Henk van Leeuwen kwarteeuw rondvaartschipper

Henk van Leeuwen aan het roer

Door Leni Paul. Henk van Leeuwen, enthousiaste schipper op de Aalsmeerse rondvaartboten. Ereburger van Aalsmeer. Nauw betrokken bij zijn woon- en geboorteplaats. Spontane man die met sonore stem graag zijn mening te kennen geeft. Deze maand varen zijn gerieflijke boten een kwart eeuw rond door ons plassengebied. Graag gunt hij ons een inkijkje op de afgelopen vijfentwintig jaar als “schipper Henk”. Een gesprek met een levensgenieter, in de volksmond bekend als ‘waterburgemeester’.

Van Leeuwen werd 64 jaar geleden geboren in een kwekersgezin aan het begin van de Oosteinderweg. “Ik was er een van de Witte van Leeuwens. Toen ik geboren werd had ik trouwens, als een Witte Van Leeuwen, zwart haar. De genen van mijn moeder. Wat de plaats van ons huis betrof hoorde ik nergens bij, geen Dorper en geen Farregatter. Toen ik een jaar was verhuisden we naar de Chrysantenstraat.”

Lagere school in de Rozenstraat bij meester Harts.
Van Leeuwen is een spontane prater en heeft geen moeite om terug te kijken op zijn leven dat hem al in zijn jeugd in contact bracht met waterrijk Aalsmeer. “Achter ons huis was een sloot en dat ik dan ook later een van de oprichters werd van de Peurders is niet verwonderlijk. Na de lagere school ging ik op aandrang van meester Harts naar de LTS in Hoofddorp. Daar werden in die tijd handige jongens naar toe gestuurd. Na de LTS ben ik vervolgens naar de MTS gegaan, ik wilde iets met elektrotechniek. Ik heb daar mijn MBO elektrotechniek gedaan. En daarna moest ik in dienst en kon ik bij de afdeling Vliegers, maar omdat ik niet durfde te vliegen werd ik buitengewoon dienstplichtig verklaard. Daar heeft dokter De Buck nog een rol in gespeeld.”

Wat hield het in dat je buitengewoon dienstplichtig werd? “Ik heb onder meer als bejaardenhulp gewerkt in bejaardenhuis De Rietvink in de Jordaan en moest daar bijvoorbeeld WC-potten vervangen en dat soort reparaties op technisch gebied. En ik heb ook gewerkt bij een bedrijf waar automatische deuren werden gemaakt.”

Actief in Aalsmeerse gemeenschap
Was je in die dagen ook al actief in de Aalsmeerse jongerengemeenschap, in het verenigingsleven? “Ja, dat zat altijd ook wel in onze familie. Mijn grootmoeder zong tot op hoge leeftijd bij Kunst en Strijd. Ikzelf was ook altijd al betrokken bij de Doopsgezinde jongeren, ben een van de Vrienden van de Doopsgezinden en was een van de oprichters van de De Illegale Peurders. Heb me warm gemaakt voor de Pramenrace en Plaspop, dus ook met de Westeinderplassen was ik nauw betrokken.” En hoe kwam toen de rondvaartboot op je weg? “Piet Eveleens voer al enkele jaren rond met zijn boot, er waren rondvaarten en toen overleed Piet plotseling. Hij was net 65. En ja, wie zou verder gaan met die rondvaarten? De Historische Tuin wilde graag doorgaan. Ik heb toen contact opgenomen met Piets weduwe, Annie Enzler. Ik heb haar gezegd, het lijkt me heel leuk om met die rondvaarten door te gaan, met mensen de plas op te gaan. Ik kende Piet, woonde en woon nog steeds in een ark, had veel met water en kende de Poel van jongs af aan goed en Annie reageerde enthousiast. Aanvankelijk was de aanlegplaats van de boot aan het Praamplein, maar in 2001 is die aanlegplek verplaatst naar de Historische Tuin en zijn we bij de tuin aan de Brandewijnsloot gaan liggen.”

Durfde je de stap naar de boot, naar het eigen ondernemerschap, zo maar aan? Je had inmiddels een gezin met drie kinderen? “Ja, maar ik werkte inmiddels parttime bij Wilzo en deed daar van alles. Op freelance basis dus ik combineerde dat met varen met de rondvaartboot. Maar omdat er inmiddels veel meer vraag kwam voor de rondvaarten werd dat moeilijker te combineren en ben ik na achttien jaar helemaal overgegaan op het varen en de rondleidingen over de poel.” Met de bekende en ook de verborgen plekjes van onze onvolprezen Westeinderplassen was je van jongs af aan bekend, Onze Poel kende vanaf het begin geen geheimen meer voor jou. Inmiddels werden veel bezoekers door de welbespraakte schipper Henk ingewijd in de geheimen van de Westeinderplassen. Allerlei nationaliteiten namen plaats in zijn boten en voor grappen in diverse talen draait schipper Henk zijn hand niet om.

A-commercieel
“Dat is waar. Ik zie mensen overal vandaan. Maar in zakelijke kwesties, als ik bijvoorbeeld sollicitanten kreeg, had ik in het begin goede steun aan Theo Koehler, een van de mensen die ook als schipper voor mij vaart. Hij is gepensioneerd, gaf me goede raad en was een soort mentor voor me, want ik ben van nature enigszins a-commercieel.” Een groot succes is ook de Seringen Experience gebleken, een formule waarbij de deelnemers door Van Leeuwen behalve langs akkers, door sloten en over de twee plassen, hun bezoek eindigen bij een seringenbedrijf in actie. (voldaan) ”Ja, dat lag wel stil met corona. We zijn er afgelopen weekend weer mee gestart. Dat kan nu gelukkig weer en dat is dan wel heel leuk om te zien, dat enthousiasme van die mensen. Ik praat gelukkig gemakkelijk en vertel die mensen over de natuur, de vele facetten van de trekheestercultuur, over de geschiedenis van de streek. Weet je waar veel bootgasten dan vooral van opkijken? Als ik zeg dat de plas hoger ligt dan het land.”

Poepboot..
Wel eens onverwachte gebeurtenissen meegemaakt? Het antwoord komt onmiddellijk. “Ja, er was eens een passagier die hoge nood had, maar tja, er is geen WC aan boord. Ik stelde voor dat we even zouden aanleggen bij een akker zodat hij verscholen in de bosjes even kon plassen. Maar nee, het werd poepen en kennelijk is hij daarna prompt in zijn eigen poep gestapt en wandelde zo weer de boot in, een bruin spoor achter zich latend.”

Van Leeuwen is veelzijdig. Behalve “zijn”boten” is er nog zijn bestuursfunctie bij Oud Aalsmeer dat hij tot voor kort bekleedde en zijn er ook de bijdragen aan het verenigingsblad, is er het vriend-lidmaatschap van het Doopsgezinde Kerkkoor waarbij men graag gebruik maakt van het sonore stemgeluid van Van Leeuwen. Met die stem imponeer je in december veel jonge Aalsmeerders: je bent namelijk al jaren in touw als Sinterklaas. Het bleek een van de redenen je daarvoor onlangs tot ereburger van Aalsmeer te benoemen.

Inmiddels werden in 2017 aan de ‘botenvloot’ twee elektrische huurboten toegevoegd waarmee men individueel het water op kan gaan. Deze dienstverlening is bereikbaar op huureensloepje.nl.

Van Leeuwen zou een boek kunnen schrijven vol met wonderlijke belevenissen in de bijna kwart eeuw varen op zijn boot. Politieke kwesties komen bij een rondvaart met Van Leeuwen nauwelijks ter sprake. Liever heeft hij het over de kwaliteit van de grond, geschikt voor de trekheesterteelt, de schuilplaatsen van de paling en van de verder volop aanwezige flora en fauna in het gebied. Het wil niet zeggen dat Van Leeuwen geen mening heeft over het wel en wee en de besluitvorming van de lokale politici. “Ja, ik volg wel de politiek. Neem nou het Waternet, dat speelt in Amsterdam en houdt in dat vanaf volgend jaar niet meer met een motor door de Amsterdamse grachten mag worden gevaren. Nou, dat zie ik al voor me. Komen al die bootjes met hun motoren naar hier en krijgen wij die op de plassen. Visit Aalsmeer, goed voor ons dorp voor de recreatie, maar dan moeten we door dat Waternet van Amsterdam hier op de plassen wel het originele karakter kunnen blijven behouden.”

27 april is de datum dat Henk van Leeuwen als zelfstandig ondernemer zijn rondvaartbedrijf begon. Van Leeuwen: ”Nooit spijt van gehad. Ik geniet van mijn werk. Hoe we het feestelijke feit gaan vieren? In ieder geval op ludieke wijze!”

 

7 reacties

  1. Mooi stuk Hendrik
    Je zou een boek moeten schrijven😊👍

  2. Wat een leuke uitzending op NH radio vandaag Henk mooi stuk reclame over Aalsmeer.

  3. Mooi gesprek Leni met deze echte Aalsmeerder. Terecht ere-burger van onze gemeente. En altijd goed gemutst met interessante verhalen over onze regio. Mag de titel: “Waterburgemeester van Aalsmeer” met ere dragen!

  4. Een man met een gouden hart dat we nog maar jaren plezier van je mogen hebben

  5. Het is prachtig hoe een een bescheiden mens als Henk van Leeuwen Aalsmeer zo goed op de kaart heeft gezet en een waarde volle stem heeft over het in stand houden van de seringenteelt omdat hij mensen laat kennis maken met de kwekers en teelt.

  6. Gefeliciteerd Henk! Wat gaat de tijd toch enorm snel. Veel succes verder nog. Je maakt je familie en Aalsmeerders trots. Fijn dat je er bent!

  7. Heerlijk om naar zijn verhalen te luisteren en goed voor de Aalsmeerse schoolkinderen om van hun eigen omgeving te leren!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
adv flower art 1
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
adv flower art 1
historische tuin