Door: Leni Paul. Sinds 2007 was Marieke Bon een van de twee huisartsen in de huisartsenpraktijk Marieke Bon/Tilly Groot. Na een bewogen jaar koos de 54-jarige Bon er voor een andere weg in te slaan. Een ingrijpende gebeurtenis voor de betrokkenen en ook voor de patiënten die onder meer per brief en op Facebook lovende woorden uitten richting de dokter. Vorige week spraken wij met Tilly Groot, hierbij volgt de neerslag van een lang en openhartig gesprek met Marieke Bon.
Blakend van gezondheid meldt Marieke Bon zich voor het gesprek, duidelijk een levenswijze uitstralend van gezonde voeding en veel sporten( rennen, zwemmen, fietsen en roeien). Een jeugd in een Aalsmeers doktersgezin. Overgrootvader, grootvader en vader Bon gingen haar voor,ook twee ooms waren huisarts in Aalsmeer. Zij kreeg, zo zegt ze, het huisartsenleven met de paplepel ingegoten. Toch was een studie geneeskunde niet haar eerste voorkeur. Marieke: ”Nee, eigenlijk had ik piloot willen worden. Maar toch lag geneeskunde wel voor de hand. Ik werd ook meteen ingeloot voor deze studie aan de VU.“
Nadat de gekozen studie voortvarend werd afgerond werkte ze, voor ze naar Aalsmeer kwam, in het buitenland. Ze was werkzaam in het Grote Schuurziekenhuis in Kaapstad in Zuid-Afrika en in een nonnenziekenhuis in Madras in India. Ook werkte ze in het Ziekenhuis Amstelland, op de afdeling chirurgie en bij de eerste hulp van de VU. Na de opleiding tot huisarts aan de VU te hebben voltooid lag het voor de hand dat ze bij haar vader in de Aalsmeerse praktijk ging werken. “Ik oefende de praktijk uit vanuit mijn ouderlijk huis waarin ik inmiddels met mijn gezin was gaan wonen.”
En toen kwam na enkele jaren de mogelijkheid samen met Tilly Groot de eigen praktijk te beginnen. De rest is bekend.
Marieke: ”Na ruim tien jaar de reguliere huisartsenzorg te hebben uitgeoefend kwam ik steeds meer tot het besef dat het dagelijkse werk en de druk die daarbij kwam kijken mij onvoldoende ruimte gaven om als huisarts mijn patiënten meer te begeleiden bij het ontwikkelen en stimuleren tot een gezonde leefstijl. Bijvoorbeeld door het geven van voorlichting en te helpen bij het maken van gezonde keuzes. Want voorkomen is zoveel beter dan genezen.”
Deze belangrijke taak die ook tot de zorg behoort die een huisarts aan de patiënten dient te geven raakte naar haar gevoel steeds meer ondergesneeuwd in de dagelijkse praktijk van symptoombestrijding en het verhelpen van klachten, zegt ze ons in het gesprek.
En ineens ontbrak ze sinds mei vorig jaar in de praktijk. Marieke werd zelf ziek.
“Ja,” beaamt ze, “een en ander resulteerde vorig jaar in mijn plotselinge opname in het ziekenhuis. Ik had uitvalverschijnselen waarbij diepe bloedarmoede werd geconstateerd. In de maanden die volgden ben ik eens goed gaan nadenken om op een andere manier verder te gaan met mijn werk, het andersoortig te gaan organiseren. Ik had alle tijd om rustig de zaken te overzien en heb de tijd gebruikt voor reflectie en bezinning, om meer een gezonde leefstijl te benadrukken. Ik werd me bewust van de noodzaak om wat ik steeds aan mijn patiënten probeerde uit te leggen, nu ook op mezelf toe te passen.”
Ze zegt dat ze in die periode besloot om wat ze noemt: haar ‘hart en passie’ te volgen en voortaan haar vak als huisarts op een andere manier uit te oefenen. ”Omdat een nieuwe manier van werken moeilijk in de bestaande praktijk was te verwezenlijken hebben Tilly en ik in goed overleg besloten de samenwerking te beëindigen,” aldus Marieke.
Hoe ziet ze die nieuwe manier van werken voor zich? “Ik bedoel dat een goed gesprek met de patiënt ontzettend belangrijk is en daar is vaak geen tijd voor. Voeding bijvoorbeeld, is onderbelicht. We moeten op een andere manier naar de patiënt luisteren en daar is geen tijd meer voor.”
Marieke benadrukt dat we gezonder moeten eten, meer groente, fruit, beter slapen en sporten. Hoe denkt ze dat te gaan bewerkstelligen? We worden daar toch dagelijks ook wel op gewezen via de media?
”Niet voldoende. Het gaat mij om een andere benadering van de patiënt. In het digitale tijdperk is er veel meer mogelijk en juist op dat gebied zie ik grote kansen liggen om langer met de patiënt te overleggen. Ik heb me daarop georiënteerd en ben bezig met een collega om op deze manier meer tijd en aandacht te besteden aan de patiënt, waarbij een gezonde leefwijze en minder snel geneesmiddelen voorschrijven van belang zijn. Door het omarmen van de bestaande technologie zoals videoconsulten en chats kunnen veel hulpvragen digitaal worden beantwoord. Zo blijft er meer tijd over voor gezonde, positieve zorg, hulp bij gedragsveranderingen en positieve zorg, zorg waar het wat mij betreft over zou moeten gaan. “
Vanuit haar woonplaats Amsterdam legt Marieke zich nu toe op de begeleiding van patiënten, niet alleen als reguliere huisarts met het normale werk dat daarbij komt kijken, maar ook en vooral bij het voorkomen van nieuwe kwalen door het ontwikkelen van een gezonde leefstijl, zo legt ze ons uit.
Marieke: ”Het realiseren van gedragsveranderingen is belangrijk. De noodzaak hoef ik niet uit te leggen. Iedereen weet dat het verstandiger is om niet te roken, niet te zwaar te zijn, dat groente en fruit belangrijk zijn. Dokter Google bestaat al lang. Ik help mensen bij het stellen van de juiste doelen en wil ze laten weten welke effecten, bijvoorbeeld een lagere bloedsuikerspiegel al goed merkbaar zijn bij de juiste veranderingen. Meten is weten en uiteindelijk zal dit leiden tot verminderd medicijngebruik, minder verwijzingen naar de specialist en tot lagere kosten van de gezondheidszorg, maar vooral tot een beter en gezonder leven, liefst tot op hoge leeftijd van mijn patiënten. Dat is mijn doel en daar ligt mijn passie.”
Foto’s Jaap Maars
11 reacties
Ik lees nu over Marieke Bon. Nou n goed besluit. Alleen jammer dat ik haar niet het beste kan wensen. Niks meer gehoord. Hopelijk leest ze het. Ik wens haar veel goeds toe.
Vg Nelly Merckx-koppers
Tussen de theorie en de werkelijke praktijk zit hier toch wel heel veel ruimte, met de mond zeggen is makkelijk, het in de praktijk brengen, dat bleek toch een stuk moeilijker , ben benieuwd hoe je je theorie in eigen praktijk gaat brengen, niet alleen praten maar vooral doen!!!
Dank je wel voor de goede zorgen …gelukkig hebben we weinig om je hulp hoeven vragen maar je was er als het nodig was
Ha Marieke,
Jammer uiteraard dat je niet langer meer onze huisarts bent. Wil niet zeggen dat ik uitkeek naar een bezoek aan de huisarts maar je maakte het wel een stuk aangenamer. Ik kan me jouw ingeslagen weg heel goed voorstellen. Voeding, kwaliteit en variatie wordt zwaar onderschat en ik zag dat iig altijd als een gemis in de huidige medische wereld.
Veel succes, geniet en het ga je goed!
Groet,
Robbert
Hoi Marieke,
Heel veel succes met je nieuw ingeslagen weg. Als klein meisje kwam ik al bij je vader. Gelukkig hoefde ik niet veel bij je te komen maar soms was er echt stront aan de knikker. Voor mijn gevoel had je aan een half woord genoeg en begrepen wij elkaar. Je was ook erg lief voor mijn moeder. Ik ga je missen als huisarts maar heel veel succes gewenst.
Beste Marieke,
Door mijn huwelijk ben ik bij jouw vader in de praktijk gekomen. Door de band die mijn vader als huisarts had kende ik je vader goed. De huisartsen hadden een goede band. In de loop der jaren is er veel veranderd, maar de praktijk bleef zich op alle manieren inzetten. Ik vond het jammer dat ons contact niet altijd goed verlopen is.
Ik hoopte dat je wel weer in je baan terugkwam. Je hebt anders beslist. Ik hoop dat het je goed gaat.
Dank voor alle zorg en medeleven.
het ga je goed.
Groet Lico.
Dag Marieke,
In een brief heb ik al laten weten, hoezeer ik je waardeerde. Je was een echte huisarts met belangstelling voor wat er in de familie gebeurde.
Nogmaals wil ik je bedanken voor alle aandacht en behandeling.Jammer, dat ik je dat niet even persoonlijk kan zeggen.
Ik hoop, dat het pad, dat je bent ingeslagen, veel voldoening zal geven !
Hartelijke groeten,
Gré Kalf
Wat n mooi verhaal Marieke en tof dat je deze route inslaat. Ondanks dat ik weinig bij je kwam vond ik je die keren dat ik er was een fijne doc en n leuk mens! Heel veel succes en wie weet nog eens tot ziens in Amsterdam. Jouw aanpak is ons gezin op het lijf geschreven. Groet Esther Alderden
Marieke, vele jaren was jij onze huisarts en daarvoor je vader en opa, generaties lang dus een Bon als huisarts. Wij zelf hebben het ervaren, een dokter Bon als huisarts die werkelijk met je opliep met grote passie, kennis en betrokkenheid. Daarom is het best heel vreemd dat er nu een eind aan komt, dat zal best wennen zijn. Met respect, Marieke wij willen je hartelijk bedanken voor je menselijke inzet in de afgelopen jaren en wensen jou en je gezin het allerbeste toe in een goede gezondheid.
Prachtig interview en oh wat ga ik je missen, je was en bent een geweldige huisarts met veel compassie voor ons als patiënt . En nu na drie generaties bon ineens geen bon meer als huisarts, zal even wennen zijn.maar ook dat komt vast goed. Lieve Marieke ikwens jou en je gezin alle goeds voor de toekomst en hoop elkaar nog eens tegen te komen.
De bonnen waten ook onderdeel van onze familie.
❤️❤️❤️❤️
Ik heb Marieke altijd bijzonder gewaardeerd in de tijd dat ze m’n huisarts was. Het type van met de fiets, tas achterop de brug over om even de hechtingen eruit te halen. Dat kan ik erg waarderen, alsook de menselijke benadering. Ik hoop dat ze het erg naar haar zin gaat krijgen met het volgen van haar hart. Maar ik denk dat dat wel goed komt. In ieder geval bedankt ik haar voor de mooie jaren dat ik haar patiënt mocht zijn. Het allerbeste van Piet Cappel