Oud-gemeenteraadslid en voorzitter van de stichting Feestweek Aalsmeer René Martijn woont met veel plezier in zijn nieuwe appartement aan het Laurierhof. Er zijn echter een paar ergernissen die kennelijk niet snel opgelost kunnen worden. Hij klom in de pen om zijn onvrede en tevens onbegrip kenbaar te maken.
Sinds ruim een jaar mag ik wonen in een appartement in Laurierhof. En dat tot volle tevredenheid, vanaf de hoogste verdieping overzie ik drie kwart van onze mooie gemeente Aalsmeer. Het appartementencomplex telt 44 woningen voor senioren vanaf 55 jaar en ouder. Een moderne woning met overal vloerverwarming en ieder een eigen warmtepomp. Geen drempels meer en natuurlijk met de lift naar boven.
In een seniorencomplex is er voor een aantal bewoners de benodigde zorg nodig. Thuiszorg, wijkverpleging, huishoudelijke hulp en ouderen bestellen ook regelmatig goederen dus de pakketdiensten zijn hier kind aan huis. Dan is het wel handig als de gemeente op tijd met de oplevering van het complex ook de straatnaambordjes plaatst. Maar nee hoor, dat waren ze even vergeten. Bewoners hebben hier via diverse kanalen aandacht voor gevraagd. Pas na veel zeuren is hier negen maanden na de oplevering en ingebruikname van de appartementen door de gemeente in voorzien. Tot die tijd zocht iedereen zich een ongeluk waar Laurierhof nu precies was. Menig navigatiesysteem gaf dat niet aan.
Een tweede probleem wat zich voor deed was de afvoer van het afval. De twee bovengrondse GFT containerapparaten zijn te weinig voor 44 woningen en worden ook niet adequaat geleegd. Daardoor verdwijnt er veel GFT in de ondergrondse container voor restafval.
Ouderen moeten wel eerst de weg oversteken om hun afval kwijt te kunnen. Bovendien was er voor papier en karton helemaal niets geregeld. Gewoon vergeten terwijl de flat een jaar lang in aanbouw is geweest. Na vele telefoontjes met ambtenaren en de toenmalige wethouder kwam er een tijdelijke oplossing. Er werden op de parkeerplaats voor het appartementencomplex vijf 240 liter containers geplaatst. Let wel, ieder huisadres in Aalsmeer heeft zijn eigen blauwe papierbak maar hier werden slechts vijf bakken voor 44 woningen geplaatst. Terwijl er door elke huurder wel het volledige bedrag aan afvalstoffenheffing wordt betaald. Veel te weinig capaciteit dus en extra legen van de bakken door de Meerlanden was er natuurlijk niet bij. Gevolg dat bewoners hun papier en karton opspaarden in hun berging en zo snel als de papiercontainers weer geleegd waren direct weer gevuld werden met opgeslagen papier uit ieders berging. Ook verdween er veel papier in de ondergrondse container voor restafval. Bewoners hebben vele malen geklaagd, ambtenaren gebeld, raadsleden aangesproken inclusief de verantwoordelijke nieuwe wethouder na de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar.
Als antwoord kwam er altijd: ‘wij denken er over na en zijn er mee bezig.’ Eindelijk na bijna twaalf maanden kwam er een oplossing ten koste van nog een parkeerplaats. U gelooft het niet maar er werden nog vijf van die 240 liter blauwe bakken bijgeplaatst. Voor 44 woningen met ouderen die misschien wel meer papier afval hebben dan jongeren omdat ze bijvoorbeeld nog vaak een papieren krant lezen en niet alles via internet doen en ook meer karton afval hebben van de pakketdiensten is er dus nog steeds te weinig capaciteit. Inmiddels zijn het nu totaal negen papierbakken want de vuilniswagen heeft er ook nog eentje ingeslikt die nog steeds niet is aangevuld.
Eindelijk, dit vroege voorjaar 2023 kwam de definitieve oplossing dachten wij. Een ondergrondse container voor het papierafval. Een grote betonnen bak die moest worden ingegraven en waar de ondergrondse container in zou gaan werd in het gras gezet. Ingraven dus, maar nee, hij staat nu ruim drie maanden in het gras geparkeerd. Als een soort gemeentelijk kunstwerk.
De verantwoordelijk wethouder is inmiddels afgetreden en wordt waargenomen door een andere. Nu zijn de bewoners er wel klaar mee en bellen niet meer met de gemeente. Wanneer de twee GFT containers en/of de negen blauwe papierbakken vol zitten verdwijnt het allemaal in de ondergrondse container voor het restafval. Is deze ook vol dan worden de zakken er gewoon naast gezet. Laten wij hopen dat de gemeente sneller met oplossingen komt. En dat zowel ambtenaren als college en raadsleden voor toekomstige woningbouwprojecten met hoogbouw op tijd de juiste voorzieningen treft.
Bovendien zou communiceren met bewoners over mogelijke oplossingen een vereiste moeten zijn. Maar de gemeente communiceert helaas niets en hult zich in stilzwijgen. Dat betonnen ‘kunstwerk’ staat er nog steeds. Horen wij het ze allemaal nog roepen met de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar: ‘de menselijke maat en die burger centraal stellen…’
(Foto’s René Martijn)
2 reacties
Te weinig afval bakken kan en moet de gemeente iets aan doen. Discipline Van bewoners niet. Spreek ze aan of als je het ziet bel politie.
Nou Rene ik zal je zeggen wij wonen sinds juli 2021 in het Prinsessenpad. Je denkt misschien waar is dat. Nu het zijn de 17 appartementen waar vroeger het Rooie Dorp was. Dus bijna 2 jaar een en al ellende met de ondergrondse containers. Wij hebben een eigen pasje dat werkt prima, maar de mensen van de eensgezinswoningen gooien gewoon al hun troep ernaast . 1 grote puinhoop. En ook mensen uit de omliggende straten dumpen gewoon hut rotzooi bij ons achter. De gemeente en de Meerlanden snappen er ook niets van. Het is vechten tegen de bierkaai.