Jason Pijnaker: discriminatie?

Vandaag de tweede bijdrage als columnist van de 18-jarige Jason Pijnaker. Klik hier om zijn eerste column te lezen.  Binnenkort krijgt hij eindelijk, net als de andere columnisten, in het menu Columns zijn eigen plek.

Jeugd en ondernemen

Ondernemers, een grote groep mensen in Nederland waar ook deze gemeente vol van zit. Het zijn deze mensen die ervoor zorg dragen dat er werkgelegenheid ontstaat en hierdoor de welvaart kan toenemen. Een aanwinst voor deze maatschappij is de ondernemer dus. In tijden zoals deze, waarbij het er economisch minder uitziet, is er dus een schreeuw om creatief ondernemerschap.

Het eerste wat je als maatschappij moet hebben voor het stimuleren van ondernemerschap is een gunstig vestigingsklimaat. Het is echter de vraag of wij in dit land ver genoeg gaan met het creëren van dat vestigingsklimaat. Deze vraag werd voor mij negatief beantwoord toen ik onlangs oud-voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Bernard Wientjes op tv zag. Deze deed een oproep voor meer vrijheid voor ondernemende scholieren en studenten.

Het probleem is dat nu alleen scholieren die aan topsport doen bepaalde vrijstellingen kunnen krijgen van hun onderwijsinstelling om zo te kunnen excelleren in hun sport. De vraag is dan ook waarom dit niet mogelijk is voor scholieren en studenten die op vroege leeftijd beginnen met ondernemen. Als wij op jonge leeftijd al de ruimte kunnen geven aan jongeren om hen te laten ondernemen zou dat een aanwinst zijn voor dit land.

Ik ben dan ook verbaasd dat dit concept op dit moment nog niet gerealiseerd is. Wel schreeuwt iedereen om een toename van ondernemers, maar ervoor zorgen dat de weg naar het ondernemerschap makkelijker wordt is nog niet gebeurd.

Zo is er het voorbeeld van Steinar Henskes, 23 jaar, directeur van de Bird Control Group. Hij heeft een lasersysteem ontwikkeld waarbij vogels weggejaagd kunnen worden van vliegvelden. Maar zijn studie aan de TU Delft was niet te combineren met zijn onderneming, hij is hierdoor gestopt met zijn studie. Geen gunstige ontwikkeling als je het mij vraagt. Ik zou dit dan ook graag anders zien.

Laten we die jonge ondernemers koesteren. Wat zou het mooi zijn als een ondernemer op zijn drieëntwintigste een succesvolle onderneming kan hebben die een bijdrage levert aan de maatschappij en tevens zijn studie succesvol kan afronden. Hopelijk komen ze in onderwijsland tot inkeer en gaan ze hiermee aan de slag.

Jason Pijnaker is jong (18) en liberaal. Student rechten. VVD-fractieassistent. Voelde zich al jong aangetrokken tot het politieke metier. Wil acht jaar vlammen in de Aalsmeerse arena. Klapt niet dicht als hij in het openbaar spreekt.

 

Eén reactie

  1. Op welke grond zou je de vrijstelling dan geven? Topsporters excelleren vaak als jongvolwassenen, en dat zou voor mij dan kunnen verklaren waarom die vrijstelling gegeven wordt. Maar waarom zou een ondernemer vrijstelling krijgen en iemand met een bijbaan niet? Studenten kosten véél meer dan zij bijdragen op het moment van studeren, dus vrij- of uitstelling geven moet wel enig maatschappelijk nut hebben. Hoewel sommige ondernemingen vast heel veel bijdragen, kan ik me ook voorstellen dat heel veel andere ondernemingen toch vooral een persoonlijk gewin betekenen zoals een bijbaan dat dan ook is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin