‘Ook Kunstroute toont potentie Aalsmeer’

[Bevat filmpje] Of de Kunstroute 2015 een succes was? Já, alweer. Afgemeten aan de aantallen bezoekers zeker. Het was dit weekend druk op de meeste locaties. Met de Uiterweg, waar op korte afstand de meeste kunst te zien en te horen viel, als allereerste publiekstrekker. Alle deelnemers hadden hun beste beentje voorgezet, de sfeer was overal aangenaam, het 'ons kent ons'-gehalte hoog.

Op geen ander moment in het jaar zijn op de Uiterweg zoveel fietsen te vinden – het beste vervoermiddel voor de kunstmanifestatie. Automobilisten moeten het zich allemaal laten weggevallen op beide dagen, of ze willen of niet.

Aardig weer
Het weer werkte zaterdag en zondag goed mee om de fiets te pakken. Het bleef droog en de temperatuur was redelijk lekker, met af en toe een zonnetje, dat naar meer smaakte.

Het jaarlijkse kunstfeestje, voor de achttiende achtereenvolgende keer georganiseerd door de stichting Kunst en Cultuur Aalsmeer (KCA), startte zaterdagochtend traditiegetrouw in de hal bij jachthaven Otto. De lokale culturele elite liet zich er alvast bewonderen, maar voor het 'gewone volk' moest de Kunstroute toen nog beginnen.

Giethoorn van Amsterdam
Gastspreker bij de opening was Jan Verschoor, directeur van het Amstelveense Museum Jan van der Togt én beeldhouwer. Naar Aalsmeer rijdend was het hem weer eens opgevallen “hoe mooi het hier is”. De Uiterweg is “zo fantastisch”. Voor hem is Aalsmeer – let op zijn woordkeus – “het Giethoorn van Amsterdam”.

“Amstelveen,” zo gaf Verschoor aan, “denkt echt dat ze Aalsmeer zijn.” Dus Aalsmeer, opgepast, wilde hij maar zeggen. Hij werd nog explicieter door even later vast te stellen dat “Amstelveen zich verbeeldt meer dan Aalsmeer te zijn”.

Veel potentie
Op het gebied van kunst zag Verschoor potentie in Aalsmeer. Een “bloemenstad” waar een “bloemenmuseum” in zijn ogen niet zou misstaan.

“Wat me opvalt, is dat zoveel Amstelveners in Aalsmeer een atelier hebben.” In zijn woonplaats zijn ateliers niet voor het oprapen, en bovendien duur. “Jullie hebben er erg veel mogelijkheden voor,” meende de museumdirecteur.

Meer exposeren
Ook kwam Verschoor met een suggestie aan kunstminnend Aalsmeer. “Misschien kan Aalsmeer meer exposities van kunstenaars houden.” Volgens hem laten kunstenaars tijdens bijvoorbeeld een Kunstroute zien wat ze in hun mars hebben, maar ze doen dat allemaal “zelf”. Het staat veelal los van elkaar.

“Dat is mooi, maar aan de andere kant schept dat meer afstand tussen galeries en kunstenaars. Dat zou je moeten oppakken.” Hij is ervan overtuigd dat een gerichte aanpak meer landelijk bekende Aalsmeerse kunstenaars kan opleveren. Verder zag Verschoor brood in “meer samenwerking” tussen Aalsmeer en Museum Jan van der Togt.

Afscheid coördinator
Tijdens de opening zette voorzitter Marian Kaaijk van KCA de coördinator van de Kunstroute, Kathleen Sloggatt, in het zonnetje. “Kaat”, zoals ze door het leven gaat, is jarenlang het gezicht van de culturele manifestatie geweest.

De Kunstroute is, zeker de laatste maanden vóór het derde weekend van september, “een dagtaak voor een vrijwilliger”, wist Kaaijk. Deze editie is de laatste die Sloggatt op poten heeft gezet. Een opvolger is er nog niet, KCA is zoekende.

Foto's: Op de voorpagina een kijkje bij het 'Selfie-project', van boven naar beneden: op bezoek bij Afke Borgman aan de Aalsmeerderweg, het illegale atelier aan de Uiterweg en de gedichtentuin op het Boomkwekerskerkhof. Film opgenomen bij kunstencentrum 'Jovar' aan de Aalsmeerderweg. (foto's en film Arjen Vos)
 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel