Rosita Steenbeek krijgt de zaal stil

Door Leni Paul. Het culturele seizoen nadert zijn einde, toch durven we te veronderstellen dat afgelopen vrijdagavond in museum FAM tot nu toe al als een cultureel hoogtepunt in Aalsmeer kan worden beschouwd. De bekende al vele jaren in Italië wonende schrijfster Rosita Steenbeek was bereid gevonden, voor de tweede keer in haar leven naar Aalsmeer te komen en een gloedvolle lezing te houden over haar oeuvre en met name ‘Rose’, het over haar grootmoeder geschreven boek.

Rosita Steenbeek is een veelzijdige, 66-jarige vrouw die al jaren haar hart heeft verpand aan Italië. Ze schrijft boeken, trad meerdere malen op in tv-uitzendingen en speelde in films. FAM-directeur Constantijn Hoffscholte was verheugd over haar komst naar Aalsmeer. Hij zag overeenkomsten tussen de vrijheid die deze vijfde mei werd gevierd en bloemen waarbij hij onder meer de klaproos als symbool in met name Angelsaksische landen benoemde.

Ontroerend
Voor het gezelschap van zo’n veertig bezoekers is daarna het woord aan Rosita Steenbeek. ‘Het verhaal van ‘Rose’ is een ontroerende geschiedenis en in de muisstille zaal beleeft het publiek bijna lijfelijk het bijzondere leven van Rose. Steenbeek is niet alleen een getalenteerd schrijfster maar ook een goed spreekster die haar publiek weet mee te slepen. Ze gaat uitgebreid in op haar Joodse grootmoeder die als jonge vrouw trouwt met een Nederlandse dominee met wie ze gaat wonen in Klaaswaal. De verwikkelingen, de gevoelens en de opgetekende gedachten van grootmoeder Rose zijn door kleindochter Rosita Steenbeek vakkundig verwerkt tot een boeiend boek. In de stand van ’t Boekhuis vond het boek in de pauze en na afloop van de lezing dan ook gretig aftrek. Er was naast Rose een ruime keuze in de boeken van de spreekster van deze avond voorhanden en ze signeerde de gekochte exemplaren met genoegen.

Vluchtelingen
Na de pauze ging haar lezing voornamelijk over haar recente missies naar gebieden zoals Lampedusa en Libanon waar de schrijfster met eigen ogen de vluchtelingenstroom zag en haar bevindingen vastlegde in haar meeslepend proza. Na afloop was er gelegenheid tot discussie waarbij de voors en tegens van de vluchtelingenproblematiek tegen het licht werden gehouden.

De succesvolle avond was georganiseerd door Stichting Aalsmeers Comité 4 en 5 mei, het Flower Art Museum en KCA en met een gloedvolle speech door voorzitter Ulla Eurich van genoemde Stichting plus uiteraard een boeket voor de schrijfster werd deze heerlijke avond besloten

(Foto’s Jaap Maars)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel