Plan Seringenkamer gooit hoge ogen bij Provincie

Het plan van Stichting De Bovenlanden om een belangrijk deel van het Aalsmeerse cultureel erfgoed te bewaren en tegelijkertijd te ontsluiten voor toeristen, is goed ontvangen bij de provincie Noord-Holland. Het plan 'De Seringenkamer' gedoopt, is nu al twee rondes verder. Op 1 december worden de beste drie plannen geselecteerd. De winnaars krijgen startkapitaal en deskundige begeleiding.
 
Met het plan doet de stichting mee aan de ideeënwedstrijd HollandCall van de provincie. Deze wedstrijd is voor de derde maal uitgeschreven en winnaars krijgen hulp om de plannen ook daadwerkelijk te realiseren. 
 
Het plan van De Bovenlanden zit nu bij de beste tien ideeën. Het bestuur krijgt daardoor steun van deskundigen en het netwerk van de provincie om het idee om te vormen tot een product dat aantrekkelijk is voor toeristen.
 
Bloemrijke omgeving
De basis voor het idee ligt in de gedachte dat de seringenteelt niet tot in lengte van dagen zal blijven bestaan. Het plan dat de stichting heeft gemaakt gaat over het gebied tussen de Historische Tuin en het poeltje bij jachthavenbedrijf Otto. Door het gebied te transformeren naar een parkachtige en bloemrijke omgeving wil De Bovenlanden meer toeristen kennis laten maken met de geschiedenis van de bloementeelt en de seringencultuur in het bijzonder. Tegelijkertijd wil de stichting het groene karakter van het gebied bewaren.
 
Imago Aalsmeer
Het plan komt bovenop de structuurvisie van de gemeente, maar legt de accenten duidelijk anders. Het karakter en de structuur van Deelgebied Acht zoals het in de structuurvisie heet, moet volgens De Bovenlanden behouden blijven zodat de functie van de Historische Tuin nog beter uit de verf kan komen.
 
Tegelijkertijd wil de stichting het imago van Aalsmeer als bloemendorp versterken, de combinatie van natuur, teelt van bloemen en waterstructuur uitbreiden, een verbinding leggen tussen het centrum en de poel, nieuwe doelgroepen aantrekken uit een overlopend Amsterdam, de leemte vullen die ontstaat na sluiting van de Keukenhof en wat werkgelegenheid creëren. Centraal staat echter wel het eigen landschap en de eigen sierteelt.
 
Coöperatieve gedachte
“Ik denk,” zegt dagelijks bestuurder Piet Harting, “dat als we de oude coöperatieve gedachte opnieuw vorm zouden geven we heel ver kunnen komen in dit gebied. Wat wij als Bovenlanden nu gaan doen is om samen met de coaches van HollandCall het idee verder uit te werken voor die eerste december. De focus ligt daarbij op het visualiseren en presenteren van het concept. Maar ik hoor nu al dat ons plan ook al bij verschillende afdelingen van de provincie ligt. Daar zijn we buitengewoon blij mee. Wij hopen dat op korte termijn ook een eerder door de gemeente opgeschort gesprek alsnog doorgang zal vinden.”
 
Foto's: De Bovenlanden vol seringencultuur. (foto's archief AV)
 
(advertentie)

Eén reactie

  1. Ik wens de Bovenlanden veel succes, dat hun plan bij de beste drie wordt geselecteerd en dat het gesprek met de gemeente inspirerend en positief is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin