‘Radio heeft me echt geholpen’

Elke zondag wordt op deze plek het gezicht achter een Radio Aalsmeer-stem zichtbaar gemaakt door Anna-Maria Mantel. Deze week zat ze aan tafel met Joey Kaandorp, een van de jongeren die bij de lokale omroep actief zijn.
 
Naam: Joey Kaandorp
Programma: Let’s Go, elke vrijdagavond om zes uur. 
Functie: radio-DJ, technicus, presentator (jeugd-medewerker)
School: Amstelveen College
 
Sfeer: de redactieruimte van de radio. Er is thee en op de achtergrond zoekt iemand naar ontbrekende snoertjes.
 
Waarom maak je radio?
Mijn vader heeft vanaf het begin tot ongeveer 2005 bij de radio gezeten. Twee jaar geleden was ik dertien jaar en zei ik plots tegen hem: ‘Ik wil kijken bij de radio. Ken je daar nog iemand?’ Daarvandaan is het begonnen. Mijn vader heeft contact opgenomen met technicus Edgar van Hazendonk en Lennart Bader van Radio Aalsmeer. Edgar zei tegen me: 'Dan haal ik je maandag op om bij het programma ‘Door de Mangel’ mee te kijken.'
 
Mijn eerste gevoel toen ik de studio binnenkwam was: wow! Ik denk dat dat wel voor iedereen zo is. Het mengpaneel vond ik het meest vette van alles. Het was gewoon een kick. Je ziet de technologie en hoe het is opgebouwd. Het is zó volkomen anders!
 
Ik was meteen onder de indruk van de techniek, dat heb ik heel erg van mijn vader. Mijn gedachten op dat moment waren: wat geweldig! Ik wil hier ooit mee werken. Ik dacht ook: dat gaat me nooit lukken. Al die knoppen en lichtjes. Vanaf de eerste keer werd ik gelijk achter de techniek gezet door Eddie Zethof. Leren is ook vaker meekijken.
 
Marcel, de programmaleider, vroeg mij toen of ik wilde meehelpen bij de techniek van het radioprogramma ‘Let’s Go’. Doe ik samen met Kim Maarse. Dat vond ik een enorme verantwoordelijkheid, maar het voelde vanaf de eerste keer goed. 
 
Hoe heeft Radio Aalsmeer je verandert de laatste jaren?
De show werd steeds beter. Weet je… in het begin was de show volkomen ruk. Het ging gewoon niet goed. Maar we groeiden. We kregen betere achtergrondmuziek. Meester Eric Spaargaren kwam erbij en we gingen steeds beter. Mijn techniek ook.
 
Elke technicus heeft zijn eigen stijl. Edgar is heel rustig, hij let heel erg op de meters. Marcel is drukker en hij staat tijdens de show. Hij doet alle schuiven lekker open. Ik zit daartussenin als ik radiotechniek doe. Ik werd steeds slimmer. Het voelt nu echt goed. Ik ben nu verantwoordelijker. Ik ga steeds lekkerder in mijn vel zitten bij de radio. Ik sta nu als ik techniek doe en presenteer. Dan hebben je longen meer inhoud. Ik lach tijdens het praten. Kim vertelde het ook: mijn presentatie is sneller.
 
Ik denk nu ook veel meer na. Radio heeft me echt geholpen. Raar voorbeeld: ik moest laatst voor een boekbespreking een spreekbeurt doen op school. Normaal stik ik van de zenuwen. Ik denk nu niet eens meer na. Ik doe het gewoon. 
 
Waarom Radio Aalsmeer? 
Mijn vader… en dat is de enige reden. Hij was hier vroeger ook bij. En ook de vrijheid hier. We mogen onze show ‘Let’s Go’ doen op de manier waarop we het willen. Met mijn opleiding kan ik op mijn 21ste naar een groot station. Ik denk aan Slam, Radio 538 of Wild FM. Een gaaf station vind ik ook Layzer. Dat is internetradio. Techniek en presentatie wil ik daar doen.
 
Hoe bereid je je programma voor
Soms gaan mijn vader en ik samen zitten. En dan zeggen we niets en eten we gewoon een broodje. En zo nu en dan zeggen we iets. Dan hebben we een idee dat volkomen nutteloos is waar we niets mee doen. Soms komen er hele goede ideeën. Bijvoorbeeld een nieuwe goede begintune.
 
Thuis heb ik nu ook een studio met twee microfoons en een mengtafel op mijn kamer. Nou ja… hij is bíjna af. 
 
Ik doe wel minder dan Kim Maarse mijn medepresentatrice, maar ook weer evenveel. Ik denk de hele week na over hoe we dingen kunnen verbeteren, anders kunnen doen of juist wat we nu te veel doen. 

Wat is je radioblunder? 
Ach…Als ik een blunder maak dan baal ik ervan. Na vijf minuten denk er niet meer over na. Je moet niet inzitten over je blunders. Als je gaat opletten dan gaat juist alles mis. 
 
Kan je zonder radio?
Nee. Zonder radio was ik er niet eens! Mijn vader was technicus en mijn moeder was presentatrice. Ze hebben elkaar bij Radio Aalsmeer ontmoet. Ik zit het liefste elke dag bij de radio. Toen ik vier weken in Macedonië was met de familie miste ik de radio echt.
 
Wat is je lievelingsprogramma op Radio Aalsmeer?
Zo vaak luister ik geeneens. ‘Nerdalert’ luister ik bijna altijd of ik ben er zelf bij op de zondag. Dat is een enorm gezellig sfeertje. Zo raar. Dat is moeilijk uit te leggen. Soms gaat het niet eens of je een bepaalde muziek of een bepaald persoon leuk vindt. Soms is de sfeer van een radioprogramma gewoon goed. Robin Schouten op de vrijdag bijvoorbeeld. Zijn show klinkt zo goed.
 
Wie zijn je radiohelden?
Ah…zijn we nu op dit punt beland?  Ik zeg dan gelijk Marcel van der Velde. Hij is mijn coach. Hij helpt me heel veel bij Radio Aalsmeer. En Kim Maarse natuurlijk… zonder haar was de show niet zo goed. Onze samenwerking is echt gezellig. En natuurlijk Papa Kaandorp. Ik heb van hem wel het radiogevoel.
  
Wat mis je bij Radio Aalsmeer?
Meer en betere publiciteit. Het bereik is gewoon te klein. Wij delen de gasten en inhoud van onze programma’s wel en we chatten. Maar dat kan echt veel beter.
 
Wat is je lievelingsliedje?
Oeh… ik heb zoveel goede liedjes. Als ik kijk naar januari dan heb ik mijn eigen top. Dat is nu Nothing But Thieves van Trip Switch. Ik vind het gewoon leuk. Ik kan het niet uitleggen. Adele hoeft niet. Die mag je hebben.
 
Foto Arjen Vos
 
– advertentie –
 

Eén reactie

  1. Leuk stuk weer. En vanaf deze plaats ook nog een dikke dankjewel voor de foto´s die Arjen Vos afgelopen woensdag heeft gemaakt tijdens het nieuwjaarsfeestje van/voor medewerkers van Radio Aalsmeer. Ze zijn TOP geworden!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel