Lezerspost: ‘Afval. Ringvaart maakt wereld van verschil’

De afvalinzameling gaat op de schop. Maar gek genoeg worden in het werkgebied van afvalverwerker Meerlanden verschillende methoden toegepast. Erik van Itterzon, woonachtig in Aalsmeer maar met zijn boekwinkel gevestigd in Hoofddorp zet daar vraagtekens bij.

Door: Erik van Itterzon. Ik probeer het te begrijpen, doe heus mijn best. Aalsmeer gaat de inzameling van het restafval en PBD reorganiseren. Plastic niet meer apart in de ondergrondse container, maar ‘gewoon’ bij het restafval. Gaan we het afval niet meer thuis scheiden, maar laten we dat achteraf doen. Moeten we wel allemaal een andere container, omdat de oude container kennelijk dat plastic afval niet aankan. Wat zou dat kosten, een paar duizend containers vervangen, vrachtwagens aanpassen? Terwijl aan de andere kant van de Ringvaart juist vól wordt ingezet op bronscheiding, omdat landelijk onderzoek van Rijkswaterstaat heeft aangetoond dat er dan minder wordt weggegooid. Waarom gaat dat landelijke onderzoek in Aalsmeer niet op? Hoe kan het dat Aalsmeer en Haarlemmermeer hun afval laten ophalen door De Meerlanden en dat er straks twee afvalstromen moeten worden verwerkt door De Meerlanden? Zou het niet effectiever – en mogelijk goedkoper zijn – afval van Aalsmeer en Haarlemmermeer op dezelfde manier te verwerken? Sinds ik het programma van Teun van der Keuken De vuilnisman zag, weet ik dat in de afvalindustrie veel geld wordt verdiend, dat zal hier toch niet aan de hand zijn? Wat zou ik dáár de directie van De Meerlanden en/of de verantwoordelijk wethouder van Aalsmeer graag over willen horen.

U heeft allemaal deze week de brief van De Meerlanden ontvangen over het vervangen van de containers. Hieronder de tekst die de inwoners van Haarlemmermeer te lezen kregen. Slechts gescheiden door de Ringvaart en toch een wereld van verschil.

Maar kunnen we ons afval niet beter achteraf laten scheiden? 
Nee, in Haarlemmermeer is zorgvuldig gekeken naar alle voor- en nadelen van zowel bronscheiding (direct door inwoners) en nascheiding (pas bij de afvalverwerker). Uiteindelijk bleek dat bronscheiding voor Haarlemmermeer echt het beste is. Hiervoor zijn verschillende redenen: 
• Landelijk onderzoek van Rijkswaterstaat laat zien dat met bronscheiding minder Restafval wordt weggegooid. Om de landelijke doelen van 30 kilo Restafval per persoon per jaar te behalen is bronscheiding dus de beste keuze.
• Minder Restafval weggooien helpt ook bij het zo laag mogelijk houden van de afvalstoffenheffing. Dat komt omdat het verbranden van Restafval steeds duurder wordt. Die kosten komen via de afvalstoffenheffing voor rekening van inwoners.
• Nascheiding werkt vooral in grote steden. Daar is veel hoogbouw (meer dan 50%), waardoor de mogelijkheden voor bronscheiding beperkt zijn. 
• Bronscheiding levert een betere kwaliteit aan grondstoffen op. Dit betekent dat de grondstoffen, zoals Plastic, Papier en GFT&E, beter hergebruikt kunnen worden. 
• Bronscheiding zorgt er ook voor dat we meer bewust worden van het afval dat we elke dag weggooien. Hoe minder afval we in huis halen, hoe beter. Zo zetten we ook samen de volgende stap naar het voorkomen van afval.

9 reacties

  1. Uit reacties hier begrijp ik dat je met de kleinste container dus niet meer ‘voordeliger’ uit bent? Ik heb 1 zak restafval per drie weken, en heb daarom meteen weer de 80 liter container aangevraagd.. maar dat maakt dus niets uit? Ergens voelt dit niet helemaal juist en zal het mensen ook niet erg stimuleren om iets aan afvalscheiding te (blijven) doen. Hier mag wel iets beter over gecommuniceerd worden toch?

  2. Is het bij elkaar gooien van plastic en rest juist niet efficiënter werken voor de burger? Het lijkt mij beter voor het milieu dat schilt weer een paar x rijden om de grote plastic bakken te legen waar veel ander afval in gegooid word. En veel naast gedumpt. Hoe mooi is het dat de technologie van nu ons werk kan doen ?
    Als het aan mij ligt een goed plan gelukkig heeft u er geen rolcontainer bij voor plastic.

  3. Goed voorbeeld voor de jeugd. Pleur het maar allemaal bij elkaar, een ander zal het voor je opruimen….. afval bestaat niet. Het zijn allemaal grondstoffen. Zijn we net goed bezig door het zelf allemaal uit elkaar te houden, en dus bewust bezig, nu gaan we weer terug naar vroeger. We gaan het allemaal naar Friesland verschepen of verrijden. Goed voor de uitstoot van co2 stikstof etc. Er is goed over nagedacht…

  4. Even snel naar de tarieven gekeken.
    333 euro is de nieuwe heffing.
    299 de oude voor een 240 liter bak
    Iedereen gaat er dus sowieso 34 euro op achteruit!!

    Daarbij ga je als je een kleinere bak had omdat je goed aan het scheiden was er
    76 euro op achteruit! (30%)

    Dus leuke gedachte maar hoe is dit eerlijk?

  5. Toen ik het las die mooie brief dacht ik ook al. Nieuwe bakken, nieuwe wagens want de bak past niet meer. Hoe dan in deze tijd van iedere euro is er 1. Bezuinigingen en nadenken over afval stromen. Wij hebben met 3 pers huishouden een vuilniszak restafval per 2 weken. Amstelveen uithoorn ook hele grote bakken. Wie gaat weer betalen. En vooral waarom aalsmeer. Nee het is weer zover een zakje vullende gemeente. Triest. Geen vriendelijke groet meer een zeer peizende. Greet kooij

  6. Toen in de Haarlemmermeer het nieuwe systeem ongeveer 1 jaar geleden werd geïntroduceerd heb ik dezelfde vragen gesteld aan Meerlanden. Er kwam een wat vaag politiek-correct antwoord maar kern was dat het voor Meerlanden niet veel verschil maakt hoe er wordt aangeleverd, zij kunnen vrij eenvoudig achteraf scheiden. De keuze ligt bij de individuele gemeenten. Ik betwijfel sterk of 30 kg. restafval überhaupt goed te meten is – ikzelf maar ook anderen (nagevraagd) breng nu jaarlijks 2 extra bezoeken aan de vuilstort (de restafvalcontainer is erg klein) en dat wordt uiteraard niet meegeteld. Conclusie: het is een politieke keuze waarbij het hobbyisme van een wethouder en/of gemeenteraad bepaalt hoe er gewerkt gaat worden. Bronscheiding klinkt mooi maar is met de technische mogelijkheden van vandaag grotendeels overbodig. Het gaat dus uiteindelijk om een soort paternalistische heropvoeding van de burger (“het is echt beter voor u en ons allemaal”) waarmee goede sier wordt gemaakt. Landelijk beleid zou voor een efficiëntere en dus goedkopere oplossing kunnen zorgen!

  7. Waarom moeilijk doen als het gemakkelijk kan? Er zijn programma’s geweest die beweerden dat plastic en metaal later scheiden beter werkt!
    Hoe zit dat nou?
    Ben ook wel benieuwd waarom de bestaande grijze bak niet voldoet.

  8. werk aan de winkel voor de nieuwe coalitie en de oude plannen de vuilnisbak in (de grijze!) en opnieuw beginnen net als de Haarlemmmermeer en snel ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel