Hoe is het nu met… Ronald Eveleens?

Door Leni Paul. Bijna een kwart eeuw geleden hadden we een gesprek met Ronald Eveleens. Geboren en getogen in Aalsmeer, maar al weer ruim 25 jaar geleden na diverse buitenlandse stages neergestreken in het verre Finland. Inmiddels 64 jaar bezocht hij onlangs zijn familie in Aalsmeer en keken we terug op zijn leven dat tot nu toe niet saai verliep.

‘Ik heb altijd wat van de wereld willen zien’

Een jongetje uit Aalsmeer, stammend uit de familie Eveleens. Een gebruikelijke Aalsmeerse naam en ter verduidelijking voegen we daar dan ook maar direct de namen Hartelust en Olimex aan toe.

De klas van meester Bob van Dam in 1968

Hoe verliep je jeugd?
“Ik ging naar de openbare lagere school bij meester Buisma en heb daar niet altijd een leuke tijd gehad. Daar was korte tijd in de tweede klas een juffrouw Wolf, ze bleef gelukkig niet lang en ik deed het indertijd niet zo goed op school. Later werd het leuker met juffrouw Voorthuizen en de meesters Max Joore en Bob van Dam. Die gingen op zoek naar de talenten in hun leerlingen. De Citotoets wees Snellius aan, maar ik ben vier jaar de Detailhandelsschool gegaan. Van jongs af aan heeft de wijde wereld me getrokken en toen ik de kans kreeg om op mijn negentiende naar Amerika te gaan greep ik die gelegenheid met beide handen aan. Mijn vader had het bedrijf Olimex, wilde ook wel in Amerika, met name in Californië, een bedrijf opzetten en gaf me die kans. Inmiddels studeerde ik daar op computergebied. Toen ik na geruime tijd weer terug kwam in Aalsmeer had mijn vaders bedrijf inmiddels ook banden in Japan en hij vroeg me toen die relaties verder uit te bouwen.”

Ben je toen in Japan gebleven? “Ja, ik was er vier jaar, eerst voor een project van de EU en ik reisde bijvoorbeeld ook naar andere landen zoals Taiwan en Korea waar ik met beursorganisator Dick van Raamsdonck naar Zuid-Korea ging. Daar ontmoette ik mijn vrouw. Na vier jaar zijn we teruggegaan naar Aalsmeer waar mijn vrouw ook snel een baan vond en ik weer terugging in het familiebedrijf.”

Ronald in actie in Japan

Wanneer kwam het opmerkelijke plan van Finland in zicht?
“Eigenlijk heb ik altijd verder willen kijken in de wereld. We waren toen al weer zes jaar in Aalsmeer en keken uit naar iets anders. Daarbij kwam ook nog dat van jongs af aan koken mijn hobby is geweest. Eerst overwogen we een jachthaven of een camping te kopen met daarbij wellicht een eetgelegenheid, maar toen zagen we op een dag die advertentie van een vrijwel failliet hotel dat te koop stond in Finland. We zijn gaan kijken en zagen er beiden perspectief in.

Een ver en koud land waarvan jullie, veronderstel ik, nauwelijks iets wisten.
“In 1996, toen we er voor het eerst waren, was de economie er niet zo best, de nawee van de economische crisis in 1992. Maar wat ons wel aansprak de ruimte, het feit dat Finland wereldwijd als nummer een stond op de ranglijst van goed onderwijs. Dat speelde ook mee in onze beslissing om ons er te gaan vestigen.”

Wat vond je dan niet goed aan het Nederlandse onderwijs?
“In Nederland focussen ze op datgene wat je niet kan, in Finland motiveren en ondersteuen ze je in de talenten die een leerling ook heeft. Finland is ook een heel sociaal land, de ziekenfondsen sociale verzekeringen zoals wij die vroeger ook kenden, zijn er prima. Alleen zouden van mij de winters wat korter mogen zijn, maar daar staat tegenover dat het er in de zomer bijna 24 uur licht is.Onze zoon was drie en half jaar en hij is dus opgevoed met de Nederlandse, de Finse, de Zweedse, de Engelse en de Koreaanse en de Japanse taal.”

Een bedrijf starten in de volslagen de onbekende plaats Kuusamo: waar begin je mee?
“Fins leren valt niet mee. Daarbij is het land dun bevolkt. Op een gebied van honderd bij honderd kilometer wonen 25.000 inwoners. De plaats ligt bij het grote skigebied Ruka op de provinciale grens van Lapland en op 60 kilometer na op de poolcirkel. De omgeving is rondom de kerst koud en donker en het is een enorme uitdaging geweest voor ons om alles op poten te krijgen.”

In een interview van een kleine 25 jaar geleden sprak je al over de hoge huizenprijzen in Aalsmeer. “Daar heb je in Finland een hotel voor,” zei je toen tegen de journaliste. Ronald, enthousiast:”Dat is ook zo gebleken. Wij hebben van het toen vijf jaar oude gebouw en failliete boedel in drie jaar tijd een prachtig hotel kunnen opbouwen. Ja, we deden het samen, want zoals ik toen we er gingen wonen al zei, in je eentje zou je dit niet redden. En we hebben ook enorm geboft dat Finnair niet ver van ons vandaan landde, rechtstreeks van Schiphol of via Helsinki. Finnair was ook verheugd dat wij ons hier vestigden, het bracht best veel passagiers op de been en ze waren zo’n negen jaar intensief bij ons betrokken. De toenmalige directeur van Finnair was getrouwd met een Aalsmeerse en die was ook erg enthousiast.”

In welke categorie is jullie hotel te plaatsen?
“Een driesterren middenklasse hotel. We hebben inmiddels al veel Nederlanders hier kunnen ontvangen, ja, ook Aalsmeerders. We zijn zelf nog steeds werkzaam in ons hotel. Omdat we eerst niet wisten of onze zoon interesse had in ons bedrijf dachten we er aan de zaak te verkopen. Hij heeft een korte tijd als bedrijfsleider in een ander bedrijf gewerkt, maar besloot toch bij ons te komen. Hij heeft de Hogere Hotelschool gedaan en ziet hier ook toekomst in.”

Het Kuusamon Portti Hotel heeft eveneens een camping. Hoe is het vakantieoord te bereiken?
“De afstand vanuit Aalsmeer is 2500 kilometer. Velen komen hier met de auto via Travemunde waar je de boot neemt waarop je twee nachten en een dag vaart. De  gasten die we hier krijgen, ja, ook Aalsmeerders ontdekken dan dat Finland, een land dat negen keer groter is dan Nederland  maar vijfenhalf miljoen inwoners telt. En wat je hier ook niet hebt, de files. Je kan uren rijden zonder een mens te zien. Ja, zo nu en dan een eland en wat rendieren op de weg. Wat ons ook is opgevallen in al die jaren, dat al op school de jongeren veel meer betrokken zijn bij de natuur. Er is natuurlijk ook veel meer natuur. Ik was enkele weken geleden weer in mijn geboorteplaats. Ik ben wel geschrokken van dat toegenomen vliegtuiglawaai en de kerosinestank.”

We spraken nog niet over de culinaire kant van je onderneming. Wat kunnen we verwachten, mochten we eens langs komen, wat staat er op het menu?
“We hebben zowel de traditionele Finse keuken, dat wil zeggen, veel zalm, rendier- en elandvlees en lokale forel. Daarnaast serveren we, dankzij mijn vrouw en zoon, Koreaanse spijzen.”

Ronald met echtgenote bij de recente Pramenrace

Nooit heimwee gehad naar Aalsmeer?
”Nee, ik ben altijd nieuwsgierig geweest naar de wereld buiten Aalsmeer.  Ik heb nu met veel plezier weer enkele weken in mijn oude woonplaats doorgebracht. Mijn vader overleed enkele jaren geleden, mijn moeder zit in het Zorgcentrum. Ik waardeer Aalsmeer om de saamhorigheid, de Pramenrace, het bloemencorso dat er ooit was. Maar we zijn nu ingeburgerd in het prachtige land en zullen met plezier meer Aalsmeerders ontvangen.

Wie meer wil weten: Hotel Kuusamon Portti, 93700 Kajanintie 151, 93700 Kuusamo, Finland, tel. 00 358(0)44 566 7685.

Foto’s Arjen Vos en privé-archief Ronald Eveleens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel