Bij ‘Mister Aalsmeer’ bleef het glas halfvol

Door: Arjen Vos. ‘Er is een Aalsmeerder doodgegaan’. Vergezeld door die woorden liep het bericht van het overlijden van Olaf Baarsen afgelopen week als een lopend vuurtje door het dorp. Zijn geliefde dorp. Olaf groeide op in het centrum, werkte in het centrum en woonde in het centrum tot het laatste eindje van zijn slechts 51 jaren tellende leven.

Markante Aalsmeerders zijn er in alle soorten en maten. Om toe te treden tot deze orde moet je ofwel iets bijzonders presteren of bijzonder zijn. Op Olaf waren beide kenmerken van toepassing. Zijn uiterlijke verschijning was dermate opvallend dat je niet snel om hem heen kon. Enerzijds een last om dat grote lijf mee te moeten torsen, anderzijds gebruikte hij het in zijn voordeel bij zijn werk als beveiliger. Hoewel Olaf de zachtheid zelve was, maakte zijn postuur toch indruk wanneer hij als portier bij de deur stond van de Westergasfabriek bij opnames van tv-programma’s als De Wereld Draait Door en Jinek. Of als huisbeveiliger en gastheer van Studio’s Aalsmeer. Ook bij de Feestweek waar hij bijna de helft van zijn leven onlosmakelijk aan verbonden was, was Olaf een bekendheid. De eerste vier jaar van het bestaan van de Feestweek had Olaf zitting in het bestuur en alle jaren erna verrichtte hij hand- en spandiensten voor de organisatie. De laatste keer was als muntenverkoper in 2019. Daarna verhinderde corona dat er nog een feestweek georganiseerd kon worden.

Mister Aalsmeer
René Martijn, voorzitter van de stichting Feestweek Aalsmeer, bewaart geweldige herinneringen aan zijn dorpsgenoot. “Het was bij het dertienjarig bestaan van de Feestweek dat we bij de Missverkiezing ook een Misterverkiezing organiseerden. Olaf durfde het wel aan om mee te doen. Speciaal voor die gelegenheid had hij zich in een lederhose gehesen, wat een prachtig gezicht was. Hij won de wedstrijd, werd Mister Aalsmeer en kreeg onder meer een kappersbon als prijs die hij vervolgens kwijtraakte. Om het goed te maken hebben we hem het jaar daarop in een kappersstoel op het podium gezet waar zijn haar geverfd werd in de Aalsmeerse kleuren.”

Als ‘Coole Piet’ bij de intocht van 2009

Coole Piet
Gebrek aan zelfspot kon Olaf niet verweten worden. Ook in zijn rol als zwarte piet maakte hij dankbaar gebruik van zijn imposante lijf en uitstraling. Voor veel kinderen was hij de favoriete knecht van sinterklaas. Het ene jaar als ‘Coole Piet’ zonder baret en met discobril, het andere jaar als pepernotenbakpiet. Rondom de intocht van afgelopen zaterdag stonden zijn collegapieten een moment stil bij het vroegtijdig heengaan van hun makker.

Brandwacht
Als zoon van Aalsmeers beroemdste slijter Kommer (‘Komt Kommer Baarsen, komt kwaliteit’) trad hij in vaders voetsporen op zowel brandweergebied als zakelijk. De liefde voor de brandweer zat er al jong bij Olaf in. Niet zo vreemd als je zo ongeveer tegenover de brandweerkazerne (destijds in de Dorpsstraat gevestigd) woont en de brandweerwagens vanuit je huis ziet vertrekken. Als 23-jarige trad hij als vrijwilliger bij de brandweer in dienst en heeft hij jarenlang een steentje bijgedragen aan de brandbestrijding in het dorp en de omgeving. Olaf schopte het tot Hoofd Brandwacht. Toen het niet meer ging als actief spuitgast, nam hij plaats achter de kazernebar waar hij zijn collega’s bediende en voor gezelligheid zorgde. Nadat vader met pensioen ging heeft Olaf de drankenzaak aan de Dorpsstraat nog een tijdje gerund maar dat werd geen succes. In 2006 werd de zaak verkocht. Het werk als brandwacht bij Paraat in combinatie met beveiligingsklussen paste een stuk beter bij hem.

Optimistisch
Met zijn gezondheid ging het echter de laatste jaren bergafwaarts. Hij stopte met roken en een maagverkleining zou een oplossing kunnen zijn om zijn groeiende gewichtsprobleem tegen te gaan. Maar na die operatie er kwamen andere kwalen aan het licht. Het ging op en neer met Olaf en waar vorig jaar het einde al zeer nabij leek voor Olaf krabbelde hij toch weer overeind. Totdat afgelopen voorjaar het toch echt duidelijk was dat er geen genezing meer mogelijk was. En zelfs toen gaf de immer optimistische Olaf aan dat het glas wat hem betrof halfvol bleef en hij er het beste van ging maken. Dat duurde tot vorige week donderdag. Op de elfde van de elfde eindigde het leven van de markante Aalsmeerder.

Foto’s archief AV/Arjen Vos en Stichting Feestweek Aalsmeer 

 

 

 

Lees vorig bericht

Multivos; specialist in sport- en bedrijfskleding

Lees volgend bericht

Column: ‘Appels, peren en een schoorsteen’


3 Reacties

  • Olaf mijn (ooit) oud collega, wat een markante pracht vent. Altijd geïnteresseerd, een praatje, we hebben wat afgelachen met onze avondjes werken in de tv studio. Pracht tijd. Familie en vrienden heel veel sterkte gewenst met het verlies van deze lieve teddybeer. RIP lieve Olaf ❤️‍🩹

  • Olaf leren kennen als een van de leden van de Paraatfamilie. Fijne, gezellige collega. Altijd bereid tot een praatje. Nooit te beroerd om een helpende hand te reiken.
    Ik wens Olaf’s familie heel veel sterkte met dit vreselijke verlies.

  • Heb Olaf leren kennen als mens met goede karaktereigenschappen .
    Nabestaanden, veel sterkte in deze moeilijke tijd.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *