Hornmeer heeft veel aan Cor Knol te danken

Cor Knol in 2016 (Foto archief AV/Arjen Vos)

Door: Leni Paul en Arjen Vos. Op 8 juni overleed op 79-jarige leeftijd Cor Knol. Een markante Aalsmeerder die in zijn leven op talloze terreinen actief was en voor zijn inzet diverse malen onderscheiden is.

Cor Knol, geboren op de Helling, getogen in de Primulastraat en tot het laatst woonachtig in de Roerdomplaan, was een bekende dorpsgenoot die zich op diverse fronten inzette voor de gemeenschap. Cor was onder meer actief voor de PvdA, de Kindervakantieweek, Toneelvereniging Kudelstaart, corsocomité Hornmeer, Buurtvereniging Hornmeer en Radio Aalsmeer. Niet alleen werd hij voor zijn inzet beloond met de Rozenpenning, ook werd hij in 2018 koninklijk onderscheiden.

Maatschappelijke betrokkenheid had hij met de paplepel ingegoten gekregen want ook zijn vader zette zich als vakbondsman in voor de samenleving. Tijdens een rondgang langs de diverse organisaties waarin hij actief is geweest, komen veelal dezelfde kenmerken naar voren. Cor was volhardend, had een uitgesproken mening, was perfectionistisch, toonde een tomeloze inze en stond klaar voor de medemens. Maar ook werd hij niet zelden als ‘lastig’ en ‘eigenwijs’ ervaren.

Lachers op zijn hand
Cor Knol was een halve eeuw lid van Toneelvereniging Kudelstaart waar hij vele rollen vertolkte. Cor had mede dankzij zijn weelderige haardos en markante gezicht, een uitstraling die perfect paste bij het toneel en hij kreeg dan ook in menig revue de lachers op zijn hand. Vermaard was het komisch duo Buskermolen/Springintveld dat in diverse revues opdook met rollen van Knol en Theo Rekelhof sr. “Op Cor kon je altijd rekenen,” zegt voorzitter Tineke van Kleef, “hij was spelend lid maar zette zich daarnaast ook graag in voor allerlei klussen rondom de vereniging. Maar een makkelijke man was hij niet.”

Duizendpoot
Die eigenschap kwam hem en de PvdA goed van pas in de politieke arena. Knol maakte enige tijd deel uit van de gemeenteraad en schroomde niet ‘lastige’ vragen te stellen als hij dat nodig achtte. “Cor was een duizendpoot en onvermoeibaar bezig voor anderen. Echt een socialist in hart en nieren,” aldus partijlid en voormalig collega-raadslid Janny Oosterloo die ook zijn inzet noemt voor de bewoners van de Hornmeer, “die bestempelde hij als ‘zijn wijk’. Hij was oprichter van Buurtvereniging Hornmeer en van het Buurthuis en betrokken bij de klankbordgroep Belangenbehartiging.”

Cor Knol tijdens een vergadering in Buurthuis Hornmeer in 2014 (Foto archief AV/Arjen Vos)

Buurthuis
Ook de Stichting Bloemencorso Aalsmeer en corsocomité Hornmeer konden op zijn steun rekenen. Met zijn toneelachtergrond was hij bij vele corso’s te zien als figurant op de praalwagen van de Hornmeer. De naam Cor Knol zal voor altijd met de Hornmeer verbonden blijven. Vanwege het jarenlange voorzitterschap van de Buurtvereniging maar ook doordat de wijk over een buurthuis beschikt wat volgens dochter Sonja tot twee maal toe op het conto van Cor kan worden geschreven. “Toen het voormalige schoolgebouw in de Roerdomplaan leeg kwam heeft hij zich meteen bij de wethouder gemeld dat hij het voor de wijk wilde hebben als buurthuis. Datzelfde gebeurde bij de voormalige voetbalkantine van VVAalsmeer. Dat dat gelukt is was niet omdat hij het zo lief gevraagd heeft maar omdat hij zo volhardend was.”

Vaak was Cor Knol te zien als gastheer bij feestjes en andere momenten dat er iets georganiseerd werd in het Buurthuis. Maar ook bracht hij er vele uren door als er geklust moest worden of schoongemaakt. Regelmatig was hij er gewoon te vinden, zittend met een puzzelboekje aan de bar.

In zijn werkzame leven was Cor Knol actief als projectleider in de bouw. De laatste jaren vooral gedetacheerd bij klussen in Amsterdam. Volgens Sonja genoot hij daar een uitstekende reputatie. “Zijn werk was niet altijd op tijd klaar en bleef ook niet altijd binnen het budget maar was wel altijd kwalitatief goed. Ze wilden hem er graag bij hebben.”

Gewaardeerd partijlid
Huidig PvdA-raadslid Jelle Buisma noemt Knol een markante figuur in het openbare leven van Aalsmeer met een scala aan vaardigheden en rollen. “Een gewaardeerd partijlid dat zich danig verdiepte in de materie. Een man die zei waar het op stond en vasthield aan zijn sociale en maatschappelijke waarden en altijd bereid een extra stap te zetten. Er is een Aalsmeerse boom geveld,” aldus Jelle Buisma.

Romanticus
Wat Radio Aalsmeercollega Sem van Hest betreft is Cor Knol min of meer in het harnas gestorven. Twee weken voor zijn overlijden presenteerde hij nog het klassieke radioprogramma ‘Intermezzo’. “Hij wilde het zo graag maar eigenlijk ging het niet meer,” aldus Van Hest die hem een romanticus noemt vanwege zijn voorliefde voor Mozart en Beethoven, “van die muziek fleurde hij op. Wat ik mooi vond was dat hij altijd een verhaal bij zijn muziekkeuze verzon over de componist of de uitvoerende muzikanten. Hij kon ook altijd heerlijk mopperen op de lokale politiek.”

Bijeenkomst
Twee jaar geleden werd de ziekte van Parkinson bij Cor geconstateerd en sindsdien nam zijn gezondheid af. Toch kwam zijn levenseinde abrupt. Hij was voor een virusinfectie opgenomen in Revalidatiecentrum Zuiderhout in Haarlem waar hij overleed aan een hersenbloeding. Vandaag (woensdag 14 juni) is de uitvaart. Donderdag 22 juni is er in Buurthuis Hornmeer tussen 19:30 en 21:00 uur een informele herdenkingsbijeenkomst waar iedereen die herinneringen aan Cor Knol heeft voor is uitgenodigd.

3 reacties

 1. Dank Cor voor al je inzet!!
  Rust nu maar uit van alle werkzaamheden en alle acties!

  Gr Bea

 2. Jemig.

  Wat erg 😭.

  De laatste 2 jaar heb ik veel met Cor gekletst, inderdaad over de politiek en hoe het er in het Aalsmeerse aan toe gaat.

  Bijna wekelijks stond hij ons met Suus (zijn hond waar hij zo gek op was) op te wachten, deed in de vroege ochtend in de winterperiode de cv al aan in het buurthuis, zodat het daar lekker warm was tegen de tijd dat wij daar aan kwamen.

  Ik ga het missen Cor, de gesprekken met je, waarin ik ook veel kennis van je heb mogen opsteken mbt de politiek in Aalsmeer, het gezellig keuvelen over Suus en gewoon je aanwezigheid op de ochtenden dat wij vh buurthuis gebruik mochten maken. Je bent daarmee onbewust voor ons een redder in nood geweest.

  Rust zacht Cor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin