Michel Sehstedt trekt schilderend de wereld door

Door: Leni Paul. Nog tot en met aanstaande zondag kan in Het Oude Raadhuis de expositie van Michel Sehstedt worden bezocht. Grijp die kans, want het bijzondere werk van de al vele jaren in Frankrijk gevestigde in Aalsmeer geboren kunstenaar is verrassend, verfrissend en vol humor.

Michel Sehstedt werd in 1969 geboren in Aalsmeer en doorliep de Johan Frisoschool in Aalsmeer-Oost. Wat was je voor kind, vragen we hem op een zonnige vrijdagmiddag in het Oude Raadhuis. Sehstedt exposeert hier sinds enkele weken zijn werk en we hebben het  privilege persoonlijk door hem te worden rondgeleid.

“Ik was een kind dat graag tekende en ook veel fantasie had. Ik had ook veel hoofdpijn en dacht veel na. Mijn vader was zeeman op de Holland Amerikalijn geweest. Dat vond ik avontuurlijk, dat reizen en ik had niet veel interesse in school. Na de basisschool ging ik naar de lagere tuinbouwschool en daarna moest ik in dienst. En toen dat voorbij was wilde ik maar één ding: op reis. Ik ben naar Tenerife gegaan want een warm land trok me erg aan. En toen ik terug was in Nederland begon het tekenen en schilderen serieuzere vormen aan te nemen.”

Sehstedt vertelt dat hij nog steeds veel in zijn gedachten op reis is en dat weergeeft in zijn werk. “De ontmoetingen en impressies uit het reisverleden vinden vaak hun weg op schilderijen die ik maak in het heden.”

‘Muurschildering op doek’

Spontane muurschilderingen
Noem het onrust, noem het de lust om er op uit te gaan, de wijde wereld in en Sehstedt besloot naar Zuid-Amerika te reizen. “Ik ben naar Chili gegaan, naar Los Vilos, een klein dorpje en vandaar uit naar Ecuador via Peru en Bolivia gereisd waar ik ook weer in een klein dorpje, Canoa, ben beland en een hotel ben binnengestapt. Het was een hotel dat grotendeels van bamboe was gemaakt en ik heb spontaan aangeboden om in de entree op een lege wand een muurschildering te maken tegen kost en inwoning en zo kon ik een tijdje daar in Ecuador blijven.

Het is duidelijk: na de opleiding lagere tuinbouwschool een eerzaam rustig baantje zoeken op een kwekerij was niet wat de jonge Michel aantrok. Na het ‘avontuur ‘in Zuid-Amerika bleef de wijde wereld hem trekken en er volgden meer lange en verre reizen met muurschilderingen in verschillende landen.

In Borneo samen met vriendin Chrystel gemaakt kunstwerk. “We hadden minder dan twee uur de tijd voor de bus vertrok. Het hotel hielp ons om heel snel kwasten en verf te regelen.” (Foto privé)

Het was dus al heel jong duidelijk dat de schilderkunst je volle aandacht had. Wat voor plannen borrelden er nog meer in je jeugdig brein op? “Schilderen en reizen. Op een dag kreeg ik een onweerstaanbaar voorstel om in Thailand een grote muurschildering te maken van Marlene Dietrich in het toeristische plaatsje Hua Hin. De muurschilderingen in verre oorden begonnen een soort sport te worden waardoor ik uiteindelijk ook in Borneo en op de Filippijnen muren heb beschilderd.”

Zo doorkruiste Michel, in de schilderkunst autodidact, een groot deel van wereld maar keerde steeds weer terug in Aalsmeer waar hij, zo zegt hij, zich altijd weer thuis voelt.

Tekenleraar in Frankrijk
Maar intussen ben je gevestigd in het Franse plaatsje Notre Dame de Riez in de Vendee en verblijf je daar een groot deel van het jaar. Hoe kwam je daar terecht? “Toen ik vanuit Thailand naar Europa terug zou vliegen ontmoette ik in Bangkok Chrystel, een Franse fotografe. We praatten wat en ze nodigde me uit eens naar haar toe te komen in haar woonplaats in de Vendée. Tja, ik ben er naar toe gegaan en ben er tot nu toe gebleven.”

Behalve schilderijen exposeert Sehstedt met 3D objecten van dinosaurussen

Geen overbodige zaken
Hoe ging het met het schilderen, ben je daar in je Franse woonplaats mee doorgegaan? “Ja, we hebben daar een kleine bed&breakfast en ik kon daar al snel op school als tekenleraar aan de slag. Maar ook gaf ik les in een zorgcentrum en privélessen in een klein zaaltje. Nu eis ik voor mezelf niet zo veel, val niet op luxe, heb geen overbodige zaken, heb bijvoorbeeld geen duur horloge of televisie. En dingen die stuk gaan repareer ik. Zo nu en dan kom ik naar Aalsmeer en verblijf dan op mijn boot. En exposeer dan ergens zoals nu in het Oude Raadhuis.  Om voldoende werk te kunnen laten zien tijdens de expositie heb ik werk terug mogen lenen van mensen die in het verleden schilderijen van me hebben aangeschaft en zitten zij dus zes weken lang met lege muren.”

Magisch realisme: een verdwaalde wesp in een holte van de triceratops

Meegesleept
Er gaat na dit prettige gesprek en zeker na de rondleiding door Michel een onbekende wereld voor ons open. Sehstedt plaatst zijn werk in het magisch-realisme en die kunstvorm onderscheidt zich onder meer door zijn kleurstellingen, zijn soms bizar aandoende vormen, situaties en gebeurtenissen. Of je wil of niet, je wordt er door meegesleept en blijft in Sehsteds werk steeds weer iets nieuws ontdekken.

Magisch Realisme is nog te zien tot en met zondag 11 juni. Dan gaat deze begaafde Aalsmeerder er weer op uit en komen van zijn hand ongetwijfeld weer mooie magisch-realistische kunstwerken tot stand. Waar? Ergens in de wijde wereld! We wachten af.

(Foto’s Arjen Vos)

Eén reactie

  1. Ben je familie van Karel Sehstedt uit Alkmaar uitenbosstraat 65 rond de 50er jaren . Nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel