Werkschuit als proeftuin voor creatief talent

(Advertorial) Annefie van Itterzon studeerde cum laude af aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunst in Amsterdam en ze heeft zich haar leven lang bezig gehouden met tentoonstellingen en kunsteducatie in de ruimste zin van het woord.
 
Lange tijd was zij als cultureel adviseur in dienst van de gemeente Aalsmeer. Ze heeft een belangrijke rol gespeeld in de Aalsmeerse kunstwereld en ze blijft actief op het gebied van kunstonderwijs.
 
Ambitieus project
Annefie wist in de laatste 25 jaar een groot aantal nationaal en internationaal bekende kunstenaars aan te trekken om in Aalsmeer te exposeren. Zo maakten de kunstwerken van Paul Citroen tot Carel Willink, Maria Austria tot Eddy Posthuma de Boer hier hun opwachting. Een ambitieus project was dat van de Japanse kunstenaar Shuzo Azzuchi in de Historische Tuin Nog steeds wordt ook het door haar  geschreven boekje over de kunst in de openbare Aalsmeerse ruimte veelvuldig geraadpleegd.
 
Nog vers in het geheugen zijn de uitbundig en kunstzinnig beschilderde molenwieken die het dorp een vrolijke noot gaven tijdens het laatste Flower Festival Aalsmeer.
 
Annefie:”Met dertig leerlingen van de Werkschuit hebben we daar twee maanden aan gewerkt en dit grootse kinderkunstwerk heeft landelijk ook veel aandacht gekregen”.
 
Grootouderdag
En er wacht haar wederom een gigantische opdracht als ze op de internationale Grootouderdag op 4 oktober voor het tweede achtereenvolgende jaar in Deventer verantwoordelijk zal zijn voor een grootse manifestatie waarbij grootouders, kinderen en bloemen een belangrijke rol spelen.
De naam Werkschuit is gevallen. Al vele jaren maakt De Werkschuit gebruik van de artistieke talenten van Annefie en ook komend seizoen  zijn er zowel voor kinderen als volwassenen diverse mogelijkheden om creatief talent te ontdekken.
 
Esthetische vorming
De bakermat van de Werkschuit lag in Amsterdam waar deze in de jaren vijftig werd  opgericht. Doel was een vernieuwingsbeweging op het terrein van de esthetische vorming te lanceren. Het initiatief sloeg landelijk aan en zo functioneert al weer tientallen jaren in Aalsmeer De Werkschuit.
 
Het motto op het schip aan de Amstel was: weg met liniaal en het vlakgom. Het ging en gaat bij de Werkschuit nog om het vrijmaken en stimuleren van de creatieve vermogens van het kind.
 
Basisbehoefte
Annefie: ”Beeldende kunst maken is een basisbehoefte van de mens, een wezenlijke manier om je te onderscheiden en het is goed om te zien dat we inmiddels de kleinkinderen van de eerste lichting op de Werkschuit Aalsmeer op onze lessen krijgen.”
 
Margrot Tepas en Annefie van Itterzon spelen een belangrijke rol in dit was ze noemen”laboratorium voor talentontwikkeling.”.
Wat kunnen kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar bij de Werkschuit in het komende seizoen verwachten?
 
Inspiratiebron
“In onze grote, lichte ruimte staan tafels, schildersezels,er kan worden gewerkt met de beste schildersmaterialen. Kinderen tekenen eerst met fineliner, later werken we de beste schetsen uit met verf op grote panelen. De natuur is onze inspiratiebron, we hebben aan de wanden ook platen met bloemen en dieren. Er wordt eerst getekend met pen en inkt, dan werken we het later uit met verf op een groot papier en dan kan het bijvoorbeeld gaan om een majestueuze pauw, een bonte kolibrie. En en passant leren de deelnemers, aan de hand van kunstboeken, de beroemde kunstenaars zoals Van Gogh  en Chagall, om enkele te noemen, kennen.”.
 
Volgens de docenten van de Werkschuit kunnen kinderen op de cursussen zichzelf zijn, krijgen ze voortdurende creatieve tips en worden de resultaten met elkaar besproken.'
 
Ook op zondag
Het kinderschildersatelier begint in het nieuwe seizoen op
woensdag 28 september van 13.30 tot 15.00 uur en van 15.30 tot 17.,00 uur.
Zaterdagochtend 1 oktober van 10.30 tot 12.00 uur.
 
Dan is er nog een geheel nieuwe cursus “Art Journaling”voor jongeren en wat de Werkschuit noemt”hippe ouderen.” Het wordt een benadering waarin het experiment met allerlei materialen en teksten centraal staat.
 
Annefie: ”Zie het als creatief dagboek, een mix van verf, krijt, collages en gedroogde bloemen. De mooiste oude stempels en sjablonen liggen daar voor  klaar. Deze cursus bestaat uit 10 lessen en start op 27 september van 19.00 – 21.30 uur.”
 
Voor het eerst zal de Werkschuit nu ook op zondag opengaan, waarbij volgens Annefie de amateurkunstenaar verder zal worden geholpen in een creatieve zoektocht. Er worden kleurrijke stillevens opgesteld en reproducties uit kunstboeken zullen worden besproken.
 
Elke eerste zondag van de maand zal een bekende Aalsmeerder te gast zijn als model. Klassieke muziek zal deze sessies begeleiden. De start is 2 oktober van 14.00-16.30 uur.
 
Men kan zich opgeven voor alle cursussen bij  margot.tepas@printex.int.com. Zie ook www.facebook.com/werkschuit.
 
Foto's: Werkschuit (zie ook de gallery)
 
Tekst Leni Paul

10 reacties

 1. Fantastisch Annefie hoe je onvermoeibaar kinderen en volwassenen blijft inspireren! Hou vol!
  Joline Wiebols
  Voormalig vrijwilliger KCA

 2. Het lijkt mij voor kinderen een bijzondere uitdaging om op de Werkschuit in Aalsmeer onder de bezielende leiding van Annefie van Itterzon hun talenten te ontwikkelen. Dus hierbij een oproep aan alle Aalsmeerse ouders met jonge kinderen om mee te doen!

 3. Zoals bekend is het belangrijk om al vroeg het talent van jonge kinderen te ontdekken en te stimuleren; ga dus nog jaren zo door Annefie!

 4. Goed om te zien dat er naast scrollen en klikken achter het beeldscherm ambachtelijk wordt gewerkt bij de werkschuit onder professionele begeleiding. Met verf en krijt achter de ezel mooie dingen maken bevordert het concentratievermogen en creëert zelfvertrouwen bij het kind!

  Ingrid Bosma
  Pedagoog

 5. een voorbeeld voor ons ouderen die steeds maar MOETEN
  zijn deze kinderen, die zich zo vol overgave aan spel van kleur en lijn overgeven.

 6. een voorbeeld voor ons ouderen die steeds maar MOETEN
  zijn deze kinderen, die zich zo vol overgave aan spel van kleur en lijn overgeven.

 7. Het beschilderen van de molenzeilen door 30 leerlingen van de Werkschuit in Aalsmeer, in juni van dit jaar, is door Video-club Aalsmeer gefilmd.
  Van de eerste verfstreken op het doek tot aan de openingstoespraak en het draaien van de wieken.
  Unieke beelden van jong talent in concentratie en teamwork!
  Op maandagavond 26 september wordt de film op een groot scherm getoond in:
  Buurthuis Hornmeer, Roerdomplaan 3, Aalsmeer. De film begint om 19.30 uur en duurt 15 minuten.

 8. Beste Annefie en Margot,
  Ergens heb ik gehoord, dat er binnenkort een film te zien is, over het kunstwerk ,De Molen met zijn gekleurde Wieken, Hij laat zien, hoe de gekleurde wieken zijn gemaakt door de kinderen.
  Wanneer en waar wordt deze film ,gedraaid, ?

 9. Annefie en Margot. heel veel creatief succes met de kids.
  Wat zullen ze blij zijn, dat de werk schuit vertrekt.
  Zo zie je maar, alles hoeft in het leven niet altijd langs vaste lijnen en paden bewandeld te worden. Het zijpad kan al voldoende inspiratie geven, om er plezier aan te beleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel