In Memoriam: Frits van Berge Henegouwen

Frits in 2019 op het veld wat momenteel wordt ingericht als recreatieterrein

Door: Arjen Vos. Hij was zonder twijfel met afstand de langste doelman die ooit onder de lat heeft gestaan bij een Aalsmeerse voetbalvereniging. Met zijn twee meter en vier centimeter boezemde de geboren Leidenaar bij iedere tegenstander automatisch ontzag in. Op 23 april overleed de legendarische oud-Aalsmeerdoelman Frits van Berge Henegouwen plotseling op 69-jarige leeftijd in zijn woonplaats Uithoorn.

Frits in actie voor DCG
Als Prins Carnaval voor de VVA-kantine

In oktober 2019 stapte de oud-keeper met een paar fotoboeken vol knipsels en foto’s onder zijn lange armen het Buurthuis Hornmeer in. Terug op de plek waar hij zich eind jaren ’70 en midden jaren ’80 zo op zijn gemak voelde. De herinneringen aan de voormalige voetbalkantine van VVAalsmeer zaten hem vooral in de mensen van destijds, niet zozeer in het complex waar hij toch zes jaar indruk had gemaakt met zijn keeperskunsten. Het waren andere tijden waarbij er sommige zondagen zomaar 2500 man publiek langs de lijn stond. Met plezier dacht hij terug aan de mensen die destijds voor de sfeer en gezelligheid zorgden en de biertap naar buiten reden als het binnen te vol werd. “Als de wedstrijd op zondag was afgelast was het in de kantine vaak disco. Dan bleven we lang hangen en gingen er heel wat rondjes door.”

Bescheiden
Zijn voormalige trainer en VVAalsmeer-icoon Bram Landzaat herinnert zich nog goed dat hij Frits op een woensdagmiddag in zijn eentje zag trainen. “Vanwege tegenvallende resultaten was ik net weg bij Olympia Gouda en vroeg hem of hij het op prijs stelde als ik hem een tijdje privétraining zou geven. Dat vond hij goed. Bijzonder voor zo’n lange doelman was dat hij niet alleen sterk in de lucht was maar ook goed in lage ballen.” Opmerkelijk vond Landzaat het dat de keeper een paar jaar achter elkaar Prins Carnaval was bij de club. “Hij was een heel bescheiden en nette man, daarvan verwachtte je niet zulk soort uitspattingen.”

Frits tijdens een training op het 2e veld van VV Aalsmeer

Het talent van de keeper bleef niet onopgemerkt. FC Utrecht had belangstelling en het had niet veel gescheeld of hij had het tot eredivisieniveau geschopt. Hij had echter de pech dat er tegelijkertijd een nog getalenteerder doelman rondliep waar Utrecht de voorkeur aan gaf. Ene Hans van Breukelen…

Vaardig klusser
Als zoon van een textielwinkelier was hij voorbestemd de zaak van zijn ouders over te nemen maar dat liep anders. Al ging hij wel in Enschede naar de textielschool, zijn werkzame leven bracht hij onder meer door bij Bols in Nieuw Vennep, de NMB en Boek en Plaat. Toen hij op zijn 52e ongewild werkloos raakte zat hij niet bij de pakken neer. Zijn handen bleken ook zeer vaardig in het klussen. Er zat zowaar een loodgieter, een timmerman en een elektricien in het lange lijf verstopt. Daar beleefden vooral zijn vrouw en twee dochters veel plezier aan.

Blote handen
Niet alleen om zijn lengte zal Frits van Berge Henegouwen in de herinnering van velen blijven voortleven. Ook het feit dat hij wedstrijden met blote handen keepte, maakte hem tot een uitzonderlijke doelman. Daarover zei hij: “De leren ballen van toen voelden anders aan dan het plastic van nu. Ik zei altijd: ik keep met mijn vingers, niet met mijn handen. Een beetje zoals Piet Keizer die zei dat hij voetbal speelde met zijn tenen en niet met zijn voeten.”

Gistermiddag is in Uithoorn in besloten kring afscheid genomen van de markante oud-keeper.

Klik hier voor het artikel dat eerder op AalsmeerVandaag over Frits verscheen.

Foto’s archief AV/Arjen Vos en privé-archief familie Van Berge Henegouwen

Eén reactie

  1. Heb 1 jaar met Frits op vrijdagmiddag onder leiding van Bram Dijkstra keeperstrainingen gehad. Frits was een zeer bescheiden en sympathiek jongen en een geweldige keeper. Veel te jong overleden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin