‘In je ouwe plunje val je nooit in het water’

Door: Leni Paul. ‘Je bent pas echt Aalsmeerder als je een keer in het water bent gevallen’, zo ging er destijds een oud gezegde op de Uiterweg rond. Of de huidige bewoners van de uit zijn voegen gerukte ‘Buurt’ met veel nieuwkomers de spreuk nog kennen betwijfelen we. Maar in ieder geval mag de 70-jarige Annemiek Joore-Wamelink zich sinds dinsdagmiddag echt een Aalsmeerse noemen. “Ik heb het overleefd dankzij de fantastische hulp van de mensen van het Chariot Hotel,” aldus een opgewekte bewoonster van de Oosteinderweg.

We spreken Annemiek Joore de volgende dag waar ze, bijkomend van de schrik en wat lichte rugklachten graag haar verhaal doet. Samen met haar gehandicapte echtgenoot woont ze aan het begin van de Oosteinderweg. Ze is een fervent fietster. “Ik ben geboren in Noordwijk, woonde in Apeldoorn en Leiden en leerde mijn man kennen op dansen in Noordwijk. Aalsmeer kende ik niet, maar ik trouwde met mijn man, een Aalsmeerse kweker, dus burgerde ik hier al gauw in. We kregen twee kinderen en vijf kleinkinderen.”

Alles per fiets
Aan autorijden waagde ze zich nooit. “Ik doe alles per fiets. Laatst verbleef mijn man drie maanden in Triade aan de Overtoom in Amsterdam en ik ben elke keer per fiets naar hem toegegaan. Het was gelukkig een schitterende zomer.”

Afgelopen dinsdagmiddag was de Machineweg de bestemming. “’Ik wilde even iets afgeven bij een vriendin die tegenover het Chariot Hotel woont. Vriendin was niet thuis, dus ik laat het pakje achter en stap over haar bruggetje weer de Oosteinderweg op, richting Machineweg. Althans dat was de bedoeling. Maar het bruggetje voor het huis was duidelijk glad en ik rijd zo met fiets en al de sloot in. En dan probeer je te gaan staan en uit het water te klimmen, maar dat lukte niet, dus al trappelend en me vastklampend aan de houtwal probeerde ik de aandacht te trekken van de passerende auto’s. Inmiddels raakte ik onder water, met fiets en tas.“

Zwaaien naar auto’s
En lukte het iemand te alarmeren of er uit te klimmen? “Nee, want er passeerde op dat moment geen enkele fietser. Dus dan maar roepen en zwaaien naar de auto’s. Allemensen, wat rijden die auto’s daar snel op die Oosteinderweg, niemand zag mij staan, er kwam geen wandelaar voorbij en ook geen fiets. En ik stond daar maar in het water, de kant was ook te hoog om er uit te klimmen.”

Wel haar mobiele telefoon maar haar gevoel voor humor blijkt de onfortuinlijk te water geraakte Annemiek niet te zijn kwijtgeraakt. “Zal je altijd zien: ik had die middag nieuwe jas en nieuwe broek aan. Als je in je oude plunje bent val je nooit in het water.”

Warme waterstraal
En vanwaar kwam uiteindelijk de redding? “Van de mensen van Hotel Chariot aan de overkant. Ondanks het geluid van al die auto’s hebben ze toch gehoord dat er iemand aan de overkant hard stond te roepen en te schreeuwen. Onmiddellijk toen iemand in het hotel mij had gehoord en gezien kwamen ze met enkele mensen naar buiten en wisten mij en mijn fiets er uit te trekken. En daar bleef het niet bij. Ze brachten me meteen in mijn vieze druipende kleding naar een heerlijke badkamer. Fantastisch om dan onder een warme waterstraal te kunnen gaan. Ze stonden na het douchen klaar met een heerlijke duster, mijn vieze kleding werd in een zak gedaan. Dat is toch geweldig? Dat mensen zo handelen, je zo warm ontvangen , ik vind het geweldig. Hoe het zonder hen was afgelopen, daar wil ik niet aan denken. Ik wil de mensen van het Hotel Chariot van harte bedanken voor hun hulp en de warme menselijkheid! Geweldig!”

Naschrift redactie: Hoewel Annemiek graag haar verhaal wil doen op AalsmeerVandaag, gaat het haar te ver om ook nog met een foto in ‘de krant’ te komen. Vandaar nogmaals een foto van de plek des onheils boven dit artikel.

Foto Arjen Vos

ALS_Ansichtkaart_WensZorg_A6_v3

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel