Met knijper en emmer ten strijde tegen zwerfafval

Gewapend met vuilknijpstok en knalgele emmer trekt Marjan van Houwelingen er één keer per week op uit. Haar missie: zwerfvuil van de straat en uit de plantsoenen halen. Haar werkgebied: het stuk Ophelialaan, Thijsselaan, Molenvliet en Stommeerkade rondom het Seringenpark. Geen snippertje afval ontgaat haar. Al heeft ze in deze tijd wel last van gevallen herfstblaadjes die soms als dekseltjes over sigarettenpeuken en snoeppapiertjes heen liggen.

Het streven van Van Houwelingen is elke maandag deze schoonmaakronde te lopen. “Ik zet thuis de was aan en als ik anderhalf uur later thuis kom, is zowel de was schoon als de route die ik loop. In de zomer sla ik wel eens een weekje over, maar het lukt me toch aardig om het vol te houden,” aldus Van Houwelingen.
 
Toen ze er enkele jaren geleden mee begon, plukte ze wel zes volle emmers zwerfvuil uit de bermen. “Dat was vuil dat zich in jaren had opgespaard. Tegenwoordig heb ik één volle emmer in twee weken.” Het is dus een kwestie van bijhouden.
 
Husselen
En bijhouden, dat doet Van Houwelingen. Trouw loopt ze haar ronde. Maakt praatjes met voorbijgangers. Verbaast zich over het gemak waarmee mensen hun troep op straat gooien. En ergert zich aan de vuilnisbakken waarvan de klep niet ver genoeg opengaat.
 
“Zo kan ik toch nergens onderweg mijn volle emmer leeg husselen?” Met groot gemak raapt ze elk papiertje, hoe minuscuul ook, op met haar grijpertje.
 
Opmerkelijk
Met haar getrainde ogen onderscheidt Van Houwelingen afval van natuurlijk materiaal. Vindt ze ook wel eens spullen van waarde? “Ik heb een keer een muntje van 20 cent gevonden, een aansteker die het nog deed, een potlood en een rolletje tape. Dat kon ik mooi gebruiken om sinterklaascadeautjes in te pakken.”
 
Andere opmerkelijke vondsten zijn drugsgerelateerd. Lege wietzakjes en bij de waterkant een aantal wietstekjes die vermoedelijk uit een boot zijn gevallen bij het uitladen.
 
Drijfveer
Wat is nu precies haar drijfveer om dit te doen? Ze moet toegeven dat het lastig is om uit te leggen. “Ik vind zwerfvuil een naar gezicht. Het hoort er gewoon niet te zijn en het geeft me rust als het weer schoon is. Uiteindelijk valt vuil uit elkaar in nanodeeltjes. En als het zo klein is, komt het op de lange termijn in de voedselketen terecht en krijg je het er niet meer uit. Kijk maar naar de plastic soep in de oceaan.
 
We hebben maar één aarde waar we het mee moeten doen. Wij zijn in staat om onze aarde te vervuilen. Vaak denken mensen: ik ben maar een van de zeven miljard mensen op aarde, wat maakt het nou uit als ik een leeg zakje op straat gooi…”
 
Zonnetje
Voor de gemeente reden om deze dame eens in het zonnetje te zetten. Welzijnswerker Frans Huijbregts overhandigt haar de waardering in de vorm van een banketletter. De letter ‘S’ van ‘schoon’.
 
Van Houwelingen is deze maandagmorgen niet de enige die vrijwillig de boel aan het schoonhouden is. Ook haar overbuurman Hannes Versteeg is op straat. Voorzien van een heksenbezem veegt hij blaadjes op die De Meerlanden heeft laten liggen.
 
“Die grote machines nemen ook niet alles mee. Met deze bezem kan ik elk klein blaadje opvegen. Het zou mooi zijn als hier van die bladkorven komen te staan. Dan kunnen we het daarin verzamelen.” Huijbregts belooft dat hij deze wens meeneemt naar het gemeentehuis.
 
Foto hierboven: Frans Huijbregts verblijdt Marjan van Houwelingen met een banketletter. Ze heeft gezelschap van buurtjes Hannes en Tineke Versteeg.
Overige foto's: Van Houwelingen in actie in het Seringenpark. (Foto's Arjen Vos)

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin