In de nieuwe 'Oud Nuus' komt de redactie met een aantal uiteenlopende onderwerpen. Onder meer over een neergestorte bommenwerper, een weggejaagde dominee, Olympische sporters en de historie van de Oosteinderpoelpolder. Het kwartaalblad is voor zes euro verkrijgbaar in de plaatselijke boekhandels.
Interessant is volgens de redactie met name het verhaal waarin nieuwe informatie boven tafel komt over de Britse Short Sterling-bommenwerper die op 17 december 1942 neerstortte in de Westeinderplassen bij Kudelstaart. De geschutskoepel die zich achterin de staart bevond, blijkt gerestaureerd en wordt tentoongesteld in Assendelft. En van de berging van de bommenwerper zijn unieke foto’s van het Duitse Zerlegebetrieb opgedoken. Te zien is dat tientallen Kudelstaarters achter een speciaal gebouwd hekwerk staan toe te kijken. Het verhaal eindigt met de vondst van resterende delen van de bommenwerper in de netten van visser Theo Rekelhof.
Papenhater
Als je je tijdens het tweede stadhouderloos tijdperk hard maakte voor de terugkeer van een Oranjetelg aan de macht, dan werd de grond al snel te heet onder je voeten. Jan Willem de Wijn beschrijft hoe dat gebeurde met de Kudelstaartse predikant Laurentius Steeversloot. In 1697 besteeg hij de kansel, maar zes jaar later moest hij in ‘vrijwillige ballingschap’ uitwijken naar Hamburg. Hij wordt vervolgens beroepen naar Gouda en Leiden, waar een van zijn geschriften wordt verboden omdat hij het als papenhater al te bont heeft gemaakt.
Aalsmeerse Olympiërs
Kees G. Eveleens gaat een halve eeuw terug in de tijd. In 1968 deden maar liefst vier Aalsmeerders mee aan de Olympische in Mexico. Atlete Tilly van der Zwaard, roeier Piet Bon en zeilers Jan Bol en Cor Groot.. Het artikel zoomt in stuurman in de drakenklasse. Bloemenexporteur Groot deed met zijn ‘White Jewel’ aan de races in de Baai van Acapulco. Als bestuurslid en voorzitter van de Watersportvereniging Aalsmeer was hij een toonaangevende Aalsmeerder. Zijn naam leeft onder meer voort in de Cor Groot-Trofee, een zilveren beker, tegenwoordig wisselbeker van de jaarlijkse drakenrace op de Westeinder. Een mooi eerbetoon aan een Olympisch zeiler die nooit heeft leren zwemmen….
Oosteinde en water
Vorig jaar was het 150 jaar geleden dat de Oosteinderpoelpolder werd drooggemalen. Jan Hofstra belicht de ontwikkelingen sinds 1932, de periode waarin het polderbestuur voor keuzes werd gesteld als: stoom of diesel? Terwijl uiteindelijk toch voor elektriciteit werd gekozen. Door de omlegging van de N201 werd extra waterberging in de polder gecreëerd en kreeg het gemaal aan de Machineweg meer te bemalen.
Duitse immigranten
In de rubriek ‘Bijnamen’ licht Marc Vreeken toe hoe zijn overgrootvader in Aalsmeer de bijnaam Willem Hoed kreeg. Jan Willem de Wijn ontdekte in het Aalsmeerse archief hoe Duitse immigranten die zich in de achttiende eeuw in Aalsmeer wilden vestigen, bij hun inschrijving hun Duitse naam verloren en meteen een Nederlands klinkende achternaam kregen. Voorbeelden als Mühlmann die Moleman werd en Buschermühle werd Buskermolen. Blijkbaar gold hier toen het fysieke motto: immigratie = integratie.
100 jaar veiligen
Henk van Leeuwen heeft zich met Jan Ran op de productie van een 45 minuten durende video over ‘100 jaar Aalsmeerse veilingen’ gestort. De première daarvan vindt plaats op maandag 16 april om 20.00 uur na de koffie in de Doopsgezinde kerk in de Zijdstraat. Tevens wordt een extra film vertoond uit de collectie van Daan Offerman en Jaap Tromp. Bezoekers krijgen voor 12,50 een usb-stick mee waarop de veilingvideo staat.
Cees van Dam brengt een artikel over 100 jaar landbouwmechanisatie in Nederland onder de aandacht. Daarin beschrijft J.M.G. van der Poel hoe walviskaken werden gebruikt als schurkpaal voor vee.
Oud Aalsmeer
Aandacht besteedt Oud Nuus natuurlijk ook aan de twee erelidmaatschappen van Jan Willem de Wijn en Karin Eveleens voor 25 jaar respectievelijk als voorzitter en secretaris van Oud Aalsmeer. De Wijn is eind januari als voorzitter opgevolgd door Dirk Jongkind. Hij blijft echter als eindredacteur van het magazine Oud Nuus verbonden met de stichting.
De nieuwe Oud Nuus telt 28 pagina’s en is in de Aalsmeerse boekhandels verkrijgbaar en kost 6 euro. Maar een lidmaatschap van Oud Aalsmeer (met vier gratis nummers per jaar) kost slechts 21,20 euro. Aanmelden als lid van Oud Aalsmeer kan door een mailtje naar info@stichtingoudaalsmeer.nl
(advertentie)