Ally Maarse: ‘Ik speel elke dag op mijn vleugel’

Door Leni Paul. Zeg Ally Maarse en je zegt muziek. Muziek heeft namelijk van jongs af aan een niet weg te denken rol gespeeld in zijn leven. Het aantal wapenfeiten op muziekgebied is groot. Afgelopen zondag was er het afscheid als pianist en begeleider van het Smartlappenkoor Denk om de Buren. Maar de oer-Aalsmeerse kwekerszoon blijft zijn muzikale hobby trouw

Het bezig zijn met muziek zit in de genen van de familie Maarse. Er werd veel muziek gemaakt en veelvuldig gezongen waarbij oom Jaap de enige was die van het musiceren zijn beroep maakte. Ally Maarse: “Ome Jaap werd pianoleraar en bracht menig jonge Aalsmeerder de eerste beginselen van het piano spelen bij. Hij had wel naar het conservatorium gewild, maar vader vond muziek maken geen beroep.”

Muzikale stam
Bij enkele van de vijf kinderen van Ally en Jo Maarse, zo horen we die ochtend, is de appel niet ver van van de muzikale stam gevallen.“Onze oudste dochter doorliep het conservatorium en geeft al vele jaren pianoles, een kleindochter speelt harp, een andere viool, weer andere kleinkinderen spelen piano en saxofoon.”

De verslaggeefster herinnert zich eerder genoemde Ome Jaap, een bekwaam muziekleraar die veel Aalsmeerse kinderen de beginselen van het pianospelen bijbracht. Tijdens het voorspelen van de toonladders schuwde hij dikwijl het opsteken van een forse sigaar niet.

The Pinquins
Voor Ally geen conservatorium: hij doorliep de plaatselijke Mulo en ging werken op het ouderlijk bedrijf, de kwekerij op de Oosteinderweg. Later was er de kwekerij in de Dorpsstraat waar het echtpaar Maarse al jaren woont. “Ja, ik speelde van jongs af aan piano, had dus ook les van Ome Jaap. Het samenspelen en optreden kwam ook al gauw in zicht. Het eerste bandje waarin ik speelde was The Pinquins, een gelegenheidsgroepje en het trad op bij een feest van Voldulosta, de vereniging van oud-leerlingen van de Ulo. En muziek maken met elkaar is ontzettend leuk. Ik heb van her en der gespeeld, het breidde maar uit en het was bij het 25-jarig bestaan van de openbare basisschool Samen Een dat enkele ouders op een gegeven moment wat met elkaar gingen zingen. En toen ontstond spontaan de wens eens in koorverband met elkaar te gaan zingen waarbij ik dan de pianobegeleiding op me nam.”

Denk aan de Buren
Er waren toch al veel zangverenigingen in Aalsmeer bijvoorbeeld Aalsmeers Koorvereniging, Kunst & Strijd, Dindua en andere koren. “Ja, maar de leden van het Smartlappenkoor wilden wat anders, wat informeler. En we wilden niet de klassieke koorwerken gaan zingen, meer de meezingers, het ongecompliceerdere werk.”

En zo geschiedde? “Ja, ik was meteen enthousiast en heb vanaf het begin mijn medewerking als pianist en begeleider verleend. Het doel van het koor dat de naam Denk aan de Buren kreeg was om gemakkelijk in het gehoor liggende muziek te brengen. Als accordeonist voegde zich al snel de helaas onlangs overleden Cor Trommel zich bij ons. Het koor sloeg echt aan, volop meldden zich nieuwe leden en er is zelfs wel een ledenstop geweest.”

Voor het smartlappenkoor dus geen oratorium of een requiem maar meezingers als De klok van Arnemuiden en Blonde Greetje uit de Polder om maar enkele favorieten te noemen. Maarse: “We hebben vanaf het begin, in november 1999, direct een grote aanwas van leden gehad. Er waren en zijn geen strenge regels, de sfeer bleef ongedwongen. Maar toch besloot ik vorig jaar afscheid te nemen van Denk aan de Buren, wat natuurlijk niet betekent dat ik niet meer ga musiceren nu ik met het koor ben gestopt.”

s’ Nachts achter de piano
Zijn vrouw Jo met wie hij al meer dan 60 jaar is getrouwd bevestigt die opmerking. “Er gaat geen dag voorbij of Ally zit wel achter de piano. Wat zeg ik? Zelfs ‘s nachts. Soms moeten we er in de nacht allebei wel eens even uit. Dan zitten we even op de bank en kruipt Ally toch nog even gauw achter de vleugel.”

Keith Richards
Hoewel we fysiek geen gelijkenis zien moeten we toch deze ochtend even denken aan aan Keith Richards van The Rolling Stones die vorige week op 78-jarige leeftijd liet weten nooit met muziek maken te stoppen, want, “muziek maken maakt me gelukkig”. Ally, de uitspraak horend van de woeste Richards is het met hem eens. “Ikzelf ben altijd een groot liefhebber van Charlie Kunz geweest. Prachtig, zoals hij de accordeon met de linkerhand speelt.”

En direct na die uitspraak worden we weer ondergedompeld in meeslepende klanken die Kunz zelf hem niet verbeterd zou hebben.

Vrolijke stemming
De mooie vleugel neemt een flink deel van de rijkelijk met bloemen en planten gevulde kamer in beslag. Bij koffie met koek worden we door de gastheer muzikaal getrakteerd op een lichtvoetige improvisatie van een bekende compositie van Mozart. Er klettert een heftige regenbui tegen het raam, maar binnen brengt de muziek van Maarse ons in een vrolijke stemming. “Ja, ik zei het al, elke dag speel ik even. Toen de burgemeester ons kwam feliciteren met ons 60-jarig huwelijk heb ik hem ook muzikaal uitgeluid toen hij weer vertrok,” grapt Maarse.

Een druk gezin met vijf kinderen, een middelgrote kwekerij met cactussen, seringen en Helleborus die dagelijks aandacht vroeg en toch regelmatig onderweg om her en der op te treden. Maarse, terugkijkend: ”Ja, het was druk, maar ik heb het allemaal met veel plezier gedaan. Toen ik met de kwekerij ben gestopt kwam er nog meer tijd vrij voor optredens. En Jo en ik hebben ook graag verre reizen gemaakt, bezochten Vietnam, Australie en nog veel andere landen. Maar reizen doen we niet meer.”

Welkome gast
Al tientallen jaren is Ally een welkome gast in onder meer Zorgcentrum Aalsmeer, Rozenholm en andere ouderenhuizen. “Ja, dat optreden voor die mensen is enorm dankbaar werk. Mensen fleuren op als je daar muziek van vroeger brengt. Met corona lagen die optredens natuurlijk stil, maar nu is er gelukkig weer veel mogelijk en verveel ik me geen moment.”

Biljart
We worden meegetroond naar de achter het huis gelegen schuur en de kas. Hier worden door Maarse van de eigen achter het huis gelegen akker vol bessenstruiken jaarlijks tientallen flessen bessensap geproduceerd en gebotteld. “Ik heb diverse variëteiten. Verder heb ik hier een biljart staan om elke week een middagje met vrienden en bekenden te biljarten, ik tennis ook eens per week. Het musiceren in Zorgcentrum en Rozenholm lag even stil maar nu het weer kan treed ik regelmatig op en breng zo wat vrolijkheid bij de zieken en de ouderen. Nee, muziek speelde altijd in mijn leven een belangrijke rol en zal dat blijven doen, zolang ik leef.”

Foto’s Jaap Maars en Denk aan de Buren

Eén reactie

  1. Mooi artikel Ally, ja velen genieten van jouw muziek en jijzelf niet het minst.
    Mooi dat je het blijft doen in het zorgcentrum wij wensen jou en Jo heel veel geluk en plezier (met of zonder muziek) toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel