Mildere straf voor Heijstek

Gisteren deed het Gerechtshof uitspraak in het hoger beroep dat oud-gemeenteraadslid Bram Heijstek had aangetekend tegen zijn straf inzake identiteitsfraude. Het beroep pakte positief uit voor de verdachte. Bewijzen die de rechtbank eerder nog hadden overtuigd werden door het hof weggewuifd.

In de complexe zaak waarin uiteindelijk zes partijen Heijstek hadden aangeklaagd voor stalking, bedreiging en/of identiteitsfraude waren het vooral de ex-vrouw en ex-schoonzus van Heijstek die enige genoegdoening kregen. De rechter achtte het bewezen dat Heijstek onder valse Facebookaccounts zijn ex-schoonzus sexueel bedreigde en onder de naam van zijn (inmiddels) ex-vrouw bedreigingen rondstuurde. Het hof veroordeelde de verdachte tot het betalen van een vergoeding aan beide vrouwen van in totaal 1750 euro voor geleden immateriële schade.

'Ontsporing van tijdelijke aard'
Ook veroordeelde het hof Heijstek tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden met een proeftijd van twee maanden en een taakstraf van 90 uur. Dat is aanzienlijk minder dan de eerdere uitspraak van de rechtbank. Die ging nog uit van zes maanden met een proeftijd van drie jaar en 240 uur gedwongen dienstverlening.

Het hof zegt ervan uit te gaan dat er sprake is van een 'ontsporing van tijdelijke aard' die verband houdt met de toenmalige persoonlijke omstandigheden van de verdachte. Maar ook houdt het hof Heijstek de hand boven het hoofd door in de uitspraak te melden: “In het voordeel van de verdachte houdt het hof er rekening mee dat hij, ondanks zijn ontkennende houding, inmiddels zijn leven een andere wending lijkt te hebben gegeven.” Die aanname moet het hof gebaseerd hebben op verklaringen van Heijstek zelf die tijdens de rechtzaak desgevraagd aangaf dat het goed met hem gaat.

Dat tijdens de zitting bleek dat Heijstek inmiddels vrijwillig onder behandeling is bij een psycholoog, vond het hof ook in zijn voordeel spreken. 

Niet bewezen
Het hof was dus mild voor de man die met Het Aalsmeers Collectief vier jaar lang opschudding teweeg bracht in de gemeenteraad en zich daarnaast te buiten ging aan misdragingen op sociale media. Doordat het in de digitale wereld kennelijk uiterst ingewikkeld is om te bewijzen wie er precies met de vingers aan het toetsenbord zit, kwam Heijstek er in verschillende zaken mee weg. De term 'niet bewezen verklaard', geeft de gedupeerden wellicht weinig genoegdoening. Maar het feit dat hij desondanks ook door het Gerechtshof op diverse gronden schuldig bevonden is, maakt dat er (hopelijk) toch een streep achter de kwestie gezet kan worden.

Zowel Heijstek als het Openbaar Ministerie kan nog tegen de uitspraak in cassatie gaan. Daarvoor hebben beide partijen twee weken de tijd.

Klik hier voor de gehele uitspraak

 

Tekst Arjen Vos, foto archief AV

(advertentie)

 

 

7 reacties

 1. Bram heeft bij een bewoner in Pernis een doosje opgestuurd gekregen
  waar bij staat dat die bewoner een zich aftrekt voor de camera van de buren.
  De bewoner is een oude vrouw waar van de man al 27 jaar is overleden
  Bedoel maar wat is dit voor gestoord iemand

 2. Graag deel ik het hof mee dat meneer Bram Heijstek in middels een paar jaar op Pernis woont en hier vanaf het begin gewoon doorgaat met het verzieken van mensen hun leven.
  Precies op dezelfde manier als waar u hem het hand voor boven het hoofd hield…..wat een verrassing.

 3. Ongelooflijk . Hij doet nog steeds allemaal dingen die andere mensen schaadt . Niks veranderd . Inmiddels weer een aantal kinderen verwekt die niet meer in zijn buurt mogen komen van de kinderbescherming. Een vrouw die hij terroriseert . Buren en andere omwonenden die hij lastig valt en noem maar op .

 4. Je zal in de United States maar ter dood veroordeeld worden met een proeftijd van twee jaar.

 5. Die rechter moet wel in de war zijn geweest. Iemand een onvoorwaardelijke straf opleggen met een proeftijd is volgens mij nog niet eerder gebeurd in de geschiedenis van het Nederlands Recht, ongeacht hoeveel kinderen de verdachte heeft verwekt.

 6. Ik lees “Voorwaardelijk straf van 4 maanden met een proeftijd van 2 jaar.”

 7. Dat Heijstek zelf verklaart dat het goed met hem gaat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat zijn huidige vrouw inmiddels in verwachting is van hun derde kind……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin