Sfeervolle klanken en beelden op Voorheen Akoestische avonden

Berend Bandje

Door: Joop Kok. In het laatste weekend van januari was het in Cultureel Café Bacchus weer tijd voor de Voorheen Akoestische Avonden. Twaalf (gelegenheids) bands stonden klaar om de bezoekers twee avonden lang vol enthousiasme mee te nemen op een muzikale verrassingstocht. Beelden toverend van een pastis drinkend op een zomers Frans terras, een bossa nova dansend op een Braziliaans plein, een klagende saxofoon in een ruimte vol sigarettenrook, je zelf op een ronkende Harley wanen, en je gedwongen voelen om te kiezen tussen een zwart paard en een kers, kan daar een film tegenop?

The Astro Cats opende de avond. Als je bedenkt dat Astro Man een nummer is van Jimmy Hendrix, dan is het wel duidelijk wie hun muzikale vader is en waar de nadruk op lag: de gitaar. Daarna was het de beurt aan Lifeblood, een energieke rockband bestaande uit vijf enthousiaste jongens uit Aalsmeer en Uithoorn. In 2020 zijn ze begonnen met het opnemen van eigen muziek. In 2022 wonnen ze de popprijs van Amstelland. De muziek werd doorgegeven aan de Aalsmeerse band Groos. Een vijfmansformatie met meerstemmige zang die een levendige mix van folk en akoestische pop bracht. Bekende nummers die het publiek goed kon waarderen. Gelegenheidsband De Snickers, kwam binnen in een gespreid bed en gaf het na een warm optreden door aan Ten Beers After. Al ruim dertig jaar garant staand voor plezier en good feelings. Met nummers van De Dijk sloot The Cover Crew al swingend de avond af. Op naar de zaterdagavond.

Fool Inside

Pleintje in Frankrijk
De muziek van Imre en Gabor, samen de Foolinside kwam zeer gevarieerd over. Stevige gitaarklanken gevolgd door een voorzichtig strijken over snaren om aan te sluiten bij de meer sferische klanken van Imre. Het gemis aan een bas werd goed gemaakt door bij bepaalde nummers een loop van ter plekke opgenomen bastonen mee te laten lopen. Petit Four lukte het om je met haar klanken op een pleintje in Frankrijk te wanen. Herkenbare Franse chansons en liedjes uit vooral de jaren ’60 en ’70. De zangeres moest gezien haar pittige uitstraling en uitstekende uitspraak wel een Franse achtergrond hebben. Niets van dat alles. Via fonetisch geschreven teksten had ze zich de muziek eigen gemaakt.

Eerste Aalsmeerse beatband
Berend Bandje liet horen dat de jazz nog volop leeft. Met improviserende klanken en harmonieën wisten ze aan een Bossa Nova en nummers als Sunny een eigentijdse sprankeling te geven. En dat al na één keer repeteren. Terwijl ik notities maakte sprak een wat oudere vrouw me aan, ze vertelde de oma van Berend te zijn en dat ze getrouwd geweest is met de gitarist van De Leads. Volgens mij de allereerste beatband van Aalsmeer.

Inmiddels stond Snö op het podium en troffen mij de melancholieke klanken van een Gibson gitaar. Maar dat was niet het handelsmerk van dit Aalsmeerse viertal, het liefst maken ze samen lekker klinkende muziek waar anderen van kunnen genieten. Dat lukte, zeker bij het laatst nummer dat ze brachten: Black horse and the Cherry.

Snö

Hoogtepunt van de avond
Syncopicity bestaat grotendeels uit dezelfde muzikanten als Berend Bandje. De muziek die ze brengen is gecompliceerder, meer funky, soul en synthesizer invloeden. Met genoegen keek ik naar het gemak waarmee Stan van Itterzon razendsnel zijn vingers over de hals van de gitaar bewoog, Berend aangevuld met een saxofonist hemelse klanken produceerde, Jamiro op de synthesizer Stevie Wonder tot leven bracht en de drummer de hoogste funky klanken uit zijn keel wist te persen. Voor mij het hoogtepunt van de avond. En de Black T’s dan? Opgegroeid met blues, rock en soul valt me op hoe intens die muziek in de jaren ’60 en ’70 gebracht werd. Alsof het leven ervan afhing, juist dat raakte me en juist dat is wat ik vaak mis. De naam Black T’s verwijst ongetwijfeld naar de Black Keys, maar laat het daar niet bij, ga op zoek naar de ziel in jezelf en de muziek.

En mocht het zo zijn dat de eerste avond anders verliep of dat u mij niet gezien hebt, bedenk dan dat de kaarten voor die avond waren uitverkocht en dat ik de tekst heb opgemaakt van wat ik her en der op het internet tegenkwam, sorry…

(Foto’s Jaap Maars, zie ook de galerij onder de advertentie van het Flower Art Museum) 

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin