van gezien maar is er wel erg nieuwsgierig naar…”
 
Fronzen
Haar geloofsgenoten van de Christelijk-gereformeerde Lijnbaankerk moesten overigens wel even slikken toen de plannen van de boekpresentatie op tafel kwamen. Met name de titel van het boek en het thema ‘Trolls and Pirates’ wat Natascha eraan gelabeld had, deed de wenkbrauwen fronzen. “Het heeft wel wat strubbelingen gegeven maar daar zijn we goed uitgekomen. De Bron wordt ook verhuurd voor verjaardagsfeestjes waar mensen verkleed komen. Dit is niet veel anders. Toen ik de achtergrond van mijn boek uitlegde, werd het goed opgepakt.”
 
Geen seks
Hoewel het boek niet direct christelijk is, heeft de schrijfster wel Bijbelse normen en waarden aan de bepalende personages gekoppeld: “Met name als het gaat om standvastigheid. Zo is er bijvoorbeeld wel sprake van romantiek tussen boerendochter Eleanor en haar mannelijke metgezel, maar geen seks voor het huwelijk.” Of het in dit boek van een huwelijk komt, mag de lezer zelf gaan ontdekken.
 
Het is dan ook geenszins de bedoeling van de schrijfster om de lezer naar een bekering te schrijven. Er zit ook geen dubbele laag achter zoals in de Narnia-reeks van C.S Lewis. “De verhalen die ik schrijf dienen uitsluitend tot ontspanning en vermaak. Of het een bestseller gaat worden? Dat hoopt iedere schrijver. Maar ik ben realistisch genoeg om die kans niet zo hoog in te schatten. Ik moet echt nog groeien als schrijver.”
 
'Luotisade, Schaduwen der Verdoemenis' is te bestellen via de uitgeverij
en waarschijnlijk vanaf volgende week bij de plaatselijke boekwinkels.
Prijs: €22,95.
 
Foto's en tekst Arjen Vos
 
 

 

Eén reactie

  1. Echt een boek voor Brammetje. Denk ik. Misschien ga ik het lezen (kopen). Gelijk als het boek van Franca Treur; een dorsvloer vol confetti.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel