In memoriam: Theodore van Houten

Op donderdag 7 april is in het bijzijn van zijn dochters Carice en Jelka, Theodore van Houten overleden. Hij was al geruime tijd ziek en zijn dood kwam niet onverwacht. Met het heengaan van Van Houten, geboren in Aalsmeer, kwam een einde aan een bewogen leven. Zeker in Aalsmeer, waar hij veel jaren woonachtig was, deed hij regelmatig van zich spreken.
 
Theodore James van Houten, ‘Tiedel’ voor intimi, werd geboren in het domineesgezin Van Houten. Vader was predikant van de gereformeerde kerk. Zijn moeder was een Schotse en Theodore bezat zowel de Nederlandse als de Engelse nationaliteit. Na zijn middelbare schoolopleiding in Amstelveen koos hij voor een studie op sociaal-cultureel gebied, muziekwetenschappen en kunstgeschiedenis.
 
Spraakmakend
Van Houten was een generalist. Hij was onder meer vertaler, producent en programmeur.
Na vele publicaties in gezaghebbende tijdschriften, baarde hij opzien in binnen- en buitenland met een artikel in verband met de Enigma Variations van Edward Elgar. In 1987 verscheen deze spraakmakende bijdrage in de Music Review. Het artikel trok wereldwijd de aandacht. Enkele maanden geleden nog zou hij meewerken aan een aan Elgar gewijde avond in het Amsterdamse Concertgebouw, maar zijn ziekte verhinderde dat op het laatste moment.
 
Specialisme van Van Houten was de bij de zogenaamde ‘stomme’ films behorende muziek. Van deze muziek, in vroeger tijden 'live' ten gehore gebracht, maakte hij zijn specialiteit. Van Houten presenteerde vele films in onder meer Vredenburg, de Nieuwe Kerk en Muziekgebouw aan het IJ.
 
Van zijn hand verscheen in 1992 ook een studie over Silent Cinema Music in the Netherlands.
 
Van Houten was eveneens gefascineerd door het leven van de Russische componist Dimitri Sjostakovitsj. Zijn in 2006 geschreven boek ‘Een leven in angst’ was de eerste Nederlandse biografie van deze componist.
 
Een vrij ernstig geval
Aalsmeer verraste hij met het gedegen boek/naslagwerk over de oorlogsjaren in de gemeente. Het boek met de titel ‘Een vrij ernstig geval’ verscheen in 2011. Doordat hij ook toen al tijdelijk geveld was door een ernstige ziekte namen de voorbereidingen bijna tien jaar in beslag.
 
Meerdere 'Aalsmeerse' boekjes volgden zoals ‘De oorlog in ons dorp’ in 2013, bestemd voort de hogere groepen van het basisonderwijs. ‘Op Aalsmeer’ met schetsen en verhalen en: ‘Geboren aan de N201’.
 
Bekend werden ook zijn omstreeks Bevrijdingsdag gehouden interviews en live muziek in De Oude Veiling alsmede ook zijn maandelijkse talkshows ‘The Talk of the Town’, eveneens in de Oude Veiling.
 
Op 11 oktober 2015 was de presentatie van zijn laatste boek, “Walt, Jean en de Sprookjeswinkel De Bosrandcup” opgedragen aan zijn twee kleinkinderen en van tekeningen voorzien door Elsbeth Gorter. Ook toen al moest Van Houten verstek laten gaan en nam zijn zus Mien de honneurs waar. Bij die gelegenheid mocht hij de Aalsmeerse cultuurprijs in ontvangst nemen.
 
‘Haat-liefde’
Theodore Van Houten hield van Aalsmeer. Al was het vaak een ‘haat-liefde verhouding’. In een interview voor het boek ‘Juist Amstelland’ in 2009 vertelt hij dat hij de nieuwbouw in het dorp zorgwekkend vindt. “Veel van het oude, specifieke karakter is verdwenen of onherstelbaar veranderd”. Maar ook: “de mensen in Aalsmeer zijn aardig en tolerant. Dat ben ik nergens anders tegengekomen.” En dat het klimaat voor kunst en cultuur niet ongunstig is, stemde hem ook tevreden.
 
Zijn kritische houding leende zich perfect voor het schrijven van columns. Jarenlang deed hij dat voor de Aalsmeerder Courant onder het pseudoniem ‘Floris T’. Toen deze krant ophield te bestaan ging hij verder bij het Witte Weekblad.
 
Ondanks zijn liefde voor Aalsmeer, verhuisde hij enkele jaren geleden naar St Jacobiparochie in Friesland. Toen hij voelde dat hij niet lang meer te leven had, werd ervoor gezorgd dat hij zijn laatste dagen in zijn geboortedorp kon doorbrengen. In het Zorgcentrum werd een kamer voor hem gereed gemaakt. Hij overleed vorige week donderdag in het VU-ziekenhuis.
 
Op verzoek van de overledene vond de crematie deze week in besloten kring plaats. Theodore van Houten werd 63 jaar.
 
LP
 
Foto's Arjen Vos (zie ook de gallery)

3 reacties

  1. Zie pennenstreek 126 ‘Theodore’ van Pierre Tuning. Ik kan me helemaal vinden in zijn slotzin: ‘Hij was een slimme jongen die vaak domme dingen deed. Daarom hield ik van hem’.

  2. Je pas 2 jaar geleden teruggevonden na 40 jaar. we hadden nog zoveel te bespreken…… en plannen… te reizen en te filosoferen…. herinneringen op te halen uit Amstelveen….. gelukkig heb ik je meerdere keren van dichtbij heel persoonlijk nog mogen meemaken in Friesland. RIP

  3. Mooie memoriam. Sterkte voor ieder die Theodore zal gaan missen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel