Raadslid Bram Heijstek verdacht van identiteitsdiefstal

Gemeenteraadsraad Bram Heijstek van Het Aalsmeers Collectief (HAC) is eergisteren en gisteren verhoord door de recherche. Na overleg met de officier van justitie is hij woensdagavond rond half acht weer vrijgelaten.

De recherche verdenkt Heijstek van identiteitsdiefstal en stalking. Na onderzoek van computers en laptops stuurt de recherche het dossier naar het openbaar ministerie en volgt een strafzaak tegen hem. Althans dat verwacht een recherchewoordvoerder.

Bewijsmateriaal
Rond tien uur dinsdagochtend viel de politie Heijsteks woning aan de Oosteinderweg binnen, hield hem aan en nam computers en laptops in beslag. Hij werd meegenomen naar een politiebureau buiten Aalsmeer. Daar is hij geconfronteerd met bewijsmateriaal waaruit volgens de woordvoerder blijkt dat er sterke aanwijzingen zijn dat Heijstek zelf achter de identiteitsdiefstal zit.

Die diefstal bestond erin dat hij valse accounts, op naam van anderen, aanmaakte. “Digitaal is alles te manipuleren,” zegt de woordvoerder. Via die valse accounts, meestal op facebook, verschenen onder meer berichten met oproepen om Heijstek te doden en met bedreigingen van zijn gezin. De recentste dateert van vorige week, toen er een nep-account opdook met als tekst “Deze man moet dood!” met daarbij een portret van Heijstek.

Bombardement
Vals beschuldigde personen eisten onmiddellijk van Heijstek elk spoor te wissen dat naar hen leidde. Dat deed hij niet, ten dele of pas na lang aandringen. Vaak liet hij er in hun richting nog een bombardement op volgen aan telefoontjes, sms-, whatsapp- en mailberichten – stalking dus. “Te veel mensen zijn zo het slachtoffer geworden en beschadigd,” aldus de woordvoerder.

Tot die slachtoffers behoren onder meer René Martijn, Dick Piet, Frank Weening, Mitch Verzaal, Ronald Engel, Dirk van Willegen, Joop van der Jagt en Gerard Zelen. Ze zijn stuk voor stuk van alle blaam gezuiverd in een onderzoek dat in het voorjaar van 2014 startte. Pas onlangs kon de recherche de zaak zo goed als rondkrijgen.

Niet alleen individuele personen zijn ten onrechte in een kwaad daglicht gesteld in affaires, die zich om de paar maanden volgens een bijna identiek patroon afspeelden. Ook diverse organisaties, waaronder het CDA, AB, SPIE, Feestweek Aalsmeer en Aalsmeers Burger Forum, zijn de dupe geworden van valse beschuldigingen.

Van site gehaald
Behalve op sociale media is ook via AalsmeerVandaag in anderhalf jaar tijd enkele keren geprobeerd de schijn te wekken dat Aalsmeerders het op Heijstek en HAC gemunt hadden. Dat gebeurde in de vorm van reacties op artikelen, soms met een verwijzing naar Hitler.

Zodra ontdekt werd dat de berichten niet van de zogenaamde afzenders afkomstig waren, zijn ze van de website gehaald. Tot nu toe is daar geen ruchtbaarheid aan gegeven om de recherche de kans te geven het lek boven water te krijgen. Dinsdag is kennelijk het moment van de doorbraak geweest.

De facebook-pagina van HAC fungeerde al die tijd als zichtbaar centrum van alle nep-berichtgeving. Beheerder van die pagina is Heijstek zelf. Andere partijleden bemoeien zich er niet of slechts zijdelings mee. Bij de raadsverkiezingen van maart 2014 veroverde Heijstek met de nieuwe partij HAC – hij was lijsttrekker en boegbeeld – één zetel. Sindsdien is hij gemeenteraadslid.

Oproep burgemeester
Meteen aan het begin van de gemeenteraadsvergadering vorige week donderdag verwees burgemeester Jeroen Nobel nog naar “nep-accounts op allerlei sites”. Om de impact van zijn woorden te versterken nam hij zelfs plaats achter het spreekgestoelte.

Die accounts hadden volgens hem tot “nogal wat beroering” geleid, “niet alleen in huis maar ook buitenshuis”. Hij riep de raadsleden op “de commotie niet groter te maken dan die is” en er “verstandig mee om te gaan”, onder meer door berichten “niet door te zetten naar andere sites”. Bram Heijstek zat in de raadzaal, op zijn vertrouwde plek.

Foto: Bram Heijstek (HAC) aan het woord op de raadsvergadering donderdag 1 oktober. (foto Jaap Maars)
 

8 reacties

  1. In het licht van dit artikel is de reclame van een bepaald juridisch adviesbureau, aan de linkerkant van deze pagina, wel een soort van ..opvallend..

  2. Wordt tijd dat dese meneer eens helemasl wordt doorgelicht ook zijn juristen kant ook daar moddert hij maar wat aan

  3. Iemand is pas schuldig als hij veroordeeld is. Tot die tijd is het voor mij een bizar verhaal, en als het allemaal waar is dan is er maar een oplossing en dat is dat deze man niet meer deel mag uitmaken van de raad. Ik vind het ziek gedrag.

  4. Ik heb deze man altijd al een vreemde snuiter gevonden. Hoe hij me op straat aansprak, hoe hij soms mijn zaak binnenkwam, maar vooral in zijn eindeloze tweets. Ik mag aannemen dat de gemeente Aalsmeer met een statement komt, en dat de heer Heijstek niet meer actief zal zijn in de lokale politiek…

  5. Eindelijk is Bram Heijstek tegen de lamp gelopen. Maandenlang heeft hij mij (en vele anderen) het leven zuur gemaakt. Ruim een half jaar geleden heb ik tegen hem aangifte gedaan bij de politie wegens belediging. Wat hij mij op internet (Facebook, nieuwssites) en via telefoontjes en chatberichten trachtte in de schoenen te schuiven, is met geen pen te beschrijven. Zo iemand hoort zo snel mogelijk uit de gemeenteraad te verdwijnen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel