Droomplan Waterfront is nachtmerrie voor inwoners

Recreanten houden afstand op het Surfeiland

Het bommetje dat GroenLinks, D66 en PvdA deze week lieten vallen door te pleiten het plan Waterfront in de ijskast te zetten, heeft de tongen behoorlijk los gemaakt. Voor- en tegenstanders lieten onder het artikel weten hoe ze erover denken. De reactie van Rik Rolleman als voorzitter van de Werkgroep Waterfront Aalsmeer, plaatsen we ook in de rubriek ‘Lezerspost’.

Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald

De oproep aan de Gemeente Aalsmeer van de progressieve politieke partijen om de plannen nu in de ijskast te zetten hoeft niet als er aandacht zou zijn voor de aanzienlijke verslechtering van onze leefomgeving. Verantwoordelijke wethouder Kabout heeft ons als Werkgroep Waterfront Aalsmeer aangegeven dat hij niet voornemens is de plannen aan te passen in reactie op de concrete zorgen en voorgestelde oplossingen die wij namens de bewoners in en rond de Hornmeer op de voorgenomen plannen hebben. Zijn woordvoerder verwijst ons daarom naar de gemeenteraad die op 1 september hierover in de commissievergadering gaat praten. Voor hen was de participatie van bewoners beëindigd met de swipe app en het ideeën verzamelen. Dit is voor ons onbegrijpelijk. De raad heeft hierdoor eind vorig jaar – nog voor de impact van het Corona-virus – ingestemd met de maximale variant “het Droomplan”, waarbij er binnen een week een aantal van maar liefst 180 geplande en benodigde parkeerplaatsen verdwenen omdat een parkeervoorziening van 250 plaatsen achter de genieloods op politiek weinig draagvlak kon rekenen. Ineens waren er “nog maar” 70 parkeerplaatsen nodig en die konden “makkelijk gesitueerd worden bij de Zwarteweg”, aldus de toenmalig wethouder. Daar namen VVD, CDA en AA op dat moment genoegen mee, waardoor er een meerderheid was. De Zwarteweg was geen praktische oplossing, daarom ligt er inmiddels een ruimtelijk besluit om 60 parkeerplaatsen te realiseren langs de nabijgelegen Bachlaan. Ook dat is geen passende oplossing om het straks regionale, recreatieterrein te bedienen, zeker niet omdat ook de zeilschool, de straks twee maal zo grote surfclub, het Fort Kudelstaart én het restaurant “on the Rock” bezoekers parkeergelegenheid moeten bieden.  

Er moet een bestemmingsplanwijziging komen om de verlenging van de pier, de vlonder bij de Watertoren en de verbreding van de oevers en strand mogelijk te maken. In dit besluit wordt toegelicht hoe prachtig het surfeiland wordt als “evenemententerrein” met een strand dat maar liefst 3 maal zo groot wordt. Ook liggen er straks voor onze woningen een Jongeren Ontmoetings Plek (JOP) en 4 barbecue/ vuurplekken (!) Kortom: geen droom maar een nachtmerrie, met veel overlast voor de bewoners in de vorm van parkeerders en het daarbij ontbreken van handhaving op verwachte overlast van de JOP en de vuurplekken.

Het wijkoverleg Hornmeer was altijd groot voorstander van de kleine variant. Wij zijn niet tegen verfraaiing van het Waterfront met mooie wandelpaden, een promenade, vlonders, zebrapaden, vissteigers en extra fietsenstallingen. Wel zijn wij, zeker in deze Corona tijd, tegen onnodige dure plannen die ons ook nog als bewoners van de prachtige Hornmeer overlast gaan geven.

Zeker omdat de gemeente concreet heeft aangegeven niets te kunnen doen voor handhaving, afvalinzameling, schoonmaken of onderhoud omdat er geen extra geld beschikbaar komt. Daarom verzoeken wij de politieke partijen die vorig jaar nog hebben ingestemd met het “Droomplan”, kennis te nemen van onze bezwaren en voorgestelde oplossingen, zodat we er samen; bewoners en politiek, voor kunnen zorgen dat er een door de bewoners gedragen plan komt te liggen.

Rik Rolleman, voorzitter van de Werkgroep Waterfront Aalsmeer

Foto archief AV

Lees vorig bericht

Nog veel onduidelijk over alternatieve Pramenrace

Lees volgend bericht

‘Waterfront nachtmerrie voor inwoners’


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *