Jan Arkesteijn legde hart en ziel in ‘zijn’ Wapen

Op 9 juni overleed Jan Arkesteijn op 70-jarige leeftijd. Samen met zijn vrouw Ria leidde hij tot het begin van het nieuwe millennium voortvarend en succesvol Hotel Aalsmeer. Afgelopen zaterdag was er gelegenheid tot afscheid nemen van de markante ondernemer en horecaman pur sang. Waar kon dat beter dan in ‘Het Wapen’ zelf.

Op de geschiedenis van Hotel Aalsmeer gaan we niet dieper in. Wie uitgebreid wil lezen over het op 11 januari 1861 gestichte Logement 'Het Wapen van Aalsmeer' kan zich het enkele jaren geleden verschenen boekje van Theodore van Houten aanschaffen met daarin een boeiende beschrijving van het bekende hotel en restaurant.
 
Het echtpaar Jan en Ria Arkesteijn-Jurczika, afkomstig uit Delft, kocht in december 1975 het pand in de Dorpsstraat. Hotel Aalsmeer, al vele jaren bekend, breidde onder hun leiding inmiddels uit en de bedrijfsformule met een optimale prijs-kwaliteitsverhouding is al vele jaren een begrip in de regio en ver daarbuiten.
 
In een interview van 30 september 1998 in De Aalsmeerder Courant blikte Jan Arkesteijn terug op de beginjaren. Kleinschaligheid was troef en eigenhandig werden door Arkesteijn soms 's avonds laat wat boterhammen voor de 's nachts nog binnenkomende buitenlandse handelaren op de trap gezet…
 
Hotel Aalsmeer is altijd onlosmakelijk verbonden geweest met de in de jaren zeventig steeds maar uitbreidende bloemenveiling en die band is altijd gebleven. Met name in de tijd van de toen nog florerende Bloemenvaktentoonstelling waren hotel en restaurant overvol.
 
Het echtpaar Arkesteijn bouwde het hotel uit tot een professioneel viersterrenhotel, dat nog steeds op een groot aantal gasten kan rekenen. Ditzelfde geldt voor het restaurant. Vele jaren geleid door broer Rob die het horecavak ook al zo in de vingers had.
 
Door keihard werken en de inzet van het echtpaar is Hotel Aalsmeer een begrip. Desgewenst op welk uur men wil ontbijten, het is altijd mogelijk en boterhammen worden al lang niet meer op de trap gezet.
 
In 2000 namen dochters Nicolette en Mellanie de zaak over. Met een kleine 40 werknemers en 3 nachtportiers zorgen ze voor een optimale service.
 
Jan en zijn vrouw Ria, bijna 50 jaar getrouwd, deden het de laatste jaren rustiger aan. Varen op het jacht met de opvallende naam ‘Ark’ maar ook vissen en fietsen deed Jan graag. Wat niet wil zeggen dat Jan nooit meer eens even ‘zijn’ Wapen binnenkwam, want, zo zei hij in 1998: “Mijn hart en ziel heb ik toch in dit mooie bedrijf gestopt”.
 
Ruim 700 mensen kwamen zaterdag naar Hotel Aalsmeer, om afscheid te nemen van Jan Arkesteijn. De crematie zal in besloten kring plaatsvinden.
 
Leni Paul
 
(Foto: familie Arkesteijn)

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel