Unieke filmbeelden tonen Aalsmeerse bevrijding

Van de bevrijding in Aalsmeer, zijn unieke beelden opgedoken. Op zoek naar nieuw materiaal voor het komende Nostalgisch Filmfestival, ontving organisator/presentator Dick Piet een nooit eerder vertoonde film uit mei 1945. De inmiddels 74 jaar oude opnamen zijn gemaakt door Jan Hoogendoorn (1924-1996), die tot 1989 een winkel en antiekzaak had in de Zijdstraat.

De film toont uitgebreide beelden van de Canadese bevrijders, die met legervoertuigen vanuit Haarlemmermeer, via de brug over de Ringvaart, Aalsmeer binnenrijden. Een van de voertuigen is later te zien voor het noodraadhuis in de Zijdstraat, waar NSB-burgemeester J. Westenberg wordt gearresteerd. Onder grote belangstelling wordt hij de auto ingeladen en afgevoerd. Uit de ramen boven in het gebouw, hangen ambtenaren, die het tafereel nieuwsgierig gadeslaan.

Bevrijdingsnummer Trouw
Voorts beelden van het verspreiden van het bevrijdingsnummer van dagblad Trouw. Een stapel van deze kranten, was door Annie Braber (dochter van verzetsman Cees Braber) en Bep van Itterzon op de fiets in Amsterdam opgehaald. In de Zijdstraat vinden de exemplaren gretig aftrek. 

In Dorp is het druk. De straten zijn uitbundig versierd met vlaggen en slingers. Bij het noodraadhuis in de Zijdstraat staan drommen veel mensen samen, die de aan de muur opgehangen proclamaties lezen, waarop de wapenstilstand wordt verkondigd

Joodse onderduikster
Ook in Aalsmeer-Oost wordt druk gevlagd. Onder meer bij het Polderhuis aan de Machineweg. En op de Oosteinderweg. Bijzonder zijn de opnamen, die hier zijn gemaakt bij de Oud-Katholieke kerk. 

Te zien is het vertrek van een Joods meisje uit de pastorie van de Oud-Katholieke kerk, waar zij tijdens de bezetting ondergedoken heeft gezeten. Toenmalig pastoor Heyligers en zijn vrouw en dochtertje zwaaien haar uit. 

Feestelijke optocht
Bekend zijn de opnamen, die Huib Verbeek heeft gemaakt van de feestelijke optocht met waarnemend burgemeester Piet van der Meer. Hij wordt met een rijtuig van zijn huis bij de Jaap Bollebrug opgehaald en naar het oude raadhuisje in de Dorpsstraat gebracht, waar hij wordt geïnstalleerd. 

Ook Jan Hoogendoorn filmde die gebeurtenis, zij het vanuit een andere positie. Mooie beelden van de optocht, muzikaal begeleid door Sursum Corda en Aalsmeers Harmonie. En van het hijsen van de vlag voor het raadhuis en het zingen van het Wilhelmus door het publiek, dat zich hier massaal heeft verzameld.

Schokkende beelden
Gefilmd zijn verder de activiteiten van het Plaatselijk Commando, bestaande uit de afdelingen Strijdend Gedeelte (SG) en Bewakingstroepen (BT). Het formeren van de troepen op het terrein tussen De Drie Kolommen en de kwekerij van Harting, worden vanaf de Stationsweg met belangstelling gevolgd door vele Aalsmeerders. 

Enorm veel bekijks is er ook bij veiling Bloemenlust, waar NSB’ers zich moeten melden. Drommen nieuwsgierigen staan langs de Oosteinderweg en Pontweg. De filmbeelden zijn schokkend om te zien. Mannen en vrouwen, koffers met kleren met zich meezeulend, lopen door een haag van (scheldende) dorpsgenoten naar de veiling. ‘Foute’ Aalsmeerders die zich niet vrijwillig melden, worden door de Binnenlandse Strijdkrachten opgebracht.

Voor de veiling staat een vrachtwagen klaar, om de NSB’ers naar interneringskampen te brengen.

Start kaartverkoop
De film van Jan Hoogendoorn zal, aangevuld met beelden van bevrijdingsfeesten uit andere films, voor het eerst worden vertoond op het Nostalgisch Filmfestival, dat op dinsdag 10 september in de feesttent op het Praamplein plaatsvindt. De kaartverkoop voor zowel de middag- als avondvoorstelling, start op donderdag- en vrijdagavond, 15 en 16 augustus, tussen zeven en acht uur in het Boekhuis in de Zijdstraat.

Overigens heeft Dick Piet besloten, om de beelden van het opbrengen van NSB’ers niet te vertonen. Hij is van mening, dat dit gezien het gemoedelijke, reünieachtige karakter van de nostalgische filmmiddag en –avond niet verstandig is. “Het moet voor iedereen een feestje zijn. Dan moet je geen beelden laten zien, die voor sommige bezoekers zeer pijnlijk zijn.’’

Welke films er, behalve die van de bevrijding, nog meer vertoond zullen worden, maakt hij binnenkort bekend. Wel wil hij verklappen, dat er nóg een film van Hoogendoorn vertoond zal worden. Namelijk van de winkel in de Zijdstraat en die bij de aanwezigen ongetwijfeld veel nostalgie zal oproepen.

Foto’s: (vanaf boven) direct na de bevrijding een vlaggenzee in de Zijdstraat. Waarnemend burgemeester Piet van der Meer arriveert bij het raadhuis in de Dorpsstraat. Enorme belangstelling bij veiling Bloemenlust, waar NSB’ers zich moesten melden. (afbeeldingen: stills uit de Bevrijdingsfilm)

(advertentie)

 

4 reacties

  1. fijn dat nu de goede datum in het artikel staat.
    DINSDAG 10 SEPTEMBER

  2. Foutje, ze zullen ook wel opgeborgen zijn,maar ik bedoelde dus , het opbrengen van de NSB ers.

  3. Ik begrijp dat de film van het opbergen van de NSB ers niet getoond kunnen worden op het Nostalgisch Filmfestival, maar toch vind ik het jammer dat de beelden niet te zien zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin