‘Presenteren doe ik met twee vingers in mijn neus’

U moest de rubriek even een weekje missen. Hoewel we hechten aan routine kan het altijd gebeuren, dat die even doorbroken wordt. We maken het deze week goed met een Radio Aalsmeerder die tegelijk ook een beetje BA-er is: Dirk Box. Eigenaar van Total Copy Service, verdienstelijk zanger, voormalig politicus en presentator van de politieke talkshow 'Stamtafel'.
 
Naam: Dirk Box
Programma: Stamtafel  Aalsmeer, donderdagavond 1x in de maand van 20 tot 22 uur 
Functie: bestuurslid, presentator, sociaal betrokken
Beroep: eigenaar Total Copy Service Aalsmeer en Amsterdam
 
Sfeer: Redactieruimte radio. Samen spijbelen van de werkdag, koffie en water uit plastic bekertje.  
 
Hoe was het om voor de eerste keer radio te maken?
De grap is, in zekere zin deed ik dat al lang. Ik stond jaren op het podium. Vanaf 1983 ben ik Elvis imitator. Ik heb heel veel opgetreden in Nederland maar ook op Gran Canaria, in Duitsland en België. Ik praat en dat is mijn belangrijkste rol binnen radio Aalsmeer. Waarom? Eigenlijk door sociale betrokkenheid. Dat is mijn drijfveer. Dat is waarom ik radio doe. Ik ben geen programmamaker. Ik ben sociaal betrokken. Mensen roepen vaak dat ze geen tijd hebben. Tijd krijg je niet, tijd maak je. 
 
DJ, muziek en techniek; daar bemoei ik me niet mee. Ik kan wel ontzettend uit mijn plaat kan gaan als het niet goed gaat. Ik kende Radio Aalsmeer al vanuit mijn winkelfunctie. De nieuwsbrief werd bij ons gemaakt.  
 
Hoe werd je zanger?
Ik ben met een hazenlip geboren. Mijn ouders hebben mij altijd ontzettend gestimuleerd om dingen te gaan doen. Bij bruiloften en partijen trad ik als kind vaak op. Playback dus. Wim Sonneveld bijvoorbeeld. Daardoor had ik geen angst om te gaan zingen. Dan ben ik weer zo’n perfectionist… Toen ik imitator werd, hebben vriendinnen een heel Elvis kostuum gemaakt. Toen ging het balletje rollen. Nee, ik heb geen angst om in de microfoon te spreken. Dat doe ik met twee vingers in mijn neus.
 
Van mijn vierde tot mijn veertiende ben ik naar een speciale school gegaan. Eerst achterop bij mijn moeder op het brommertje. Toen ze haar rijbewijs had gehaald met de auto op en neer naar Amsterdam. Ik wilde het maximale eruit halen. Ik heb alles gedaan. Ik ben heel vaak geopereerd. Er kwamen allemaal nieuwe andere technieken. Mijn ouders lieten mij vrij om mijzelf te ontwikkelen. Op school was er logopedie en zangles. Ik ging ook zelf dingen opzetten. Er was bijvoorbeeld iemand die mij hielp met tekstbeleving. Een fagottist of een zanger heeft dezelfde ademtechniek. Bijna elke avond was ik wel bezig om mijzelf te verbeteren.
 
 
Weet je. Ik hoorde pas van een vriend: 'Het leven is een cadeau en ik ben het nog altijd aan het uitpakken'. Zo voelt het ook voor mij. Radio maken is ook een toneelstuk. Je publiek zit voor je. Met een microfoon moet je wel over tekst nadenken. Net alsof je aan het optreden bent. In de kantine van de atletiekvereniging was ik vroeger vaak aan het oefenen. Teksten, verhalen vertellen tussen de liedjes door. Mijn vrouw Ria vond dat gek maar zo werd ik wel beter. Zanger/ presentator Hans Versnel zei: Ik vind je niet alleen een zanger, maar ik vind je een entertainer! Dat vond ik een groot compliment. In 2006 heb ik een CD album gemaakt met de presentatie in het gemeentehuis. 
 
Zing je nog steeds?
Toen ik mijn winkel begon, is zingen op een laag pitje komen te staan. Ik ben niet echt gestopt. Maar voor goede doelen pak ik de microfoon op. Nee, ik mis het niet. Deels omdat ik zoveel andere dingen doe die ik ook leuk vind. Ik doe heel veel dingen voor het goede doel. Ik zit in veel besturen en ben samen met mijn vrouw Ria Bouwman de stichting ‘Dag van je leven’ begonnen in 1998. 
 
Hoe werd je bestuurder van Radio Aalsmeer?
Van huis uit heb ik meegekregen om indien nodig om je steentje bij te dragen. Als ik ergens loop of ben dan ben ik altijd met ideeën bezig. Ik kwam bij de oude studio van de radio en dacht toen al: dat glas ertussen dat moet eigenlijk weg.
 
En gelukkig is dat gerealiseerd in de nieuwe Studio. Het doel om het bestuur van Radio Aalsmeer te vergroten. Daar hielp ik bij. Ik kende Henk de Groot nog van de Ondernemers Vereniging Aalsmeer. Henk heeft zijn netwerk en autoriteit. Elbert Huijts zat regelmatig bij mij aan de keukentafel door de politieke kant van mijn vrouw Ria. Radio Aalsmeer was toch nog altijd zijn kindje, maar hij was niet meer actief. En Cees Wijnen kende ik vanuit de politiek. Het bestuur is nu compleet.
 
Door mijn contact met De Raad Vastgoed (eigenaar van Crown) is het gelukt dat wij op deze prachtige locatie zijn gekomen. Samen doen is belangrijk. Het één kan van nut zijn voor een ander. Vaak is het dat ieder voor zich zit en God voor ons allen. Langzaam is dat nu bij de radio één aan het worden.
 
Wat is Stamtafel Aalsmeer?
Ik ben ooit in de politiek gegaan. Ik werd toen gevraagd door PACT, eerst als raadslid en later heb ik mijn zetel afgestaan aan Joop van Dam en werd toen fractie assistent. Voor mij gingen toen veel deuren dicht. Ik voelde dat dit geen voordeel opleverde. Ik doe dingen vanuit de sociale kant. Ik ben als ik het zelf zeg een ‘mensenmens’. Ik zie de burger als klant. Een bestuurder is ‘in dienst van’. Als iemand iets wil dan moet je luisteren.
 
Ik vond dat de politiek wat vaker bij Tante Marie zou moeten aanschuiven. Ik stond veel te dicht tegen mensen aan, dat ging knellen. Ik hou niet van geheimen. Daar werd ik toen bij toenmalige burgemeester Hoffscholte ook voor op mijn vingers getikt. Ik stopte en startte toen samen met Patricia Vogel de website ‘Aalsmeer Mening’ in 2007. Je probeer vaak wat en denk… dat is leuk! Toen kwam ook het idee om een praatprogramma te starten. Dat werd ‘Stamtafel Aalsmeer'. Dat ben ik toen samen met Rinus van Itterzon en Patricia Vogels gestart. Gewoon wat je ook in de kroeg doet. Wat is de definitie van politiek? Je stoepje buiten de deur begint al met politiek zijn.
 
Stamtafel doe ik nu met Dick de Geus en diversen andere betrokken mensen.  Het is een interactief radioprogramma. Het verhaal is heel simpel: doel van 'Stamtafel' is informeren, discussiëren en reageren op onderwerpen die leven in Aalsmeer.
 
Waar gaat het over bij de stamtafel? 
Politieke zaken met niet politieke mensen discussiëren. Als luisteraar kun je direct bellen in de uitzending. De redactie zal, als dat nodig is, vragen voorleggen aan raadsleden en/of aan de collegeleden. We zijn eerst in de Oude Veiling gaan zitten. Rinus van Itterson was toen gastheer en Patricia Vogels en ik de presentatoren.
 
Nu zitten we live in de studio. Veel mensen hebben als  doelstelling om in de politiek te gaan om de wereld te verbeteren. Van dat ideale plaatje dat je in je hoofd hebt brokkelt steeds meer af. De regel bij Stamtafel Aalsmeer is:  Het mag nooit over jezelf gaan. Binnen Stamtafel Aalsmeer mag je wel een mening hebben. Ik ben zelf niet bang om dingen te zeggen. Ik schroom nooit. Aan het einde van de rit geef je elkaar een hand.
 
Wat zijn je favoriete Radio Aalsmeer programma's?
Aalsmeer Politiek op de zaterdag, consequent luister ik dat. Ik wil weten wat er allemaal gezegd wordt. Ik hou ook van de muziekkeus van Cock Spaargaren op de zaterdag. Mijn muziekkeus gaat van klassieke muziek tot het wat stevigere.
 
Als ik Sem van Hest hoor moet ik altijd aan Willem Duys denken. Ik weet niet waarom. In de winkel hebben we altijd Radio Aalsmeer opstaan. Als je werkt is het meer behang. Ik moet het echt van het terugluisteren hebben. Ron met het Vrijdagavondcafé is ook goed. Daar leer je ook wat van. Hoe hij het programma technisch voor elkaar heeft. De snelheid ook. Iedereen bij Radio Aalsmeer heeft zijn eigen stijl.
 
Wie is je radioheld?
Daar luister ik te weinig radio voor. Thijs van den Brink vind ik wel een goede strakke interviewer. Om zes uur als ik naar huis ga hoor ik hem soms. Maar daar moet je ook eerlijk in zijn, hij heeft een hele redactie achter zich. Wij bij de radio moeten dat zelf uitvinden.
 
Wat is je hoop voor de toekomst van Radio Aalsmeer?
Ik hoop dat onze gemeente met de discussie over streekvorming van de radio vierkant achter ons blijft staan. Ons college weet de waarde van de lokale radio goed in te schatten. De politiek verschuilt zich vaak achter “Ja, dat komt uit Den Haag.” Dat is geen reden om niet je eigen plan te trekken. Hyperlokaal is Radio Aalsmeer heel belangrijk, dat weten ze ook.
 
Wat is je lievelingsliedje? 
Dat is ‘My Way’. Daar zit heel veel gevoel in. Het is door heel veel artiesten gedaan. Bij Elvis is het slotakkoord ook zo sterk. Ikzelf doe het op mijn CD ook op mijn manier. Alle muziekstukken zijn opniew ingespeeld. Ik sluit altijd af met MY WAY. Het was ook Elvis zijn laatste lied én van heel veel anderen . Ik maak altijd het grapje dat het dus best wel gevaarlijk is om daarmee te eindigen.
 
Tekst: Anna-Maria Mantel
Foto: Arjen Vos

Eén reactie

  1. Met dank aan Anna-Maria voor dit leuke en mooie interview en Dank aan Arjen Vos voor de foto

    Een dingetje wat ik nog wil toevoegen dat ik ook 1x in de maand het programma weekend magazine mag presenteren samen met mijn broer Jan Box en onze technische ondersteuning Dennis en Frank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin