Hartstikke jong en al zo goed: HNK Trio

Concert: jazz; HNK Trio, bestaande uit Felix Hauptman (piano), Conrad Noll (contrabas) en Fabian Künzer (drums). Gezien in: cultureel café Bacchus, zaterdagavond 11 januari. Organisatie: KCA (Kunst en Cultuur Aalsmeer)

Afgelopen zaterdagavond speelde het Hauptmann-Noll-Künzer Trio in café Bacchus. Het trio is vriend van Christian Papst, die hen op het bestaan van Bacchus had gewezen. Daarom stapten ze zaterdag vroeg in de auto en maakten de reis naar Aalsmeer vanuit Keulen.

Om half tien trapte het trio af met een bewerking van een nummer van trompettist Freddie Hubbard († 2008), maar stapte al snel over op eigen werk. White Room, geschreven in een witte kamer (!), is een betoverend mooi nummer en Snow in March heeft een prachtig thema.

Felix Hauptman toont zich ondanks zijn jonge jaren een geraffineerd componist. Hij schrijft muziek die niet zomaar even blijft hangen, het is muziek voor getrainde oren, met veel tempowisselingen. Hauptman gebruikt akkoorden waar Thelonious Monk zich niet zou hebben geschaamd; even instappen en improviseren is er niet bij. Zijn stijl is misschien te vergelijken met Chick Corea en Bille Evans, soms klinken Monk en McCoy Tyner in zijn spel door.

Künzer´s virtuositeit op de contrabas heeft naast een muzikale ook een fysieke component –het blijft onbegrijpelijk waarom mensen op een kleerkast willen soleren…

Het abstractieniveau van deze jazz is erg hoog. Dat doet de vraag rijzen wanneer en op welke wijze de leden van het trio hun muziek geleerd hebben. Ze zijn hartstikke jong en zitten (nog) op de “Hochschule für Musik und Tanz” in Keulen. Navraag leert dat ze elkaar al sinds 2009 kennen, samen wonen, koken en in de kroeg rondhangen en dagelijks muziek maken. Dan slijpt het er wel in, waarschijnlijk…

Het viel namelijk op, dat slagwerker Fabian Künzer ondanks de complexiteit van de muziek altijd precies wist waar de anderen waren. Het juiste tikje op het juiste moment.

Woody Allen, cellist bij een New Yorkse Brass Band, had het al begrepen: na het vinden van de Bron van de Eeuwige Jeugd, is hij naarstig op zoek naar de Bron van de Middelbare Leeftijd. Ik bedoel maar: dit zijn heel jonge muzikanten die nu al op een heel hoog niveau spelen. Hoe moet het nou met ze worden als ze straks veertig zijn?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin