Sprankelende muziekavond jubilerend Sursum Corda

Sursum Corda kan terugzien op een sprankelende muziekavond ter gelegenheid van haar 90-jarig jubileum. In de goed gevulde zaal van De Spil werden zaterdagavond de sterren van de hemel gespeeld. Een terugblik op een afwisselende avond waarop 'Klassiekers' in alle soorten en maten voorbij kwamen.

Toen in 1928 Sursum Corda werd opgericht kende Aalsmeer al diverse fanfare- en harmoniekorpsen en ook heel veel zangkoren. Toch bleek er in dat jaar, om precies te zijn, op 28 september 1928, nog plaats te zijn voor en behoefte aan een christelijke muziekvereniging. De 'neutrale' Aalsmeerse fanfareverenigingen noemden, zo gaat het verhaal, deze nieuwe club vanwege het christelijke karakter nog wel eens wat smalend 'bid en blaas'. Inmiddels behoort op dat vlak de zogenaamde verzuiling wel enigszins tot het verleden…
 
Getal van wijsheid
Ladyspeaker Alma de Jong die op de haar kenmerkende opgewekte toon de avond opende, lichtte deskundig en gedetailleerd de te spelen nummers toe. De bezoekers kregen een keur van licht-klassieke en eigentijdse muzieknummers te horen.
 
In haar openingswoord noemde voorzitter Els Visser-Stark het ‘getal 90’ een getal van wijsheid. Geheel in stijl was het programmaboekje daarom ook in de kleur ‘graniet’ gedrukt.
 
Van Oudenallen loepzuiver
Alma de Jong ging van start met een stukje geschiedenis van de vereniging en noemde de naam van Kees van Oudenallen die al 62 jaar zijn krachten geeft aan Sursum Corda. De inmiddels 72-jarige muzikant, mooi passend gestoken in sokken met daarop de afbeelding van zijn geliefde instrument, bleek nog steeds behoorlijk kwiek. Zodra het pauze was sprong hij lenig als een jonge gymnast van het podium op weg naar de koffie.
 
Ook deze avond mochten de bezoekers weer genieten van het loepzuivere spel van de veteraan die op zijn alt-saxofoon als solist de spreekwoordelijke sterren van de hemel blies in het Concerto voor alt saxophoon van Ronald Binge. De naam Van Oudenallen behoort bij Sursum Corda, want niet alleen speelde de vader van Kees ooit in het orkest, ook zonen Erik en Jeroen en kleinzoon David zijn bij Sursum actief alsmede twee zussen een paar nichten en een neef. 
 
Opzwepend
Na het op het Bijbelse verhaal gebaseerde Noah's Ark van de jonge Belgische componist Bert Appermont werd de zaal ondergedompeld in de hartstochtelijke klanken van de Hongaarse dansen van Brahms. Ook de opzwepende bekende muziek uit de Westside Story kreeg de zaal vanzelfsprekend in de ban. Een oudere muziekliefhebber zei zich nog de tijd te herinneren dat fanfare-en harmonieorkesten zich doorgaans wierpen op composities zoals Colonel Bogey on Parade of op de Dichter und Bauer. En hoewel deze bekende nummers nog wel regelmatig worden uitgevoerd, toonde jubilerend Sursum Corda een andersoortig en veelzijdig repertoire te kunnen bieden.
 
Amstel Gospel Choir hartsochtelijk
En dan was deze avond ook nog The Amstel Gospel Choir uitgenodigd. Wladimir Pairel, met een muzikale opleiding in Moldavië, liet De Spil trillen: meeslepend, hartstochtelijk, lenig meebewegend met de muziek en deels ingetogen waar de uitgevoerde muziek daar om vroeg, kreeg hij de zaal direct in zijn greep. 
 
Speciale plek
Overigens kunnen we stellen dat dit zelfde gold voor de jonge dirigente Elivera van Sloten. Zij studeerde klassiek fluit, volgde een opleiding voor harmonie- en fanfaredirectie en heeft de muzikale leiding over diverse orkesten in ons land. Zoals we van haar hoorden is er voor het Aalsmeerse Sursum Corda een speciale plek in haar hart.
 
Jong Sursum
“De muzikale samenhang, het enthousiasme, geweldig. Dit orkest heeft echt een x-factor,” aldus Van Sloten die zaterdagavond volop de gelegenheid kreeg het beste uit de musici te halen. Dit gold ook voor haar leiding over de jeugdige muzikanten van Jong Sursum Corda die deze avond eveneens van zich lieten horen in de Easy Pop Suite van Dizzy Stratford, de 60-jarige componist die als Jacob de Haan in het Friese Heerenveen werd geboren, maar kennelijk de naam Stratford beter bij zijn componistenstatus vond passen.
 
Rocking Beethoven
Een feest der herkenning werd het toen na de pauze de door The Amstel Gospel Choir uitgevoerde composities Moments for Morricone, Sound of Music en The Benny Goodman Goodies door de zaal klonken. Al gauw werd meegezongen en bewogen. Het was voor velen even wennen aan Rockin'Elise, het werkje van Beethoven waarop veel beginnende pianolesleerlingen, al dan niet muzikaal begaafd, zich hebben moeten werpen. Maar uit het enthousiasme van de zaal kon worden opgemerkt dat 'eigentijdse' Ludwig ook zeer werd gewaardeerd.
 
Als er een keuze moet worden gemaakt uit de hoogtepunten van de avond dan deed de gospelversie van Queens' 'Find me somebody to love' zonder meer een gooi naar de hoogste eer. De spetterende solo van koorzanger Standish in combinatie met het orkest was fenomenaal. Wat een dynamiek bracht dat teweeg.
 
Sursum Corda kan terugzien op een zeer geslaagd jubileumconcert. De vereniging kan uiteraard altijd nieuwe leden gebruiken en dat geldt ook over het onlangs herstarte Jong Sursum Corda. “Vooral klarinetspelers,” zo liet dirigente Elivera ons na afloop weten, “daar kunnen we er niet genoeg van hebben.”
 
De repetities zijn wekelijks op vrijdag vanaf 20.00 uur in dorpshuis 't Middelpunt in Aalsmeer-Oost,
 
Tekst Leni Paul, foto's Arjen Vos, zie ook de gallery onder de advertentie van Schoonmaakbedrijf De Vries
 
(advertentie)
 

Eén reactie

  1. Hallo Leni,

    Dank voor je enthousiaste verhaal.
    2 opmerkingen, ik ben nog pas 70 jaar, begon voor m’n achtste.
    2e opmerking: Moments for Morricone, Sound of Music en The Benny Goodman Goodies werden door Sursum gespeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin