Vrolijke noten bij oliebollenbakkers

Wie vanmorgen over de Oosteinderweg fietste zou zich afgevraagd kunnen hebben of het wellicht ongemerkt eind december was geworden. De geur van verse oliebollen kringelde als een deken richting Farregat. Verantwoordelijk hiervoor waren de leden van Sursum Corda. Normaal gesproken heel goed in het maken van muziek, maar vandaag ook zeer bedreven in het bakken van oliebollen.

Genoemde geurdeken is in de schuur achter nummer 138 zo dik dat hij met een mes te snijden is. In die nevel doemt een aantal vrolijke dames op die voorzien van schorten de ene ijslepel beslag na de andere in de hete olie laten glijden. De mannen in de ruimte werpen zich op het bereiden van het deeg, het transport van de bollen en het testen van de smaak. Er valt geen enkele wanklank. Eigenlijk heerst er uitsluitend vrolijkheid onder de stevig doorwerkende muzikanten die zo een harmonieus geheel vormen.

Rake klappen
Ruim 4000 bollen worden deze ochtend tussen grofweg half negen en half twee gebakken. Sinds zes uur zijn met name de mannen van de club al in de weer met de voorbereidingen. De temperatuur in de hal is halverwege door al het bakken zover opgestookt dat het beslag de emmers uitreist. Met een paar rake klappen wordt de reizende massa rozijnenpap weer tot bedaren gebracht. De kleding van de bakkers, maar ook van het bezoek dat zich in de bakkershal waagt, kan na afloop direct de wasmachine in.  

Uitventen
In een ruimte verderop bevindt zich de inpakafdeling. Met zes stuks tegelijk verdwijnen de nog warme bollen in papieren zakjes. Kratten vol staan klaar voor het uitventen waar vandaag al voorzichtig mee begonnen wordt maar wat zaterdag zijn hoogtepunt kent. Grote delen van Aalsmeer en Kudelstaart kunnen zich dus verheugen op oliebollen. Wie zeker wil zijn van een zak, doet er goed aan vooruit te bestellen. Dat kan door de oliebollenlijn te bellen: 06 16128449. 

Deze traditie van Sursum Corda vindt alweer voor het 43e jaar plaats. Voorzitter Els Visser geeft toe dat het een flinke klus is waar door de leden best wel even tegenop wordt gezien als het weer november is. “Maar door het met elkaar te doen zorgt dit ook voor een groot stuk saamhorigheid binnen de vereniging. Dat is naast de opbrengst, waardoor we de contributie laag kunnen houden, ook belangrijk.”

Foto's en tekst Arjen Vos (zie ook de gallery onder de advertentie van Eveleens Makelaars)

(advertentie)

 

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin