Limburgse bloemsierkunstenaar veroverde Aalsmeer

Op 72-jarige leeftijd overleed vrijdag 27 juni Theo Boerma, weduwnaar van José Boerma-Dalmeijer. De in de Tweede Wereldoorlog geboren Limburger kwam op 26-jarige leeftijd met zijn gezin naar Aalsmeer.

In een streek waar bijna iedereen zijn brood in de kolenmijnen verdiende, was het opmerkelijk dat de Boerma's in de bloemenbranche werkten. Theo Boerma's opa en vader zorgden met 'Bloemenhuis Boerma' in Heerlen voor de nodige kleur temidden van de grauwe koleninustrie. De zaak was recht tegenover Oranje Nassaumijn 1 gelegen. Het leek voorbestemd dat ook Theo Boerma de bloemen in zou gaan, maar toch was dat geen vanzelfsprekendheid.

In de vingers
“Eigenlijk wilde ik beroepsmilitair worden, maar tijdens mijn dienstplicht kwam ik daar snel van terug en rolde toch de bloemen in,” vertelt hij in een interview in 2010. Hij had het vak duidelijk in de vingers want na het volgen van een aantal opleidingen werd hij de eerste Limburger die de titel 'Meesterbinder' mocht dragen. Als erkend bloemsierkunstenaar en dankzij een behaald leraardiploma startte hij de eerste vakschool voor bloemsierkunst in Limburg.
 
Maar Aalsmeer lonkte. In 1963 vroeg Cor de Gooijer hem om mee te bouwen aan het bloemencorso. “Een paar jaar later werd ik gevraagd om aan de RMTS in Aalsmeer les te komen geven. Een uitdaging die ik niet uit de weg kon gaan. En dus verhuisde ik met het gezin in 1968 naar Aalsmeer.”

De Mijnen
In 1980 besloot het bloemistenechtpaar om een eigen opleidingscentrum te starten. Er werden twee kassen opgekocht aan de Legmeerdijk waar een bijzondere 'bloemschikschool' werd gebouwd. Met de aankleding van de ruimtes werd de afkomst niet verloochend.

Wie er binnenkomt waant zich in een kolenmijn. Tal van foto's en attributen uit de Limburgse mijnen sieren de koffiebar, die dan ook 'De Mijnen' als naam kreeg.   

Feeling
Boerma begon als enige in Nederland met het geven van avondcursussen voor het vakdiploma bloemist-winkelier en won veel prestigieuze prijzen. Het bedrijf groeide en groeide en werd enkele jaren geleden overgenomen door dochter Jacqueline.

Maar Boerma vond het altijd prettig om feeling met het vak te houden en verrichtte vele hand- en spandiensten voor 'zijn' instituut. Ook nadat zijn vrouw Jose in 2009 overleed, bleef hij betrokken.

Afscheid
In de condoleancekaart geeft de familie kennis van zijn overlijden. “Verdrietig, maar met mooie herinneringen aan een heel gelukkig leven nemen we afscheid van onze vader, schoonvader, grootvader, collega en vriend. Tot het laatste wilde je leven, door een sterke wil gedreven. Je geest was nog op volle kracht, maar over je lichaam had je geen macht.”

De crematieplechtigheid zal in besloten kring plaatsvinden.

Ook op de website van het Boerma Instituut wordt aandacht aan het overlijden van Theo Boerma geschonken. 

Foto's (Arjen Vos): Theo Boerma temidden van cursisten en samen met zijn dochter Jacqueline en vrouw José vlak voor haar overlijden in 2009

Eén reactie

  1. Gecondoleerd alle betrokkenen en vooral heel veel sterkte in deze moeilijke tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin