In memoriam: raadslid Joop van Dam

“Algemene ledenvergadering van PACT Aalsmeer is begonnen, goeie opkomst,” twitterde hij woensdagavond vanuit De Oude Veiling. “De 10 kandidaten zijn officieel bekend, op naar de verkiezingen van maart 2014. U hoort van ons!” schreef hij in de volgende tweet tegen half tien die avond. Zijn laatste. Donderdag in alle vroegte overleed Joop van Dam volkomen onverwacht in zijn slaap. Zijn handelsmerk: sociale bewogenheid, recht uit het hart.

Van Dam, die 61 jaar is geworden en een echtgenote en twee zoons achterlaat, was gemeenteraadslid van PACT Aalsmeer. “Progressief Aalsmeer,” zoals hij zijn partij op zijn twitteraccount noemde. De Kudelstaarter werkte bij streekvervoerder Connexxion, waar hij in 1974 in dienst trad, bij een van de voorgangers. Hij was er buschauffeur en kwam later terecht bij de verkeersleiding. Sinds jaar en dag was hij vrijwilliger bij het Rode Kruis en de EHBO en ook maakte hij deel uit van het Aalsmeerse AED-team.

Sociaal bewogen
“In Van Dam verliest PACT een sterk sociaal bewogen raadslid, dat een speciale antenne had voor sociaal onrecht en het altijd opnam voor kwetsbare mensen,” schrijft de partij in een aan zijn overlijden gewijd persbericht.

Van Dam was PvdA'er in hart en ziel. Eind jaren negentig werd hij bij de partij actief in de gemeenteraad, als fractieassistent. Ook maakte hij deel uit van het lokale PvdA-bestuur. Op 17 maart 2003 deed hij zijn intrede in de raad, als fractielid van PACT, in het jaar 2000 voortgekomen uit de lokale afdelingen van PvdA, D66 en GroenLinks. Hij volgde tussentijds Dirk Box op, die als raadslid opstapte. In 2006 en 2010 werd Van Dam herkozen. In de huidige en vorige zittingsperiode was hij woordvoerder sociale zaken & werkgelegenheid en bereikbaarheid & mobiliteit.

Drie termijnen genoeg
Voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar had Van Dam zich niet meer kandidaat gesteld. Dit omdat hij al bijna drie zittingstermijnen had volgemaakt. Er kwam bij dat zijn afnemende gehoor hem steeds meer parten speelde. Wel stond hij nog op de kandidatenlijst die de PACT-leden woensdagavond officieel vaststelden. Maar op een onverkiesbare plaats, als lijstduwer.

Stoppen met het raadswerk betekende niet dat hij het rustiger aan wilde gaan doen. Hij had zich voorgenomen om zich na maart 2014 als actief ANBO-lid te storten op de overleggroep openbaar vervoer van de regionaal samenwerkende ouderenbonden. Ook daar lag zijn expertise, vanwege zijn bijna dertigjarige ervaring in het streekvervoer.

Verbindende factor
PACT geeft aan dat Joop van Dam er altijd was als dat nodig was. “Als er een 'blaadje' van PvdA, PACT of ANBO rondgebracht moest worden, zei hij als vanzelfsprekend: 'Dat doe ik wel.' Nooit echter ging hij op de voorgrond staan, nooit klopte hij zichzelf op de borst. Vaak was hij de verbindende factor. Om in voetbaltermen te spreken, hij was de middenvelder die alle gaten dichtliep. Nooit ook was iets hem te veel.”

De progressieve partij noemt hem “een ingetogen, beminnelijk mens met een groot sociaal hart” en “een man van het veldwerk”. Van Dam was een zeer trouw bezoeker van wijkoverleggen in de gemeente, zoals in Kudelstaart. “Daar toonde hij zich in de eerste plaats geïnteresseerd in de buurtbewoners zelf, de mensen, de gewone Aalsmeerders.”

Menselijkheid
Zijn menselijkheid kwam ook naar voren in tweets wanneer hij daarin zijn diepste gevoelens liet spreken. Zoals op 1 juli dit jaar. “Wat gaan we doen aan de nieuwe slaven die 3 tot 5 euro per uur verdienen, en als ze te lang plassen ontslagen worden? Zit er best mee, jij?”

Voor PACT Aalsmeer, en met name het PvdA-smaldeel daarin, is het overlijden van Van Dam een hard gelag. Vorige maand overleed Jelle Stellingwerf en in november 2010 Chris Aertssen. Alle drie waren het PvdA'ers.

Kijk hier voor bericht op website PACT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel