In Memoriam: Nico Borgman

Door Leni Paul. In zijn eigen vertrouwde omgeving, in zijn woning aan de Uiterweg, is donderdag  30 december na een kort ziekbed Nico Borgman overleden. Hij werd 90 jaar. Nico Borgman was een bekende Aalsmeerder en heeft zich op divers gebied ingezet en daarbij kunnen we allereerst denken aan de plaatselijke politiek.

Borgman werd geboren in de Cyclamenstraat in een socialistisch, warm gezin. Mededogen hebben met de minderbedeelden in de maatschappij, het werd Borgman met de paplepel ingegeven. Dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in het gezin Borgman dan ook diverse Joodse vluchtelingen een veilige plek vonden lag voor de hand. Het was vanzelfsprekend, zo vonden ook de drie kinderen Borgman. Na de oorlog werd het echtpaar Borgman terecht onderscheiden met het Prins Bernhard Verzetskruis.

(Foto: Luci Beumer-Persoon)

Ridder
Nico Borgman, evenals de overige kinderen Joop en Afke, waren lid van de AJC (Arbeiders Jeugd Centrale) en zowel Nico als Joop hadden al jong interesse voor de politiek. Broer Joop werd statenlid voor de PvdA in de Provinciale Staten van Zuid-Holland, Nico op 33 jarige leeftijd lid van de gemeenteraad voor de PvdA. Van 1982 tot 1994 was hij wethouder. Op 18 oktober 1990 werd hij ereburger van Aalsmeer, dit vanwege zijn 25-jarig lidmaatschap in de Aalsmeerse gemeenteraad. Vier jaar later, in 1994, nam hij samen met wethouder Ad Verschueren afscheid van de gemeenteraad. Beiden werden bij die gelegenheid benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau (foto).

Brede interesse
Borgman mocht in zijn raadsperiode met een groot aantal wethouders van de diverse partijen samenwerken. Om enkele politici te noemen:  Paul Van der Laarse en Piet Boom (VVD), Bep Heemskerk-van den Broek (KVP/CDA) en de inmiddels overleden Coq Scheltens (AB) en Maarten Jongkind (PvdA).

De naam van Nico Borgman is onlosmakelijk verbonden met diverse Aalsmeerse verenigingen zoals daar zijn de Stichting De Bovenlanden en de Historische Tuin. Zijn liefde voor de natuur, waarvoor de kiem werd gelegd bij de AJC dreef hem al jong naar het Aalsmeerse plassengebied. Op 13 januari 2018 nam hij na 23 jaar afscheid van De Bovenlanden waar hij oprichter en tevens jarenlang voorzitter van was geweest. Als erkenning voor zijn verdiensten werd een akker naar hem vernoemd (foto).

Verteller
Borgman was een geboren en enthousiaste verteller en met name over de bezettingsjaren 1940/1945 gaf hij lezingen, onder meer op diverse basisscholen. De leerlingen kregen daarbij een goed inzicht in de door Borgman intens beleefde bezettingsjaren. In het door Constantijn Hoffscholte geschreven interessante boek Onbekende Strijders verleende hij ook zijn medewerking. Er kwam eveneens een boeiende film van de hand van Ton Offerman die inmiddels door velen is bekeken en waarin Borgman onder andere hartstochtelijk zijn liefde voor het Aalsmeerse natuurgebied uitdraagt.

Nico Borgmanbrug
De Vereniginjg Oud Aalsmeer en de Stichting Historische Tuin droeg hij een warm hart toe en mede door zijn inzet zijn beide verenigingen tot grote bloei gekomen. Niet voor niets draagt de fraaie brug voor de Historische Tuin zijn naam. De brug kreeg zijn naam tijdens een feestje ter gelegenheid van zijn 65 jarig lidmaatschap van de PvdA in 2014. Ook kreeg hij toen de erepenning van de partij uit handen van landelijk partijvoorzitter Hans Spekman (foto).

Goede socialist
Een groot aantal Aalsmeerse politici heeft met Borgman samen gewerkt. Oud-burgemeester Joost Hoffscholte, Piet Boom, Wim Spaargaren en Bep Heemskerk vroegen we naar een terugblik op hun politieke jaren met Borgman. Het antwoord van Boom, in Borgmans tijd wethouder van de VVD, komt snel: “Nico was een goede socialist met wie je goed afspraken kon maken en op wie je kon bouwen. We mochten elkaar. Onze beide vaders hadden al een band die te maken had met de oorlogsjaren, Tussen Nico en mij is ook altijd een goede band geweest ondanks onze verschillende politieke kleur.”

Wim Spaargaren was raadslid voor de VVD van 1992 tot 2014: ”Ik had onder meer met Nico te maken door de ALO, de Aalsmeerse Landbouw Organisaties. Het ging er soms wel eens fel aan toe, maar Nico stond voor zijn principes en dat werd gewaardeerd.”

Bep Heemskerk-van den Broek, wethouder van 1986 tot 2006 over Borgman: “Nico was een heel fijne collega en we hadden in die jaren een prima college en er werd goed samengewerkt. We hebben nooit woorden gehad. We waren met vier wethouders en deden het werk ook echt met zijn vieren.”

Scherp observator
Oud-burgemeester Joost Hoffscholte noemt Borgman een uitstekend politicus. “Ik heb nauw met hem mogen samenwerken. Nico was een scherp observator met een duidelijke politieke kleur. Bij hem stond altijd de gemeente centraal en als een voorstel de gemeente ten goede kwam was dat voor hem aanleiding tot compromissen. En waarin hij zeker moet worden herinnerd is zijn inzet voor en het behoeden van het basisonderwijs. Hij stond op de bres voor goede scholen, het onderwijs moest naast de deur zijn. Hij was de behoeder van het goed onderwijs, vlak bij de woonvoorzieningen  En vergeet niet zijn tomeloze inzet voor het opzetten van jeugd-en jongerenwerk. Een prima politicus in het college.”

Foto’s archief AV/Arjen Vos

Lees vorig bericht

Wie wint De Gouden Gniffel 2021?

Lees volgend bericht

Column: ‘Feliz Ano Novo’


11 Reacties

 • Bij de herinnering aan de samenwerking met wethouder Nico Borgman denk ik maar aan een woord: ‘authentiek enthousiasme’. Hij zag het als zijn missie om kunst en cultuur toegankelijk te maken voor alle kinderen in Aasmeer. Daartoe werd een ambitieus plan uit gevoerd en sprak hij de taal van vele Aalsmeerders om dit te realiseren. Ook nam hij het samen met Coq Scheltens op voor het Oude Raadhuis en de kunstenaars In Aalsmeer. Afscheid van een bevlogen man die een standbeeld verdient in ons bloemendorp!

 • Nico droeg de vrouwenbeweging een warm hart toe samen met Lena.
  Dankzij Nico en de Rooie Vrouwen is het eerste kinderdagverblijf in Aalsmeer van de grond gekomen.
  Nico was van groot belang voor de vrouwenemancipatie in Aalsmeer.
  Van onmetelijke betekenis voor de Rooie vrouwen en hun strijd.
  Het is moeilijk hem te missen.

  Vrouwennetwerk PvdA Aalsmeer

 • Nico dank je wel voor alles wat je gedaan hebt voor onze gemeente.
  Je inzet voor OSA wil ik hier speciaal noemen.
  Ontwikkelingssamenwerking stond hoog op je lijst van activiteiten.
  Ik zal de bezoekjes aan en de gesprekjes met jou missen.
  Liefs voor je naaste familie en sterkte de komende tijd.

 • Namens de familie Borgman hartelijk dank voor het mooie overzicht. Het is natuurlijk lastig om compleet te zijn als het over het leven gaat van een 90-jarige zeer actieve man. Toch ontbreekt er in dit artikel een naar onze smaak belangrijk persoon. Namelijk de vrouw die er voor zorgde dat hij de man kon zijn die hij was, zijn allergrootste liefde Lena Borgman Koning met wie hij meer dan zestig jaar lang lief en leed deelde.

 • Deze grote voorvechter van de kinderboerderij Boerenvreugd laat een diepe indruk achter. Alleen al de wijze waarop hij zich voor de totstandkoming heeft ingezet, verdient een lintje. Wij zijn hem veel dank verschuldigd.

 • Een echte socialist. Een voorbeeldig politicus. En een ontzettend aardige man, met het hart op de goede plaats. Aalsmeer heeft veel aan hem te danken.

 • Een inspirerend en belangrijk man voor het onderwijs en vooral voor de Openbare Mavo Aalsmeer.

 • Een prominent persoon is overleden.Hij was een groot voorbeeld voor mij.Ik heb hem leren kennen als voorstander van goed basis onderwijs,Zat samen met hem in de plaatselijke onderwijsraad. Ook leidde hij de PvdA in die tijd.Zijn inbtreng in de plaatselijke politiek was groot, wat mij heeft doen besluiten om.gemeenteraadslid te worden. Een oprecht en betrokken mens,waar ik goede herinneringen aan heb.
  Gea Luurs de Beer
  Ter Apel.

 • Een gewaardeerd politicus die in het verleden heel veel heeft betekend voor Aalsmeer.
  Familie veel sterkte in dit verlies.

 • Mooie overzicht van een bijzonder persoon. Met het overlijden van Nico gaat een icoon van Aalsmeer verloren. Alhoewel hij als echte socialist nooit een voorstander van de politieke samenwerking PACT was, is hij wel altijd betrokken gebleven. Hij blijft mijn inspirator en voorbeeld bij Stichting de Bovenlanden, die zonder zijn inzet en visie er nooit zou zijn gekomen. Sterkte voor de familie bij dit grote gemis.

 • Nico, rust in vrede. Dank voor alles. Ook voor je grote inzet bij kinderboerderij Boerenvreugd begin jaren 90.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *