De gierzwaluwexcursie die donderdagavond 10 juli in het centrum van Aalsmeer gehouden is, was zeer geslaagd.
In het centrum zijn vijf adressen in de Schoolstraat, Dorpsstraat en de Zijdstraat genoteerd waar broedplaatsen van gierzwaluwen zijn gesignaleerd. Wethouder Job Kluis was aanwezig tijdens de excursie en wist als eerste een gierzwaluwnest te ontdekken.
Meer broedplaatsen
Gezien het grote aantal gierzwaluwen dat boven Aalsmeer Dorp giert, zullen er nog veel meer broedplaatsen te vinden zijn. Gierzwaluwen zijn goed herkenbaar door hun silhouet als ze vliegen en door het gierende geluid als ze in de buurt van broedplaatsen zijn.
De broedplaatsen zijn bijvoorbeeld te vinden onder daken of aan de zijkant van dakkapellen. Ze hebben maar een hele kleine invliegopening nodig, maar daarachter wel direct een holte waar ze hun nest kunnen bouwen. Gierzwaluwen broeden in Nederland alleen in gebouwd gebied en zijn dus afhankelijk van broedplaatsen in gebouwen. Sloop, renovatie of isolatie van gebouwen kan het verlies van oude broedplaatsen veroorzaken.
Alternatieven aanbieden
Het verlies van broedplaatsen kan beperkt worden door alternatieven aan te bieden op precies dezelfde plek als de oude broedplaats, bijvoorbeeld door nestkasten, gierzwaluwpannen of neststenen die in de muur gemetseld kunnen worden.
De excursie begon met een lezing in het gemeentehuis door Hein Verkade, gierzwaluwspecialist uit Noordwijk. Hij vertelde enthousiast over de bijzondere leefwijze van de gierzwaluw. Het is hem gelukt een gierzwaluw te zenderen en op die manier veel te weten te komen over de route die de gierzwaluw volgt als hij naar Afrika vliegt, waarbij de vogel zelfs het Kruger Park in Zuid Afrika bezoekt.
Trouw
Gierzwaluwen zijn trouw aan hun broedplaats en als ze eind april terugkeren uit Afrika vliegen ze rechtstreeks naar hun oude nest en hopen dat hun partner ook de lange vlucht heeft overleefd. Zo kan een nest tientallen jaren achtereen gebruikt worden. De periode op het nest is de enige tijd dat de gierzwaluw zit, want de rest van zijn leven doet de gierzwaluw alles in de lucht.
In de zomer zijn de vogels druk bezig om één of twee jongen groot te brengen, die eind juli uitvliegen. Het uitvliegen is een zeer belangrijke stap want ze krijgen maar één kans. Als een gierzwaluw op de grond komt kan hij niet meer opvliegen vanwege zijn relatief grote vleugels en het ontbreken van geschikte pootjes. Daarna vliegen de jongen direct naar Afrika en bij terugkeer in Nederland wacht hen de moeilijke opgave om een geschikte broedplaats te vinden.
De excursie is georganiseerd door de Natuurgroep Aalsmeer. Wilt u meer weten over de gierzwaluw of op de hoogte blijven van onze activiteiten, geef dan uw e-mailadres door via mail.