Het avontuurlijke leven van een 104-jarige

Door: Arjen Vos. Hoewel afkomstig uit Rotterdam en nog maar kort woonachtig in Rozenholm mag hij zich de oudste man van Aalsmeer noemen. Theo Blokland hoopt komende zondag 17 maart 104 te worden. Een voorproefje op het bereiken van die bijzondere leeftijd werd donderdagmorgen genomen in de koffiekamer van het verpleeghuis.

Temidden van een lange tafel vol huisgenoten waartussen ook een zus, dochter en schoonzoon, zit de jarige te stralen. Bloemenslinger om de hals, gebakje voor zijn neus en de burgemeester aan zijn zij. Letterlijk is Theo Blokland het middelpunt van het feestje. Wie denkt dat het met de hoogbejaarde (bijna) jarige lastig communiceren is, heeft het mis. Hij praat honderduit over zijn leven. Wie het boek kent over de honderdjarige die uit het raam klom en verdween, kan zo de parallellen ontdekken met Theo Blokland die eveneens een avontuurlijk leven leidde.

Arbeitseinsatz
Als zoon in een gezin met drie broers en zeven zussen maakte hij de oorlog mee. Bij een razzia werd hij als jonge twintiger samen met zijn broers meegenomen voor de Arbeitseinsatz en moest drie jaar in Berlijn aan de slag. Bij thuiskomst was er van zijn stad Rotterdam niet veel over. In zijn werkzame leven was Blokland scheepstechnicus en vloog uit naar alle delen van de wereld wanneer er ergens in een machinekamer iets gerepareerd moest worden. Naast zijn werk repareerde hij ook van alles, van radio’s tot motoren en auto’s. Zijn huis moet als we de verhalen van dochter en schoonzoon aanhoren, een enorm magazijn geweest zijn van allerhande technische onderdelen. Soms wel meerdere aantallen van hetzelfde want je zou maar eens mis grijpen…

Sterk staaltje
Het kweken van tomaten is een hobby die hij tot op heden uitvoert want ook in het zorgcentrum heeft hij tomatenplanten staan. Tot anderhalf jaar geleden woonde de krasse baas nog geheel zelfstandig in Bolnes, gemeente Ridderkerk. Maar na een valpartij waarbij hij een hele nacht op de grond heeft gelegen en daarna een nieuwe heup kreeg, hebben zijn in Aalsmeer wonende dochter Yvonne Venema en haar man hem naar Rozenholm weten te halen.

Een ander sterk staaltje is het verhaal dat Theo Blokland op zijn honderdste nog in de kruipruimte van zijn huis aan de slag ging om de afvoer van de wc te repareren. Dat er in een klein uurtje al zoveel verhalen over tafel gaan, betekent dat de 104-jarige er over nog veel meer beschikt. Die komen volgend jaar misschien aan bod.

(Foto’s Arjen Vos)

8 reacties

 1. Wat leuk om te lezen. Ik hoop dat ik die leeftijd ook haal! Ik bekijk alvast een video over ’t repareren van een afvoer onder de vloer. Voor mocht ik ook honderd worden. Groetjes en hou vol 😉 Miranda Zuurbier.

 2. Gefeliciteerd meneer Blokland! Groet uit Appelscha. Marianne Feenstra-Venema.

 3. Lieve Ome Dick, (Theo)
  Van harte gefeliciteerd met uw verjaardag.
  Altijd nog een Feyenoord fan in hart en nieren.
  Dikke kus en fijne dag!
  Walter en Mirjam
  En de kinderen😘🥳🌸🌺

 4. Wat een prachtig verhaal, gefeliciteerd met deze bijzondere leeftijd, en nog vele gezonde jaren gewenst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel