Schrijversparade: je zou er een boek over kunnen schrijven…

De Schrijversparade. We zouden in eigentijdse termen van een 'pilot project' kunnen spreken, maar laten we het houden op een gevarieerde bijeenkomst die afgelopen zaterdag in de bibliotheek voor het eerst werd gehouden. Schrijven en lezen en tal van aan boeken gelieerde activiteiten, stonden centraal deze middag.
 
Volgens de Stichting Lezen bestaat de afgelopen jaren het leespubliek voornamelijk uit vrouwen en dat bleek ook hier het geval.
 
Boedhistische non
Het initiatief voor dit verrassende evenement kwam uit een vrouwelijke koker: Sandra Alderden, Gon de Koter en Janna van Zon. Eerstgenoemde schreef enkele jaren gleden een boeiend boek over haar bijzondere leven, waarin ze haar intrede en ervaringen als Boeddhistische non in een klooster in Frankrijk beschreef.
 
Inmiddels ligt die kloosterperiode achter haar en leidt ze met haar uit Laos afkomstige levensgezel Santi een gerieflijke camping ('clamping')  in Zuid-west Frankrijk. Mensen met schrijfaspiraties kunnen in deze mooie Franse omgeving inspiratie opdoen. Inmiddels schreef Sandra een nieuw, zeer verfrissend en humorvol boek waarin ze inzicht geeft over de zogenaamde permacultuur, een bijzondere wijze van tuinieren. 'Op Scheppen' is de titel en het boek zeer de moeite waard om te lezen. Terecht wilde ze daar zaterdag 'op de zeepkist' iets over kwijt.
 
Voor altijd verslingerd
Het werd een dag vol afwisseling. Na de officiële opening door Daphne Jansen, directeur van Bibliotheek Amstelland, kon er een keuze worden gemaakt waarbij vooral ook veel plaats was ingeruimd voor de jeugd. Want wie in zijn jeugd wordt gegrepen door lezen blijft voor altijd verslingerd aan boeken…. Voor de jongeren hen was er voorlezen en een poppenkastvoorstelling verzorgd door Gerard Zelen (foto) in de Kinderboekenhoek.
 
De volwassenen konden films en documentaires bekijken in de aan deze kunstvorm gewijde hoek. 's Middags was er de Panelhoek waar journalisten en schrijvers op plezierige wijze aan de literaire tand werden gevoeld door Peter Maarsen. Maarsen, voor velen bekend van radio en TV Noord-Holland, ontpopte zich deze middag als een geestig en vakkundig gespreksleider.
 
Knap hoe enkele anderstaligen, waaronder de uit Brazilië afkomstige Suely Jongkind zich in het Taalcafé uitdrukten in onze bepaald niet gemakkelijke taal. De hier gegeven lessen hebben duidelijk hun vruchten afgeworpen.
 
Alleen op de Wereld
Er was de zeepkist waarop zelfs enkele moedige zeer jeugdige bezoekers zich waagden. In de bovenzaal  de gedichtenworkshop van Maarten Spaan en wie wilde kon van 'singer-songwriter' Saskia Veenswijk (foto bovenaan) leren hoe liedjes kunnen worden geschreven.
 
Opvallende verschijning was de rust uitstralende Wilbert Streng (op de foto naast Gon de Koter) die op geestige en kalme wijze deze dag iedereen verwelkomde en de onderdelen aankondigde. Onwillekeurig moesten we vanwege zijn kleding en verschijning denken aan de wijze Vitalis uit het bekende Alleen op de Wereld van Hector Malot. Om maar eens een klassiek boek te noemen.
 
Tikkeltje overgevoelig
Ook de stand van Aalsmeers Boekhuis trok veel belangstellenden en bij Melissa de Vos met een eigen bak-en kookblog kon culinaire kennis worden vergaard.
Natuurlijk liep op de voor de eerste keer op deze wijze gehouden boeken/lees/cultuurbijeenkomst met zijn vele activiteiten niet alles direct op rolletjes. 'Dichters deden al dan niet terecht hun beklag over het geluid van de belendende stands. Ach, dichters, vaak een tikkeltje overgevoelig, moet je maar denken.
 
Merendeel vrouwen
Al met al was het een voor velen een inspirerende dag en zeker de moeite waard om volgend jaar, met enkele verbeterpuntjes, opnieuw te organiseren. Het 'vrouwencollectief' Sandra, Gon en Janna was tevreden. Er konden toch zo'n 200 geïnteresseerde bezoekers worden geteld, waaronder, (zie aanvang van verslag) voor het merendeel vrouwen.
 
Rest nog te vermelden dat Frits Rozenberg de hand had gehad in de aanwezigheid van de fleurige bloemen die in de gehele ruimte waren te bewonderen.
 
Tekst Leni Paul, foto's Arjen Vos
 
(advertentie)
 
 

 

Eén reactie

  1. Dichters zijn niet overgevoeliger dan andere personen, maar
    het geluid van de andere activiteiten was inderdaad storend !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin