Nico Borgman verblijd met akker

“Ik zag hier vreselijk tegenop, maar het voelt als een warme douche.” De afscheidsreceptie afgelopen zaterdag in De Historische Tuin liet de voorzitter van De Bovenlanden niet onberoerd. Naast een naar hem genoemde brug die Praamplein met De Historische Tuin verbindt, is er sinds afgelopen vrijdag ook een Nico Borgmanakker. Deze is te vinden op de hoek van de Grote Brug en de kruising met de dijksloot, zo werd ons door kenners verteld. Tevens mag hij voortaan als 'Mister Aalsmeer' door het leven gaan.

Een korte impressie van een middag vol loftuitingen richting de 86-jarige Borgman die afscheid nam van 'zijn' Bovenlanden. Althans van de stichting met die naam, met de Bovenlanden zelf blijft hij dagelijks warme contacten onderhouden aangezien zijn woning hier middenin gevestigd is.

Opkomst groot
AalsmeerVandaag portretteerde enkele weken geleden uitgebreid de persoon Borgman. Ruim honderd belangstellenden waren afgelopen vrijdag aanwezig
om de scheidende voorzitter uit te zwaaien. Na 23 jaar, Borgman was vanaf de oprichting voorzitter, droeg hij de voorzittershamer over aan Piet Harting, ook al vele jaren deel uitmakend van het bestuur.

Een heterogeen gezelschap kwam Borgman de hand schudden, waaronder veel politici en oud-politici, zowel Aalsmeerders als al vele jaren naar elders vertrokken oud-plaatsgenoten.

Bestuurslid Ap Eigenhuis sprak als eerste lovende woorden en schetste de enorme bijdrage die Borgman vanaf de oprichting van De Bovenlanden had verricht. Opvolger en kersverse voorzitter Piet Harting noemde Borgman een gedreven persoon met een tomeloze dadendrang.

Verloedering tegengaan
“Hij werkte vanaf de oprichting aan een voortdurende droom,” aldus Harting die trots meldde dat de Stichting inmiddels in het bezit is van 40 hectare waarvan elf hectare cultuurakkers en ongeveer 29 hectare natuur en water. Hij roemde Borgmans niet aflatende inzet bij het verwerven van leegkomende percelen, ingezet vanaf de oprichting in 1995. “Vanaf het begin heeft Nico zich ingezet voor het tegengaan van de verloedering van het plassengebied,” aldus Harting die niet van een afscheid wilde spreken.

Borgman zal zich volgens Harting namelijk blijven inzetten voor het verwerven van akkers en van water. Daarop meldde hij een volkomen verraste Borgman dat naast de al bestaande Nico Borgmanbrug vanaf nu ook een onlangs aangekochte akker de naam van Borgman zal dragen.

Gek van
Lof kwam er ook van de zijde van gedeputeerde Adnan Tekin, provinciaal verantwoordelijk voor natuur, milieu, arbeidsmarkt en Schiphol. Naar eigen zeggen werden door Borgman de in Osdorp wonende PvdA-politicus de ogen geopend voor het prachtige natuurgebied in de regio Aalsmeer.

“Ik had niets met de natuur maar ben er nu gek van,” aldus Tekin die Borgman een kristallen karaf overhandigde.

In de tot de laatste plaats bezette tribune in de filmzaal kregen de bezoekers een fraaie film te zien: een schitterende indruk van het Aalsmeerse plassengebied, onder meer gerealiseerd door Ton Offerman.

Een geëmotioneerde Borgman bedankte de aanwezigen na afloop voor alle mooie woorden waarna  er nog lang werd nagepraat.

Tekst Leni Paul

Foto's: (vanaf boven) Nico Borgman is blij met zijn akker, Adnan Tekin, Ap Eigenhuis en kleinzoon Jens kijken toe, de nieuwe voorzitter spreekt Borgman toe, na de film houdt Nico Borgman een dankwoord. foto's Arjen Vos

(advertentie)

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel