Ze houdt van mensen, dat is duidelijk. En haar bevlogenheid, haar gretig luisterend oor en haar inventiviteit ten opzichte van ‘De Ander’, deed haar drie jaar geleden besluiten de Stichting Fedeli op te richten.
Wat waren en zijn haar drijfveren, wat bracht en brengt haar er toe zich in te zetten voor het in haar ogen goede doel: mensen verbinden, contacten leggen inmiddels goed bezochte bijeenkomsten te organiseren?
Een gesprek met Debby Albers, voorzitter van de Stichting Fedeli.
Een ruim, gezellig huis aan de Ringvaartzijde. Op tafel een boeket van kleurige seizoensbloemen, in de tuin een intrigerend beeldhouwwerk van Mark van Kuppevelt en aan onze voeten de flatcoated retriever Tanda.
“Ik woon alleen en in de loop der jaren ontmoette en ontmoet ik nog steeds bij het uitlaten van Tanda vaak andere mensen. Dan kom je in gesprek en ik merkte dat veel mensen zich dikwijls alleen voelen. Dat is ook typisch voor deze tijd. De maatschappij verhardt, is ten opzichte van vroeger ook veranderd, men is meer op zich zelf. Vroeger werkten vrouwen nauwelijks, men was thuis, had contact met buren en tijd voor elkaar. Weet je trouwens dat de meeste klachten bij de huisarts gaan over geestelijke problemen, eenzaamheid, zich alleen voelen? Het credo van nu is vrijheid, individualisme,” aldus Debby.
Aandacht
En dat credo is volgens haar niet voor iedereen goed. “Je moet jezelf kunnen zijn, dat hoor je vaak. Wat niet wegneemt dat velen zich mede daardoor alleen voelen in deze tijd. Er is in dat opzicht een verandering nodig, men zou aandacht aan elkaar kunnen geven en daar ontbreekt het veel aan.”
Met onder andere deze achterliggende gedachte besloot Debby met enkele medestanders/vriendinnen een club op te richten, het werd Fedeli, inmiddels fungerend als Stichting Fedeli. De Stichting heeft inmiddels een bestuur van vier dames en een ambassadrice.
Gezamenlijke maaltijd
De gedachte dat de naam iets te maken had met het Franse woord fidélité, dat staat voor trouw, is een misverstand, zo blijkt. “We hebben de letters van het woord liefde door elkaar gehusseld en dat resulteerde in Fedeli. Met twee vriendinnen hebben we toen bedacht om activiteiten voor alleen gaanden te organiseren, waaronder het houden van een gezamenlijke maaltijd. We konden de eerste keer terecht in de Burgerzaal van de gemeente en aan die eerste maaltijd namen zo'n 80 mannen en vrouwen deel. Een succes. Juist het gezamenlijk eten brengt veel op gang.”
In Aalsmeer bestaat er al een grote verscheidenheid aan clubs en clubjes. Met een bewonersaantal van 30.000 kent onze gemeente een ongekend breed verenigingsleven. Je zou kunnen denken; wie zit er op een gezamenlijke maaltijd te wachten?
Debby: ”Er worden inderdaad diverse mogelijkheden geboden om elkaar te ontmoeten, maar vaak zijn dit toch aan een kerk of vereniging gebonden bijeenkomsten. Bij ons is zowel jong als oud welkom, naar maatschappelijke status, politieke richting of kerkelijke gezindheid wordt niet gevraagd. Voorwaarde is dat men alleenstaand is. Bij de bestaande gezelligheidsclubs is dat niet zo. Bij hen zie je doorgaans de ouderen. Bij Fedeli neemt ook een behoorlijk aantal jongeren deel aan de gezamenlijke maaltijden.”
Alleen en eenzaam
Jong en eenzaam, het is geen bijzonder fenomeen volgens Debby. “Dat is ook een landelijke constatering en een eigentijds probleem.”
Is het geen een wijd verbreid misverstand dat iemand die alleen is a priori eenzaam is?
”Dat mag zo zijn maar toch ben ik er van overtuigd dat er echt in onze maatschappij schrijnende eenzaamheid is onder alleenstaanden in ons land. Een bewijs is ook dat we bij de eerste eettafel, die we drie jaar geleden hielden en die trouwens de langste eettafel ooit was in Nederland, zo'n tachtig mensen aanschoven. Het tijdstip was bewust gekozen, het was namelijk de week van de eenzaamheid. We hebben met ons initiatief duidelijk laten zien dat we in staat zijn mensen blij te maken. Bij de tweede eettafel waren zo'n honderd mensen aanwezig. We streven met onze stichting naar een universele verbinding, ik noem het een positief virus.”
Lazy Sunday Afternoon
Fedeli heeft inmiddels ook maandelijks een ‘babbeltafel’, onder andere met elkaar koffie drinken. De eerstvolgende bijeenkomst is woensdag 7 september. De locatie is dan de Oude Veiling. “Op 18 september is er bij mij thuis Lazy Sunday Afternoon, een bijeenkomst om te ontspannen.”
Inmiddels is Fedeli bij diverse maatschappelijke instanties geen onbekende meer. Om enkele te noemen: met Vita, Humanitas en het Oranjefonds. Zij zien Fedeli als een goed initiatief dat in de drie jaar van haar bestaan duidelijk nut en bestaansrecht heeft bewezen.
Killer
Debby, enthousiast: ”De maatschappij wordt killer. Jarenlang zijn we door diezelfde maatschappij gepamperd, dat is niet meer zo, we lezen het dagelijks in de krant. Verbondenheid en saamhorigheid creëren, want niet iedereen kan in zijn directe omgeving zijn verhaal kwijt. Onze Stichting Fedeli staat voor universele verbinding. Onze droom is dat elk mens zich vrij voelt om zichzelf te zijn en lief te hebben. Fedeli wil inspireren en de mensen helpen om te leren leven en denken uit het hart.”
Wie zelf eens een Fedeli-treffen wil bijwonen kan voor de eerstvolgende bijeenkomst terecht op woensdag 7 september van 10.00 tot 12.00 uur in De Oude Veiling.
Leni Paul
Foto's: Debby Albers poserend in haar tuin (foto's Jaap Maars), de gezamenlijke maaltijd voor alleenstaanden in de Burgerzaal van het gemeentehuis in 2013 (foto archief AV)
57