Jan van Veen: ‘Onderwijs is mijn leven’

Aan het ‘tijdperk’ Jan van Veen komt op de OBS Kudelstaart een einde. Veertig jaar was hij directeur van de openbare basisschool, maar nu gaat hij met pensioen.

Het voormalige hoofd der school, zoals dat vroeger zo mooi heette, is 65 jaar en moet vertrekken. Als het aan hem had gelegen was hij nog jaren doorgegaan. “Onderwijs is mijn leven.”

Toch beste kandidaat
De geboren Amsterdammer was 26 jaar toen hij een advertentie in de krant zag staan dat er een openbare basisschool in Kudelstaart zou komen. Er werd een schoolhoofd gevraagd. Van Veen besloot om te solliciteren, maar werd niet uitgekozen. Hij werd een goede tweede.

De OBS was in die tijd een gemeenteschool en daarom moest deze beslissing voorgelegd worden aan de gemeenteraad. Toenmalig wethouder Nico Borgman kende Jan van Veen als leraar van zijn zoon op de Hornmeerschool en heeft iedereen ervan overtuigd dat Van Veen de beste kandidaat was.

Lagere school Cuidelstaert
Van Veen werd aangenomen en werd op 1 augustus 1974 hoofd der school. Begonnen in twee houten lokalen naast de houten keten van de Rabobank en supermarkt Alders stond hij voor de samengevoegde klassen 4, 5 en 6. “Door een naamwedstrijd ging de school Openbare Lagere School Cuidelstaert heten. Niet uit te spreken, laat staan te spellen.”

Inmiddels is de school uitgegroeid tot zo'n 250 leerlingen, maar er werd gestart met ruim twintig kinderen. De school werd een experimentele openbare basisschool, want al snel kwam er een kleuterschool bij. 

Lokaal delen
Na een jaar kwam collega Casper de Goede bij de OBS en samen deelden ze een lokaal. “Dat was een uitdaging, want we moesten met elkaar afstemmen wie wanneer ging praten. Gelijk uitleg geven was niet mogelijk.”

De school groeide en groeide door de komst van grote straten als Geerland en de Schweitzerstraat. “In 1979 kregen we een mooi schoolgebouw met vele mogelijkheden. We hebben het nog driemaal aan moeten passen met een aanbouw door de komst van meer leerlingen. Ik vond het een prettige plek met een fijne middenruimte en patiotuin.”

Eigen ontwerp
In 2002 kreeg Jan van Veen een telefoontje van het schoolbestuur. “Ze gaan je school afbreken, werd me gezegd.” Eerst een schok, maar later zag hij de voordelen van een brede school samen met de Antoniusschool en een kinderopvang zeker zitten. “Er werd besloten om zelf te gaan bouwen en alles ging toen snel.” Een drukke maar uitdagende periode volgde voor Van Veen en de andere betrokkenen.

Het gebouw heeft veel voordelen, maar Jan van Veen mist wel zijn ‘plekje’ bij de voordeur omdat er nu verschillende ingangen zijn. “Het contact met de kinderen en ouders vind ik erg belangrijk. Ik wilde niet die directeur zijn achter zijn bureau. Iedereen moet mij kunnen aanspreken.”

Hoogtepunten
Terugkijkend op de 40 jaar OBS vindt Van Veen de nieuwbouw toch wel een hoogtepunt in zijn carrière. “Maar ook kijk ik met heel veel plezier terug op de kerstmusicals met de leerkrachten. We hadden het leuk met elkaar. Een betrokken vast team.” Ander hoogtepuntje was de taalmethode die hij samen met collega De Goede heeft geschreven. “Het heette Taal Totaal en we hebben er vijf jaar samen aan geschreven. In de tachtiger jaren werd het zelfs in België uitgegeven.”

Zijn er ook dieptepunten? “Nee, ik vond echt alles leuk. Ik kan terugkijken op een plezierige werkcarrière. Maar eigenlijk heb ik het nooit als werk beschouwd.”

Afscheid
Morgenmiddag is er een afscheidsreceptie vanaf 16.00 uur voor iedereen die Meester Van Veen gedag wil komen zeggen. Maar de school zal vast meer in petto hebben, waar hij nog geen weet van heeft.

Aalsmeerder Jan van Veen zal zich niet gaan vervelen na zijn afscheid. “Ik heb veel hobby’s en ben een klusser. Dan is er genoeg tijd om de tuin aan te pakken bijvoorbeeld. En ik tennis en lees graag en samen met mijn vrouw bezoek ik graag musea.”

Nieuwe directrice
Zeker is wel dat Jan van Veen het onderwijs gaat missen. “Als ze me nog nodig hebben voor wat voor klusje dan ook, dan kom ik. Tuintje opknappen, de gymzaal ombouwen voor OBS Got Talent of een lesje geven over Amsterdam. Vooral dat laatste hoop ik nog een keer te mogen doen.”

Na de zomervakantie krijgt de OBS een nieuwe directeur. Directrice om precies te zijn, want het is een dame. Margriet van der Zalm uit Sassenheim gaat op de stoel van Jan van Veen plaatsnemen. Ze heeft zo’n dertig jaar onderwijservaring waarvan de laatste zeven jaar als adjunct-directeur op een basisschool in haar woonplaats.

Het zal voor de kinderen, ouders en leerkrachten vast even wennen zijn, want Jan van Veen was OBS Kudelstaart. Het afscheid zal niet makkelijk voor hem zijn, maar langzaam kon hij zich erop voorbereiden. “Laatst vloog een jongen uit groep 7 me om mijn nek met de woorden 'meester, ik ga u zo missen'. Dat doet me veel en dan moet ik ook wat traantjes weg pinken hoor.”

Ilse Zethof

Foto's Jan van Veen (Arjen Vos). Overige foto's: (boven) samen met Casper de Goede (rechts) de kinderen ontvangen voor het kerstdiner in 2006; (midden) het oude OBS-gebouw bij het winkelcentrum net voordat het gesloopt werd; (onder) Jan van Veen in zijn element tijdens de kerstmusical in 2007 (foto's Richard Zethof)

Lees vorig bericht

Flowerfestival moet nog groeien

Lees volgend bericht

Plaspop: Aalsmeerser kan het niet


3 Reacties

  • Hé Jan, onze kinderen hebben ook tot volle tevredenheid op jouw school gezeten. Ook als ouders waren wij erg content over de wijze van les geven en betrokkenheid bij de kinderen. Ook privé kennen we elkaar al heel wat jaren, hebben in de Saturnusstraat en bij gezamenlijke vrienden leuke feestjes meegemaakt. Nu je stopt met werken, kunnen wij uit ervaring zeggen dat het snel went. Schoon wijveke!!

  • Toen onze kinderen op de OBS zaten, hebben we met een aantal ouders ook een toneelgroepje opgericht en hadden zo één keer per jaar een voorstelling voor de kinderen en de ouders. Waar we erg veel plezier aan hebben beleefd, en volgens mij de kinderen ook.
    Jan van Veen, bedankt voor die mooie tijd.

  • Jan, als intermediair van het Jeugdsport- en Jeugdcultuurfonds zullen wij je ook gaan missen. Je inzet voor de kinderen was en is altijd bij ons fonds zeer groot geweest, daarvoor dank. Helaas ben ik niet in Aalsmeer om het bij het afscheid aanwezig te zijn.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *