Stemming zit erin bij Sonority

Dirigent Chiel van Tok voor zijn koor

Door: Jan Dreschler. Sonority, een van Aalsmeers popkoren heeft nu ruim een jaar een nieuwe dirigent, Chiel van Tok. Een goed moment om met hem en de voorzitter van het koor, Martin van der Klauw terug te kijken en vooruit te blikken.

Een tip van de vorige dirigent vergezeld van een telefoonnummer brachten beiden op elkaars pad. Gesprekken aan het eind van 2022 leidden tot een overeenkomst en zo kon Sonority het jaar 2023, samen met een nieuwe dirigent, aanvangen. Daarmee heeft het koor niet alleen een sympathiek mens, maar ook een ervaren musicus binnengehaald. Want met zijn 34 jaar (beneden het gemiddelde van de koorleden) heeft hij al veel gedaan op muzikaal gebied.

Chiel van Tok heeft van jongs af aan een passie voor muziek. Zijn moeder opperde dat dat vast kwam doordat zij tijdens de zwangerschap zoveel Chopin draaide. In elk geval ging hij naar het conservatorium in Den Haag en Amsterdam met als hoofdvak piano en als bijvak ‘directie’, dat wil zeggen de studie voor dirigent. “Daarna was het een kwestie van kilometers maken. Je groeit als het ware mee met de muziek.”

En toen kwam Sonority op zijn pad. Het koor bestaat uit 27 enthousiaste leden die uit de wijde omgeving van Aalsmeer komen Er wordt altijd meerstemmig gezongen en gestreefd naar een zekere kwaliteit. Dat alles onder leiding van Chiel en de andere professional in het gezelschap: Marie José Keizers, een klassiek geschoolde pianiste.

‘Af en toe een klassieker’
Met Martin hebben we het over de dynamiek binnen het koor. Hoe komt bijvoorbeeld het repertoire tot stand? “De keuze voor het repertoire is iets wat democratisch besloten wordt. De leden van het koor geven op welke hedendaagse muziek ze de moeite waard vinden om uit te voeren. Dit gaat ter beoordeling naar de repertoirecommissie. Deze maakt een keuze en legt dit vervolgens voor aan de dirigent, of hij er vanuit zijn professionaliteit daar ook wat mee kan. Als alle neuzen dezelfde kant op staan worden er arrangementen gezocht, zodat er drie- of vierstemmig gezongen kan worden. Want dat is wel een van de uitgangspunten van ons koor. Een ander uitgangspunt s dat het gaat om hedendaagse muziek. Maar af en toe een klassieker, dat mag.”

Veelzijdig mens
Het gaat in het koor aan de ene kant om gezelligheid, maar ook vooral om mooie muziek te maken. En op de uitvoering moet alles uit het hoofd, dus er moet ook ‘gestudeerd’ worden. Zo gaan gezelligheid en ambitie bij Sonority hand in hand. “Als je samen kunt genieten van muziek breng je jezelf en elkaar ook naar een hoger niveau,” aldus Chiel van Tok. De geboren Haarlemmer is een veelzijdig mens. Zo geeft hij les binnen zijn eigen bedrijf Musical Master dat hij samen met zijn levensgezel Matthijs van der Meer heeft opgezet. Matthijs is danser. Musical Master gaat dan ook verder dan alleen maar zingen. Er is ook ballet, tapdansen, solfège enz. Dat alles met de bedoeling om jonge mensen vertrouwd te maken met alle aspecten van de media en theaterwereld. Ook was Chiel betrokken bij diverse grote evenementen, zoals het festival Haarlems Jazz and More. Hij is dus geen full time koordirigent, maar heeft behalve Sonority nog wel een paar andere koren. Wanneer je hem vraagt wat zijn grootste liefde is in dit alles, dan komt hij uit bij jazzmuziek. “Wat dat betreft kan Oscar Peterson me altijd redden.”

Het repertoire van Sonority omvat zo ongeveer twintig nummers. Nummers die al lange tijd gezongen worden vallen op den duur af en worden vervangen door nieuwe nummers. Soms wordt het pijn in hart afscheid genomen van zeer geliefde muziekstukken. De repetities zijn op dinsdagavond in de volgens kenners zeer geschikte zaal van De Oude Veiling. “Je hebt daar de ruimte en kunt van alles uitproberen.”

Serieuze aangelegenheid
Het koor kan nog wel wat extra leden gebruiken. Met name tenoren en sopranen zouden meer dan welkom zijn. Nieuwe leden krijgen wel een stemtest om te zien welke partij ze kunnen zingen en hoe hun gevoel voor ritme is. De repetities zijn een serieuze aangelegenheid. Er wordt anderhalf uur achter elkaar met een zekere voortvarendheid gerepeteerd. Zo hou je als koor focus op wat je doet en het wordt niet saai. Daarna komt de ontspanning en wordt er samen gezellig nog wat gedronken.

De coronaperiode was lastig. Toch heeft het koor in coronatijd geen enkel lid verloren. Dat kwam ook doordat er online allerlei dingen georganiseerd werden, tot zelfs het inzingen van partijen door de leden afzonderlijk, die dan door een bedrijf in combinatie met elkaar werden ongevormd tot een meerstemmig muziekstuk. Tot viermaal toe is er zo’n project gedaan.

Open repetitie op 18 juni
Hoe gaat het verder? Na de zomer zijn er optredens op 21 september tijdens de Aalsmeerse Kunstroute en op 5 oktober zal, naar het zich laat aanzien de korendag in Aalsmeer plaatsvinden, mogelijk in de Burgerzaal. Maar het belangrijkste voor de korte termijn is een open repetitie op 18 juni aanstaande. Geïnteresseerden worden uitgenodigd om daar naar toe te komen en kennis te maken met popkoor Sonority en met eigen ogen zien hoe er gewerkt wordt. “Op die manier hopen we belangstelling te wekken en nieuwe leden te kunnen verwelkomen.”

Over de samenwerking met de dirigent, die als zeer prettig wordt beschouwd zegt voorzitter Van der Klauw: “Vaak blijft een dirigent een jaar of vijf waarna het soms goed is om weer te veranderen. Wat dat betreft kunnen we de komende jaren vooruit”. Chiel tot slot over zijn ambitie: “Met behoud van de samenbindende gezelligheid proberen om de muzikaliteit naar een hoger niveau te brengen, als collectief, maar ook bij de koorleden afzonderlijk.”

(Foto’s: Arjen Vos)

2 reacties

  1. Vanuit een zonnig Italië las ik met plezier dit artikel. Wij komen altijd graag luisteren naar dit koor dus als we de mogelijkheid hebben om te komen luisteren gaan we dat zeker doen. Ook om de nieuwe dirigent te zien ‘optreden ‘.

  2. Leuk interview! Hopelijk levert de open repetitie weer wat nieuwe leden op. Ik weet uit ervaring dat het heerlijk zingen is bij Sonority!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin