Nostalgisch Filmfestival draait weer in september

Begin van de Uiterweg eind jaren '40

Door: redactie. Na een jaar van gedwongen afwezigheid vanwege corona, wordt op dinsdag 7 september voor de negende keer het Nostalgisch Filmfestival gehouden. Zowel ’s middags als ’s avonds, worden op een gigantisch scherm in de feesttent op het Praamplein films uit het verleden van Aalsmeer vertoond.

Twee maanden geleden zijn het bestuur van Stichting Feestweek Aalsmeer en de gemeente tot de conclusie gekomen, dat dit jaar een vertrouwde en veilige feestweek kan plaatsvinden. Honderd procent zeker is dat echter niet. Immers, dat hangt af van wat het coronavirus gaat doen. Maar uitgaande van een voortzetting van de huidige positieve ontwikkeling en verdere afschaffing van de coronamaatregelen, mag men erop rekenen dat het Nostalgisch Filmfestival doorgaat.

Zolderopruiming
Samensteller en presentator Dick Piet is er in elk geval klaar voor. Dat was hij in feite vorig jaar ook al, maar moest toen zijn nostalgische films noodgedwongen op de plank laten liggen. Die zijn er inmiddels weer vanaf gehaald. Afgelopen jaar zijn daar nieuwe, nooit eerder vertoonde films over het verleden van Aalsmeer bijgekomen. Zijn grootste probleem is dan ook het maken van een definitieve keuze voor het programma. Zeker vertoond worden twee unieke kleurenfilms uit de periode 1945-1955, die vorig jaar bij een zolderopruiming tevoorschijn kwamen. Onder meer een film van de oude Buurt met aan weerszijden een sloot. Voorts beelden van het pontje aan het eind van de Uiterweg, dat toen nog auto’s overzette. Zwembad De Blauwe Beugel, brugwachter Aldert Keessen die de Aardbeienbrug bedient en werkzaamheden op de toen nog aanwezige kwekerijen, zoals Dahlia Maarse, Keessen en achter de Zijdstraat (nu Praamplein).

Ganzen hoeden op boerderij Van Wees in de Hornmeerpolder

Bruiloft per arrenslee
Bijzonder is de kleurenfilm van de Hornmeerpolder rond 1950. Toen nog een uitgestrekt weiland met hier en daar een boerderij. Van een woonwijk, industrieterrein of bloemenveiling was geen enkele sprake. Er graasden koeien en er werd op ouderwetse manier gehooid. Opnamen zijn onder meer van boerderij Van Wees en ‘Boerenvreugd’.

Verder winterse beelden, onder meer van een bruiloft per arrenslee, autoraces op de Poel en de ‘IJsboom’ aan de Ringvaart. Drie koninklijke bezoeken aan de CAV, de padvinderij met Coq Scheltens en een compilatie van corsobeelden uit de jaren tachtig. En nog veel meer, maar dat Dick Piet pas begin augustus bekend.

Tegen die tijd kan hij ook melden hoe en wanneer de kaartverkoop zal plaatsvinden. Hij hoopt zoals voorheen in het Boekhuis in de Zijdstraat, met op de avond van de start weer een gezellige lange rij voor de deur. “Hoe dan ook, de datum van het Nostalgisch Filmfestival, dinsdag 7 september, staat vast en kunt u met een behoorlijk gerust hart in uw agenda noteren.”

 

 

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel