In Memoriam: Janus Sparnaaij

‘Eigenlijk had ik piloot willen worden’

Door: Leni Paul. Afgelopen zondag overleed op 91-jarige leeftijd Adrianus, beter bekend als Janus, Sparnaaij. Hij was de laatst overgebleven telg van het oorspronkelijke zes kinderen tellende gezin van de bekende Aalsmeerse juweliersfamilie.

Het gezin Sparnaaij vestigde zich in 1919 in Aalsmeer. In 2019 bestond het bedrijf dus precies honderd jaar. Vorig jaar februari portretteerden we Janus Sparnaaij op AalsmeerVandaag en spraken we uitgebreid met de levenslustige oud-juwelier in zijn gerieflijk penthouse in de Gerberastraat waar hij de laatste jaren van zijn leven doorbracht. Daar vertelde Janus ons gedetailleerd over de geschiedenis van de oorspronkelijk van de Hugenoten afstammende familie Sparnaaij. Vader Sparnaaij kwam in het begin van de vorige eeuw naar Aalsmeer, trouwde met een Aalsmeers meisje Pannekoek en vestigde zich als klokkenmaker in het pand waar thans Italiaans restaurant Pasta Vino huist.

Piloot
Van de kinderen Bets, Jan, Cor, Hein, Janus en Annie gingen sommigen het vak in, waaronder ook Janus die gediplomeerd goudsmid en klokkenmaker werd. “Ik had aanvankelijk niet voor het vak van mijn vader gekozen. Op de Ulo bleek dat ik goed was in wiskunde en eigenlijk had ik piloot willen worden. Maar mijn vader stierf op 56-jarige leeftijd, mijn moeder stond er alleen voor met zes kinderen dus ik moest meehelpen in het bedrijf.”

Sport- en zakenman
Sparnaaij heeft tot op hoge leeftijd zijn vak uitgeoefend. In zijn schaarse vrije tijd heeft hij zich op diverse fronten ingezet voor het maatschappelijk leven van Aalsmeer. Wie in Aalsmeer de naam Sparnaaij hoort vallen, associeert deze behalve met de juwelierszaak waarschijnlijk ook met sport en dan met name met Olympia, de gymnastiekvereniging waar Janus vele jaren nauw bij betrokken was. Eveneens was hij een graag geziene gast bij de toenmalige Zakenclub Aalsmeer en maakte hij deel uit van het bestuur van Zorgcentrum Aalsmeer. Ook was hij lange tijd lid van de kerkenraad van de Hervormde kerk in Dorp. Vanwege zijn verdiensten op maatschappelijk vlak werd Janus in 1995 onderscheiden met de medaille in de Orde van Oranje Nassau.

Janus Sparnaaij trouwde met zijn overbuurmeisje Tilly Mantel met wie hij 61 jaar getrouwd was en die in 2016 overleed. Met zijn kinderen, de zeven kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen is er een warme band. “We waren een echte Olympiafamilie,” zo liet hij ons tijdens het gesprek dat we met hem hadden, weten. Gelukkig hield ook mijn vrouw van sport.”

De juwelierszaak is geruime tijd geleden voortgezet door zoon Jan en dochter Meinske. Dat sinds kort ook kleinzoon Joep in de zaak actief is, stemde Janus bijzonder tevreden.

De uitvaartdienst van Janus Sparnaaij zal vrijdag in de Open Hof Kerk in besloten kring plaatsvinden.

Foto archief AV/Arjen Vos

 

2 reacties

  1. Och heden. Wat triest.
    Gecondoleerd.
    Ik las een paar dagen terug het intevieuw uit 2020.
    Zag net pas dat ie is overleden.
    Was zo onder de indruk van dit stuk dat ie op zijn oude dag nog zo actief en sportief was.
    Dat ik dacht Janus is een voorbeeld voor ouderen, blijven bewegen.
    Zo snel kan het dus gaan.
    Hij is nu weer bij Tilly.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel