Mildere straf voor Heijstek

Gisteren deed het Gerechtshof uitspraak in het hoger beroep dat oud-gemeenteraadslid Bram Heijstek had aangetekend tegen zijn straf inzake identiteitsfraude. Het beroep pakte positief uit voor de verdachte. Bewijzen die de rechtbank eerder nog hadden overtuigd werden door het hof weggewuifd.

In de complexe zaak waarin uiteindelijk zes partijen Heijstek hadden aangeklaagd voor stalking, bedreiging en/of identiteitsfraude waren het vooral de ex-vrouw en ex-schoonzus van Heijstek die enige genoegdoening kregen. De rechter achtte het bewezen dat Heijstek onder valse Facebookaccounts zijn ex-schoonzus sexueel bedreigde en onder de naam van zijn (inmiddels) ex-vrouw bedreigingen rondstuurde. Het hof veroordeelde de verdachte tot het betalen van een vergoeding aan beide vrouwen van in totaal 1750 euro voor geleden immateriële schade.

'Ontsporing van tijdelijke aard'
Ook veroordeelde het hof Heijstek tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden met een proeftijd van twee maanden en een taakstraf van 90 uur. Dat is aanzienlijk minder dan de eerdere uitspraak van de rechtbank. Die ging nog uit van zes maanden met een proeftijd van drie jaar en 240 uur gedwongen dienstverlening.

Het hof zegt ervan uit te gaan dat er sprake is van een 'ontsporing van tijdelijke aard' die verband houdt met de toenmalige persoonlijke omstandigheden van de verdachte. Maar ook houdt het hof Heijstek de hand boven het hoofd door in de uitspraak te melden: “In het voordeel van de verdachte houdt het hof er rekening mee dat hij, ondanks zijn ontkennende houding, inmiddels zijn leven een andere wending lijkt te hebben gegeven.” Die aanname moet het hof gebaseerd hebben op verklaringen van Heijstek zelf die tijdens de rechtzaak desgevraagd aangaf dat het goed met hem gaat.

Dat tijdens de zitting bleek dat Heijstek inmiddels vrijwillig onder behandeling is bij een psycholoog, vond het hof ook in zijn voordeel spreken. 

Niet bewezen
Het hof was dus mild voor de man die met Het Aalsmeers Collectief vier jaar lang opschudding teweeg bracht in de gemeenteraad en zich daarnaast te buiten ging aan misdragingen op sociale media. Doordat het in de digitale wereld kennelijk uiterst ingewikkeld is om te bewijzen wie er precies met de vingers aan het toetsenbord zit, kwam Heijstek er in verschillende zaken mee weg. De term 'niet bewezen verklaard', geeft de gedupeerden wellicht weinig genoegdoening. Maar het feit dat hij desondanks ook door het Gerechtshof op diverse gronden schuldig bevonden is, maakt dat er (hopelijk) toch een streep achter de kwestie gezet kan worden.

Zowel Heijstek als het Openbaar Ministerie kan nog tegen de uitspraak in cassatie gaan. Daarvoor hebben beide partijen twee weken de tijd.

Klik hier voor de gehele uitspraak

 

Tekst Arjen Vos, foto archief AV

(advertentie)

 

 

Lees vorig bericht

Column: Rinus Zuidervaart

Lees volgend bericht

In stilte toeleven naar kerst


4 Reacties

  • Je zal in de United States maar ter dood veroordeeld worden met een proeftijd van twee jaar.

  • Die rechter moet wel in de war zijn geweest. Iemand een onvoorwaardelijke straf opleggen met een proeftijd is volgens mij nog niet eerder gebeurd in de geschiedenis van het Nederlands Recht, ongeacht hoeveel kinderen de verdachte heeft verwekt.

  • Ik lees “Voorwaardelijk straf van 4 maanden met een proeftijd van 2 jaar.”

  • Dat Heijstek zelf verklaart dat het goed met hem gaat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat zijn huidige vrouw inmiddels in verwachting is van hun derde kind……

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *