‘Artikelen op website terugzien geeft trots gevoel’

Alweer een jaar geleden zocht AalsmeerVandaag contact met Heliomare om te verkennen of er belangstelling bestond om mee te werken aan de redactie van onze nieuwssite. De dagbesteding voor mensen met een lichamelijke beperking maakte immers al wekelijks een eigen radioprogramma (‘Halte Zwarteweg’) en liet daarmee blijken enige journalistieke aanleg te hebben. Twee medewerkers werden naar voren geschoven om Aalsmeervandaag te versterken: Jan Stam en Danny Bos. Na een jaar op de achtergrond gewerkt te hebben, is de tijd rijp om ze wat meer in het voetlicht te plaatsen. Vandaag aandacht voor Jan Stam.
 
De 34-jarige Mijdrechtenaar is rolstoel gebonden maar zeer handig als het gaat om werkzaamheden met de computer. “De computer is alles voor mij,” zegt Stam, “ik bouw websites, monteer radioprogramma’s, kijk films en sport en heb contact met de buitenwereld via Fabook of mail.”
 
Duchenne
Toen Jan Stam zes jaar oud was, werd vastgesteld dat hij Duchenne onder de leden heeft. Een ziekte waarbij door een ontbrekend gen de spieren langzaam afbreken. “Als kind liep ik veel op mijn tenen en dat werd vreemd gevonden. Onderzoek wees uit dat Duchenne de oorzaak was. Een erfelijke ziekte die meer in onze familie voorkomt. Twee ooms van mij hadden het en ook mijn drie jaar jongere broer Christian heeft het. Onze zus Angelique gelukkig niet.”
 
Geaccepteerd
Tot zijn dertiende kon Jan Stam nog lopen, daarna werd de rolstoel een onvermijdelijk hulpmiddel. Na de gewone basisschool volgde de Mytylschool. Dat was best een moeilijke periode, vond Stam. Het besef dat hij gehandicapt was, voortaan overal moeite voor moest doen en afhankelijk werd van andere mensen vond hij lastig. “Maar op den duur leerde ik er wel mee leven en heb ik het geaccepteerd. Het is nu eenmaal niet anders.”
 
Wijsvinger
Als Jan Stam een glaasje thee opgediend krijgt, moet het op zijn blad op de rolstoel worden neergezet. Er gaat een lang rietje in want met zijn hand het glas naar de mond brengen is een onmogelijke opgave. En ook als hij de muis nodig heeft, moet iemand deze voor hem neerleggen. Zijn vingers kan hij wel bewegen. Hij bestuurt er zijn rolstoel mee en met de muis kan hij duizend-en-één handelingen verrichten. De wijsvinger van zijn rechterhand is voor Jan Stam van grote waarde.
 
Een verhaaltje tikken met tien vingers is er misschien niet bij maar met elke muisklik een letter op het scherm plaatsen lukt prima. Jan heeft gevoel voor taal en plezier in het werk voor AalsmeerVandaag.
 
Trots
“Met de toegangscodes voor de postbus en de website kunnen Danny en ik op elk moment inloggen en zien wat er aan persberichten is binnengekomen. Hierdoor weten we wat er allemaal gebeurt in het dorp. Het plaatsen van artikelen is het leukste. Zelf een verhaal bewerken, klaar zetten en dan later op de website terug zien, geeft een gevoel van trots,” aldus Jan.
 
Ajaxfan
De beperkingen van de ziekte zijn voor een gezond mens misschien ongekend, Jan kijkt vooral naar wat hij allemaal nog wel kan. Naar Ajax gaan bijvoorbeeld. Jan Stam is een fanatiek aanhanger van de Amsterdamse club. In principe is hij elke thuiswedstrijd in de Arena van de partij. “Op mijn vaste plek achter het doel op de Noordzijde. Maar het moet niet te koud zijn. Bij een temperatuur rond het vriespunt ga ik niet. Het hoogtepunt was de drie sterren kampioenswedstrijd die we wonnen van FC Twente met 3-1. Minder was de uitschakeling tegen Kopenhagen in de voorronde van de Championsleague. En dat ik een keer een bal op mijn hoofd kreeg bij het inschieten was ook niet echt fijn.”
 
Foto Arjen Vos

2 reacties

 1. Ben het daar helemaal mee eens!!
  Maar dan ook iedereen!!!

  OOK DE COMPLIMENTEN VOOR AV !!!!

  VR GR Jacques Kesting

 2. Moge dit een goed voorbeeld zijn voor bedrijven, maar ook openbare instellingen, om IEDEREEN een kans te geven en te gunnen.
  Het plezier is zo te zien en te lezen, wederzijds groot.
  Complimenten voor AV!
  Jan en Danny, succes en veel plezier in je werk!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel