Monique Dickhaut: ‘Er worden teveel spullen weggegooid’

Monique met een behangboek waar nog best iets van gemaakt kan worden

In het kader van duurzaamheid starten we op AalsmeerVandaag een nieuwe rubriek. We laten mensen aan het woord die op een of andere manier duurzaam bezig zijn. Was dat vroeger omgeven met een zweem van geitenwol, tegenwoordig is het hip en ‘woke’ om milieubewust bezig te zijn. We trappen af met Monique Dickhaut, die in Aalsmeer bekend was als styliste bij Decorette maar nu een bedrijfje heeft met de naam ‘No Waste Decoration’ waarbij ze van restpartijen stof en behang nieuwe producten maakt.

Door Leni Paul. Hergebruiken, bezuinigen, behoedzaam omgaan met grondstoffen en met de natuur, bijna dagelijks worden we er op gewezen. Het grote verbrassen en lichtzinnig ieder seizoen een nieuwe garderobe aanschaffen, het onachtzaam behandelen van alles wat groeit en bloeit, het moet allemaal tot het verleden gaan behoren. Voor Monique Dickhaut is dat al jaren een leidraad in haar leven en sinds enkele jaren leidt ze vanuit die filosofie haar bedrijf dat wonderwel aansluit bij de huidige tijd. De in Maastricht geboren Monique deed na haar middelbare school een MBO-opleiding gericht op de detailhandel.

Geen passie voor truitjes vouwen…
“Textiele werkvormen, dat trok me altijd al. Het maken van kleding was ook van jongs af aan mijn hobby. Ik ben tijdens mijn opleiding gaan stage lopen in kledingwinkels, maar vond dat nogal oppervlakkig. Truitjes vouwen en zo. Toen kreeg ik een vriend, die ging werken op Schiphol en wonen in Haarlem en ik ben meegegaan. Wat later kwam ik naar Aalsmeer.”

Een appartementje boven het oude station en een werkkring in Aalsmeer, zo zegt Monique, terugkijkend. “Werken bij Patricia Vogels van Taxi, een kledingzaak op de hoek Weteringstraat/Schoolstraat en door haar kwam ik in aanraking met de tennishal in de Sportlaan en belandde ik in de horeca. Niets voor mij en de textiel bleef toch in mijn hoofd. Ik kwam in contact met Jan Dirk Piet van Decorette Piet en daar werd in de winkel een verkoopster gevraagd. Een verfwinkel, maar de helft van de winkel richtte zich op textiel, had te maken met het adviseren op het gebied van kleuren. Het was een kolfje naar mijn hand en de klanten adviseren op het gebied van stoffen en kleuren dat lag me wel. Wat mij altijd wel verbaasde is dat er, als er weer elk seizoen nieuwe stoffen en kleuren werden aangeschaft, alles van het voorgaande seizoen overbodig werd. Bijvoorbeeld prachtige stalenboeken van onder meer behang. Bezig zijn met kleuren, met stoffen, ja, dat was echt mijn richting.”

Door haar speciale interesse kon Monique deels thuis werken en deels in de winkel. “Ik zie al heel lang dat er enorm veel wordt verspild terwijl er zo veel moois kan worden gemaakt van restpartijen. Ik besloot toen op een gegeven moment: ik ga een bedrijf beginnen. Ik heb er goed over nagedacht, wel zo’n twee jaar en toen ben ik voor mezelf begonnen. Mijn bedrijf heet No Waste Decoration, geen verspilling.”

Terecht trots komt Monique die ochtend voorrijden in haar bedrijfswagen met in sierlijke letters de bedrijfsnaam op de zijkant.

Begrip
“Ja, ik was mijn tijd vooruit. Of de formule direct aansloeg? Nou nee, niet meteen. Uit oud materiaal spullen maken, dat klinkt niet direct aantrekkelijk. Maar toen ik ging uitleggen dat ik bezig ben met het gebruiken van reststromen, van ongebruikte, onverkochte dus nieuwe partijen stof en andere materialen dan krijg je wel begrip. Door mijn jaren in dienst bij Decorette Piet met wie ik nog goede banden heb had ik ook veel relaties. En zo breidde ik de contacten uit. Ik kom bijvoorbeeld in Veghel bij de firma Van der Landen. Zij maken apparatuur voor transportbanden en -bakken en op een gegeven moment moet er dan weer veel worden vervangen. En ik kan daar dan weer mee aan de slag, Ik maak bijvoorbeeld storytelling kussens voor de bankjes, vind daar dan weer een mooi stofje voor en zo is er enorm veel moois te maken van spullen die anders nutteloos althans ongebruikt zouden zijn.”

Er wordt in de huidige wereld enorm veel vernietigd, daar zijn we inmiddels wel achter, zegt Monique. “Dat is niet goed, we moeten stoppen met die onzin. Nieuw, nieuw, terwijl er zoveel mogelijkheden zijn met hergebruik. Restpartijen van hout, van stof, ik zie direct de mogelijkheden als ik bij een bedrijf kom waar dan prachtigste materialen liggen.”

Bij Decorette haalt Monique met regelmaat oude behangboeken op. Van de velletjes die daarin zitten maakt ze bijvoorbeeld een kamerscherm of knutselsetjes voor hobbywinkels.

Monique (r) in haar stand tijdens het Meerlandenfestival in september

Werklust is aanstekelijk
We zeiden het al: Moniques bedrijf past wonderwel in deze tijd en dat ze dan ook, na drie jaar te zijn gevestigd in Hoofddorp nu uitwijkt naar een grotere locatie in Lisse ligt voor de hand.

Haar werklust en enthousiasme werken aanstekelijk als ze vertelt over de vele metamorfosen van simpel saai overbodig geworden materiaal dat Monique her en der door haar vele contacten met de groothandel ’ontdekt’. We krijgen in een enthousiast relaas een beeld van een jonge idealistische zakenvrouw die zichbaar werkplezier uitstraalt.

Geen opdracht te dol
“Ik heb de tijd mee en de contacten breiden de laatste tijd ook uit. Zo is er het contact met Landall Green Parks, kon ik bezig zijn in het interieur van hun huisjes. Elke zeven jaar restylen ze het interieur en kan ik van de reststromen wanddecoraties weer nieuwe producten maken. Ik heb ontzettend veel plezier in het werken met bestaande materialen. Geen opdracht is me te dol. Drie dagen per week geef ik ook adviezen aan wie daarin geïnteresseerd is waarbij het ontwikkelen van duurzame producten uit restpartijen centraal staat.

Ik geef ook workshops aan bedrijven en ook op bedrijfspartijtjes treed ik desgewenst op.”

(Foto’s Arjen Vos)

Tips voor deze rubriek? Stuur een mail naar info@aalsmeervandaag.nl

Eén reactie

  1. Hoi Monique, wat leuk om te lezen dat je droom werkelijkheid is geworden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin