Cees Buis: ‘uiterlijk bedachtzaam, innerlijk een vuurberg’

Vrijdag 13 maart overleed tijdens een verblijf in zijn geliefde Leutasch in Oostenrijk, Cees Buis. De Aalsmeerder Buis woonde sinds enkele jaren in Rijsenhout, maar was vele jaren zowel in de Aalsmeerse als de nationale tuinbouw een bekend bestuurder die zijn sporen op divers gebied heeft verdiend.

Cees Buis werd vaak in een adem genoemd met ‘Pomona’, het Zwitserse chalet-achtige huis aan de Oosteinderweg. De familie Buis begon hier 120 jaar geleden met het kweken van fruitbomen. Pomona is Latijn voor fruitboom.

Maar Cees richtte zich meer op de kweek van seringen en sneeuwballen, was een rasbestuurder en terugkijkend op zijn leven speelde zich dat voornamelijk af in de tuinbouw en de daarbij behorende bestuurlijke organisaties.

Collega en vriend Goos Bartels: ”Al vijf jaar zijn wij, het bedrijf Lutgo en het Projectbureau van Buis gezamenlijk gehuisvest in bedrijfsverzamelgebouw De Legakker. We zagen elkaar dagelijks en na onze gezamenlijke lunch vorige week zei hij zich zeer te verheugen op zijn jaarlijkse skivakantie. En altijd was het reisdoel het hem vertrouwde Leutasch. We zijn erg geschrokken van zijn plotselinge overlijden.”

Die laatste opmerking zal zeker ook gelden voor de velen die met Cees Buis, doorgaans aangeduid als ‘Cees Pomona’, hebben samengewerkt.

Buis maakte deel uit van zowel plaatselijke als landelijke organisaties op land- en tuinbouwgebied. Zo was hij bestuurslid van de VBA en vanaf 1977 drager van de gouden speld. Volgens Bartels was Buis een man vol van initiatieven. ”Maar ook een man die zich druk maakte over veel dingen, over zaken die hij niet rechtvaardig vond. Hij was creatief, wist van aanpakken, zag overal mogelijkheden. En Cees was ook een goed verbinder.“

Bert Buis, oud-seringenkweker en net als de overledene een rasbestuurder in tuinbouworganisaties, bevestigt Bartels daarin.“Een echte verbinder met wie ik plezierig heb samengewerkt. We  maakten deel uit van het bestuur van de Hollandse Maatschappij voor Landbouw die later opging in de ALO, de Aalsmeerse Landbouw Organisatie. Cees was ook een van de oprichters van de trekheesterswerkgroep. Hij had altijd oog voor het algemeen belang, een bevlogen man. Hij zag overal een oplossing voor en niets was hem teveel.”

Mr. Jaap Kras, evenals Buis jarenlang een boegbeeld in de bloemen-en plantenorganisaties, prijst het doorzettingsvermogen van Cees Buis. Volgens Kras zette hij zich onder meer in als secretaris voor de Stichting The World Flower Trade Organisation. “In zijn eigen bedrijf slaagde hij er in via juridische bewijslast in de zaak-Schiphol aan te tonen dat de vliegtuigen daadwerkelijk een slechte invloed hadden op zijn culturen. Ik zag Cees als uiterlijk een rustige, bedachtzame man. Maar innerlijk was hij een vuurberg,” aldus Kras.

Bernard Oosterom 27 jaar lang (van 1989 tot 2016) bestuurslid van VBA/FloraHolland herinnert zich dat Buis een wat hij noemt ‘ontzettend scherp oog’ had voor details. “Dat had zowel te maken met het bedrijf VBA als met de voorstellen in het bestuur. Hij wist altijd uit abstract denken en plannen een directe link te leggen met de praktijk. Ik herinner me ook de problemen in zijn eigen bedrijf, de tegenslagen en de zoektocht naar omstandigheden van buiten die zijn producten beïnvloedden. Hij maakte zich zorgen over de sector en voor de ruimtelijke ordening heeft hij zich in de omgeving ook flink ingezet,” aldus Oosterom.

Sinds Buis stopte met zijn kwekerij leidde hij zijn eigen Projectbureau Buis Pomona. Hij begeleidde handelstoeleverings- en productiebedrijven en was nauw betrokken bij diverse Aalsmeerse  bestemmingsplannen.

De uitvaart zal gezien de omstandigheden vanwege corona in kleine kring plaatsvinden.

Tekst Leni Paul, foto familie Buis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel