Helma Keesom nieuwe buurtverbinder van Aalsmeer

Helma Keesom is het nieuwe gezicht in Aalsmeer en Kudelstaart als het gaat om het versterken van de sociale samenhang in wijken en buurten. Ze gaat voortbouwen op het werk van Frans Huijbrechts die het volgens haar voor elkaar heeft gekregen dat er in de gemeente een omslag heeft plaats gevonden in denkwijze: “Niet van het ‘zij-en-wij-denken’ maar mét elkaar praten in plaats van over elkaar.”
 
Bij het gezamenlijk overleg van de wijkbesturen is haar vooral de prettige, constructieve maar ook kritische sfeer opgevallen. Het komende jaar gaat Helma Keesom zich vooral richten op buurtjes in wijken. Ze hoopt daarbij te bereiken dat buurtbewoners verder gaan kijken dan de eigen muren. Ze gaat daarom door het leven als de buurtverbinder van Aalsmeer.
 
De komende drie maanden gaat ze vooral op verkenning en onderzoek. Ze gaat in kaart brengen welke buurtinitiatieven er zijn en ze gaat ook wijkanalyses maken. Daarbij zegt ze toe naar meer te kijken dan alleen de feiten. Volgens de ervaren Helma Keesom heeft elke buurt een eigen verhaal en een eigen straatbeeld waarin ook de ongeschreven regels een plek hebben. Op basis van die kennis wil ze meer buurtinitiatieven of ideeën helpen ontwikkelen om zo de sociale structuur tussen buren versterken.
 
Elkaar groeten is normaal
“Het accent van het werk zal verschuiven van participatie met de gemeente, dat waar Frans vooral actief was, naar het versterken van de sociale samenhang van een buurt. Mijn stelling is dat het welzijn van een buurt zorg voorkomt. Daarom wil ik ook proberen om in elke wijk zichtbaar aanwezig te zijn. Wat mij betreft moeten bewoners snel iets kunnen realiseren en dat kan om heel kleine dingen gaan. Daar hebben we ook een budget van 10.000 euro voor beschikbaar. Er zijn bijvoorbeeld steeds meer mensen met een andere culturele achtergrond.”
 
Daarbij denkt ze onder meer aan de Poolse gemeenschap, statushouders die ooit vluchteling waren en expats. “De samenleving verandert,” zegt ze, “ook in Aalsmeer. Elkaar groeten, je prettig voelen in de buurt waar je woont, het gevoel hebben dat je ergens bij hoort maar ook de plantjes van de buurman water geven zijn wat mij betreft universele dingen waar je blij van wordt. Bewoners zien dan ook dat bijvoorbeeld de overbuurvrouw achteruit gaat. Mijn rol is om naast signalering, mensen een goed idee of een tip te geven zodat ze contact leggen. Kunnen mensen dat niet dan help ik een handje. En daarna hou ik het nog even in de gaten of het goed gaat. Daarom moet ik ook veel zichtbaar en gemakkelijk bereikbaar zijn zodat ik weet wat er leeft en speelt.”
 
Niet vanzelfsprekend
Helma Keesom is de komende tijd op veel plekken te vinden. Op basis van haar onderzoek gaat ze bepalen waar ze haar energie op gaat richten. “Als mensen in de samenleving iets willen bereiken of veranderen is het noodzakelijk om dat op een haalbare en werkbare manier aan te pakken. Het gaat daarbij om het inzetten van de kracht van de bewoners om zo de aandacht voor de ander in de buurt vergroten.”
 
Daarbij is het volgens Keesom helemaal niet vanzelfsprekend dat mensen elkaar verstaan: “Ook Nederlanders onderling doen dat niet altijd. Zo hebben we nu te maken met een jonge generatie die meer ‘ik-gericht’ is. Wat mij betreft kan alles naast elkaar bestaan. Dat maakt een rijke samenleving. Als generalist daarin kan ik sparringpartner zijn, vinden, verbinden en versterken. Ik heb daarbij geen enkel persoonlijk belang. Natuurlijk ben ik er in eerste instantie voor alle bewoners, maar ik zal me vooral richten op het kwetsbare gedeelte daarvan.”
 
Het telefoonnummer van Helma Keesom is 0614623301. Haar e-mailadres is h.keesom@participe.nu
 
Tekst Jan Daalman, foto's Arjen Vos
 

Eén reactie

  1. Beste Helma,

    Succes met het voortbouwen van verbinden en versterken !
    Er heeft een omslag plaats gevonden in onze Gemeente met een goed resultaat!! Komt helemaal goed.
    VR GR Jacques,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin