In memoriam: sierteelticoon André Mulder

Door: Hermen de Graaf. In zijn woonplaats Aalsmeer is op 12 december André Mulder (82) overleden. Hij was de eerste directeur van destijds de VBA (Verenigde Bloemenveilingen Aalsmeer, nu Royal FloraHolland Aalsmeer). ‘André Mulder was een meester in het overbruggen van tegenstellingen, juist door ze in stand te houden’ typeert een voormalige veilingbestuurder. ‘En met zijn oprechte charisma heeft hij Aalsmeer als wereldspeler in de bloemensector op de kaart gezet. Dat is ook voor de ontwikkeling van de Nederlandse sierteeltsector enorm belangrijk geweest. Hij was voor zijn tijd zeer innovatief en heeft talrijke initiatieven genomen die nog altijd van betekenis zijn’. Productkennis, gevoel voor marktontwikkelingen en een visie op de toekomst van de bloemen- en plantenbranche kenmerken hem.

Mulder (Loenen, 1941) studeerde in 1962 af aan de toen befaamde Rijks Hogere Tuinbouw School in Utrecht. Onder meer voor de Noord-Hollandse zaad- en veredelingsindustrie werd hij gedetacheerd in Frankrijk. In 1964 begon hij als medewerker bij de coöperatieve veiling ‘Bloemenlust’ in Aalsmeer, waar hij in 1967 waarnemend directeur werd. ‘In onze veilingcoöperatie zit een ingebakken conflict: kwekers willen de hoogste prijs en kopers juist de laagste. Om dat te managen en beide partijen kansen te bieden om te groeien, dat is onze uitdaging’ zei hij tegen mij toen we begin jaren ’80 van de vorige eeuw kennis maakten.

Innovatief
Zijn innovativiteit openbaarde zich al snel na zijn aantreden met zijn introductie van de ‘huiskamergesprekken’ met leden van de coöperatie. Doel hiervan was een fusie tot stand te brengen met de andere Aalsmeerse veiling CAV (Centrale Aalsmeerse Veiling). Dat was voor die tijd een baanbrekend idee, dat uiteindelijk resulteerde in 1972 in de VBA aan de Legmeerdijk. Dat was toen het grootste handelsgebouw ter wereld. De VBA werd meteen op afstand de grootste van de toen veertien bloemenveilingen in Nederland. Mulder trad samen met C.P. Eveleens toe tot de directie.

Vernieuwingen die (mede) aan Mulder kunnen worden toegeschreven zijn de introductie van houdbaarheidsmiddelen voor bloemen, vanuit zijn focus op kwaliteit, en de promotie voor het Aalsmeerse veilingwezen (én voor bloemen en planten, via catalogi, films, fotografie, boeken, tentoonstellingen en toerisme: tot jaarlijks ruim 200.000 bezoekers aan de veiling). Hij werd geprezen om zijn sterke persoonlijke communicatieve vaardigheden en zijn overtuigingskracht. Al ver voordat het in andere organisaties gewoon werd maakte hij zich sterk voor een eigentijds personeelsbeleid, waarin opleidingen en het bieden van kansen een prominentere rol kregen.

Initiatieven
Mulder nam vele initiatieven om de groei van ‘zijn’ VBA te faciliteren. Zoals het -niet door de handel gewaardeerde- plan om de Amerikaanse markt voor bloemen uit Nederland op gang te krijgen. Dat lukte mede dankzij Mulder wel voor Japan. Hij stond aan de basis van vele logistieke verbeteringen. Hij bracht de marktplaats VBA toegankelijk voor kwekers uit heel Nederland door collectief vervoer te stimuleren. Mulder was een waar pleitbezorger voor het veilen van bloemen uit het buitenland, omdat daardoor de functie van de veilingcoöperatie en de leden/kwekers werd versterkt. Van vooral een veiling voor lokale Aalsmeerse producten werd de VBA vanaf een nationale en vanaf de jaren zeventig zelfs een internationale marktplaats. In de talloze discussies daarover toonde hij zijn bekende overtuigingskracht. Naast snijbloemen en potplanten voorzag hij ook dat boomkwekerijproducten een interessante toevoeging aan het assortiment zouden zijn. Aanvullend aan het verhandelen via de klok wist hij ook het BB (bemiddelingsbureau) van de grond te krijgen. Hij gaf hij ruim baan aan de doorontwikkeling van de op de VBA gevestigde cash & carry en dat werd landelijk nagevolgd.

Waardering van voor- en tegenstanders
De kunstkenner en -liefhebber Mulder had een oog voor de maatschappelijke rol voor de VBA, als grootste onderneming van Aalsmeer. Net als de voorgangers Bloemenlust en CAV werd de VBA ook een passende locatie voor andere activiteiten (van corso’s en koorrepetities tot zelfs wielerrondes). En in de lokale gemeenschap was hij met zijn mensenkennis, bindend vermogen en vooruitziende visie in verschillende besturen en organisaties actief.

Bij zijn afscheid van de VBA in 1997, na 33 leidinggevende jaren, bleek dat hij zowel door ‘vriend als vijand’ werd gewaardeerd. Hij was er zich altijd van bewust dat hij het in zijn functie als directeur nooit voor alle partijen optimaal naar de zin kon maken. Charmant hield hij tegenstellingen in stand om zijn rol als bemiddelaar namens zijn VBA optimaal te kunnen vervullen.

Hij werd bij dat informele afscheid, ook in zijn typisch Mulderiaanse stijl, benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau en ereburger van Aalsmeer. 

De dankdienst voor zijn leven vindt plaats op 21 december van 11-12 uur in de Open Hof Kerk in Aalsmeer (Ophelialaan 247), met aansluitend condoleren tot 13.30 uur.

Klik hier voor een interview uit 2018 met André Mulder.

(Foto’s archief AV/Arjen Vos)

13 reacties

 1. Heb mijnheer Mulder leren kennen als oprecht /eerlijk/rechtvaardig mens.
  Veel sterkte familie.

 2. André Mulder heeft grote en heel belangrijke sporen nagelaten in de sierteelt in Nederland en daarbuiten. Hij nam mij in 1984 aan bij de toenmalige VBA om boomkwekerijproducten toe te voegen aan de traditionele poten onder de veiling, de snijbloemen en kamerplanten. Hoe simpel het misschien ook moge klinken, hij introduceerde de term ‘tuinplanten’ en ‘visueel aantrekkelijke producten’. Daarnaast bleef hij ondanks de sterke groei van de organisatie begaan met een ieder die bij de VBA werkte, van afdelingshoofden tot verdelers. Hij kende ze allemaal bij naam. Door zijn beslissing, samen met zijn toenmalige kompaan Herman de Boon, tuinplanten als derde ‘verdien’-poot aan de organisatie toe te voegen heeft hij de slagvaardigheid van de Nederlandse sierteeltsector sterk verbeterd.

 3. Ach, mijnheer Mulder. Wat een ontzag had ik voor hem. Hij was een heel fijne directeur. R.I.P.

 4. Een man met baanbrekende ideeën voor de sierteeltsector, met overtuigingskracht. Hij wist in de jaren 90 kwekers, handelaren en medewerkers mee te krijgen in ingrijpende keuzes.
  Petje af!
  Voor mij een inspirator om ‘groot’ te durven denken.

 5. Andre was een fijn mens, toegangelijk, geen poespas, altijd in staat om in zijn agenda plaats voor je te maken. Als medewerker van het Ministerie van LNV was hij een perfecte sparringpartner voor discussies over de toekomstige structuur van de veilingwereld. Vor mij was hij zeer inspirerend.Wim Tacken.

 6. Als toenmalig lid van de Commissie van Toezicht en later voorzitter van deze commissie veel met André meegemaakt. Mede dankzij zijn inzet en bevlogenheid heeft de VBA toen een enorme groei doorgemaakt. Ik denk met waardering en respect terug aan de vele nooit saaie vergaderingen met hem. André bedankt !

 7. Met respect denk ik terug aan ‘meneer Mulder’. Een lieve, open, toegankelijke directeur. Een paar jaar geleden kwam ik hem tegen ‘op dorp’, ik was inmiddels 25 jaar weg uit het Aalsmeerse, en zei hem gedag. Hij dacht even na en zei: “Ik ken je wel hoor….. jij bent er één van Joost…… Colinda!” Ongelofelijk, dat vond ik zo fijn.

  Rust zacht meneer Mulder.

 8. Ik zal nooit vergeten dat André met z’n dochter hier langskwam. ‘Jullie moeten elkaar ontmoeten, al is het maar één keer.’ Dat was André ten voeten uit. Wat een heerlijke, eerlijke en wijze man.

  Dank Hermen voor je mooie en respectvolle IM.

 9. Een prachtig en boeiende man.Mijn eerste werkgever in de bloemenbranche.Met veel respect denk ik aan hem terug.Er is niets toe te voegen aan de mooie beschrijving van Hermen.

 10. Echt een mooi mens, charismatisch, aandacht voor iedereen, vooruitstrevend, rust zacht André.

 11. Een man die heel dicht bij de klanten stond. Zich verdiepte in verbeterpunten aan de handelaren als ook kwekers kant. Heeft zeer veel betekend voor de bloemen en planten branche. Andre bedankt voor dit alles. R.I.P.

 12. Een groot man voor de sierteelt en de laatste echte veilingman die zich vanaf de werkvloer op werkte tot directeur. Met recht “mijnheer Mulder”. RIP.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin