Acteur Helmert Woudenberg had warme banden met Aalsmeer

Helmert Woudenberg in zijn rol als Hatty in Waterman (Foto Clemens Boon)

Door: Leni Paul en Arjen Vos. Op 78-jarige leeftijd overleed afgelopen donderdag acteur Helmert Woudenberg, bekend van vele rollen op toneel, films en series. Wat in de vele In Memoriams die afgelopen week verschenen niet vermeld werd is dat Woudenberg deels ook een Aalsmeers verleden heeft. Zijn moeder kwam hier vandaan en Helmert zelf bezocht hier regelmatig de kerk. Ouderen herinneren zich wellicht nog zijn inzet voor de niet meer bestaande toneelvereniging Opgang.

Woudenberg werd landelijk destijds onder meer bekend door het door hem opgerichte Werkteater, een in de jaren ’70 in Amsterdam opgericht collectief van toneelspelers dat vernieuwend was op het brede gebied van toneel en voordracht. Nog dit jaar was er belangstelling en lof voor Woudenbergs solovoorstelling over Louis Bouwmeester. Ook is zijn naam verbonden aan de erotische cultfilm Blue Movie en speelde hij rollen in Baantjes, Flikken en Feuten.

Helmert werd geboren in het Duitse Elspe uit een kortstondige relatie tussen zijn Aalsmeerse moeder Henny Joore en Jan Woudenberg die bij de Waffen SS zat en aan het Oostfront sneuvelde vlak voor de geboorte van Helmert. Ook zijn moeder heeft Helmert niet gekend, zij stierf aan een borstinfectie toen Helmert de wieg nog niet ontgroeid was. Moeder Henny Joore woonde aan de oostzijde van de Stommeerkade waar haar ouders een kwekerij hadden. De jonge wees Helmert werd daarna opgevoed in een pleeggezin in de Haarlemmermeer, bij de familie Van Dijk-Vooges, familie van de bekende Aalsmeerse bakker. Over de vader van Helmert ruimt wijlen Theodore van Houten een plaats in in zijn bekende boek ‘Een vrij ernstig geval’. Helmerts grootvader was vooraanstaand NSB’er.

Borstbroeders
In publicaties over Helmert Woudenberg wordt er weinig tot niets over de band met Aalsmeer verteld maar Piet Tas, oud-kweker en vriend van de overledene, legt uit hoe Woudenberg bekend werd met onze gemeente. “Helmert en ik noemden onszelf gekscherend ‘borstbroeders’. We waren namelijk in dezelfde week geboren. Mijn moeder had voldoende moedermelk, Helmerts moeder kennelijk niet en dan werd er in die tijd moedermelk opgehaald en in een pannetje gebracht bij baby’s die daarvan verstoken waren.”

Bindingkampen
Tas heeft goede herinneringen aan de jeugdjaren waarin hij en Helmert heel wat avonturen beleefden. “Wij zaten samen op de zondagschool in de Doopsgezinde Gemeente en daar werd al duidelijk dat Helmert over acteertalent beschikte. Zo speelden we onder meer een keer met elkaar in een paasspel. Later toen we een jaar of twintig waren, gingen we allebei mee als leiding van de Bindingkampen. Daarna gingen onze levens een andere kant op. Ik werd kweker en begon om half zeven ’s ochtends, hij werd toneelspeler en begon om half zeven ’s avonds. Toch hebben we altijd contact gehouden.”

Op de fiets
Woudenbergs naam is eveneens verbonden met de toenmalige toneelvereniging Opgang die de Drie Kolommen als thuisbasis had. Tas: “Mijn vader was destijds voorzitter van Opgang. Hij is jong gestorven waarna ik zijn taak als voorzitter overnam. Helmert heeft diverse keren bij Opgang geregisseerd, onder meer stukken van Herman Heijermans. En jaar of tien geleden speelde hij het stuk Waterman in De Oude Veiling wat toen stijf uitverkocht was. De band met Aalsmeer is altijd wel min of meer gebleven. Hij kwam hier zo’n twee keer per jaar op bezoek. Hij had geen rijbewijs en dan kwam hij op de fiets vanuit Amsterdam. Meestal op nieuwjaarsdag.”

Klik op de afbeelding om de voorstelling Waterman van Helmert Woudenberg te zien die hij op 9 november 2012 gaf in De Oude Veiling.

 

4 reacties

  1. Helmert Woudenberg, een icoon uit mijn jeugd.
    Door hem werd ik fan van Werktheater! En de film Opname uit 1979 heb ik veel gebruikt in de lessen Omgangskunde van dokters- tandarts- en apothekersassistenten. Hij was zijn tijd vooruit.
    Ik had nog heel graag zijn laatste voorstelling gezien, maar het Lot besliste anders.
    Het ga je goed in de Toneelhemel!

  2. Toen Theodore van Houten zijn boek ‘Een vrij ernstig geval’ presenteerde in de Oude Veiling was Helmert ook daarbij aanwezig. Ook toen kwam hij op de fiets …

  3. Helmert hoort bij de jeugdherinneringen. Bijna elk weekend bij ons op de Uiterweg. Heel veel gelachen , acteren , discussiëren. Vooral na de dood van vader een vrolijke noot in verdrietig gezin. Helmert , dank voor alles en rust zacht in Vrede,Liefde en Licht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel